TERUGBLIK/FOTO’S 2015


“KERST OP DE BEEK”  13 december 2015

Op zondag 13 december was ons heemkundig museum geheel in een nostalgische kerstsfeer gehuld, waardoor al die gezellige spulletjes van vroeger nog beter tot hun recht komen. “Prinsenbeek in miniatuur” vierde kerst met tientallen verlichte huisjes.

Naast de mooie kerstversiering was het genieten van de modelspoorbanen van Spoorgroep het Zijspoor uit Sliedrecht. Voor meer informatie hierover ga naar:  http://www.hetzijspoor.nl/

Het geheel werd opgeluisterd met het optreden van muziekduo Wim en Greet met o.a. kerstzang.


LEZING over SINTERKLAAS “VAN SINT NICOLAAS TOT SINTERKLAAS” 3 november 2015

Lezing, bestaande uit twee delen, door Klaas Rigterink. Klaas begon zijn loopbaan als onderwijzer in Zeist en Krimpen aan de Lek en vervolgens was hij docent Nederlands aan een school voor voortgezet onderwijs in Vlaardingen. Hij schrijft regelmatig artikelen over Sinterklaas in De Tijdingen, het orgaan van het Sinterklaasgenootschap Nederland, waar hij lid van is.

  1. Van Sint-Nicolaas tot Sinterklaas“. Aan de hand van voorwerpen en informatie uit zijn verzameling laat dhr. Rigterink zien hoe de heilige Nicolaas zich ontwikkeld heeft tot Sinterklaas.
  2. De Rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter“: naar aanleiding van een onderzoek naar de inhoud van sinterklaasgedichten, laat hij zien wat er zoal in de huidige gedichten staat. Over dit onderwerp heeft hij een boek geschreven met de gelijknamige titel.

SINTERKLAASHISTORIE UIT DE DOEKEN GEDAAN IN MUSEUM DE RIJF
Vele ouderen zullen zich nog herinneren dat vroeger op 6 december na een doorwaakte nacht ’s morgens de tafel in de woonkamer vol stond met sinterklaascadeautjes, die Sinterklaas ‘s nachts had “gereden”. Ademloos en vol bewondering pakte je dan de cadeautjes uit en was men een hele dag dolblij.
Dat is tegenwoordig niet meer zo, want de sinterklaasviering heeft zich verplaatst naar 5 december en heet bij volwassenen “supriseavond”. Dat laat meteen zien dat ook die traditie zich ontwikkelt en daarover ging deze lezing. De aanwezigen bij deze lezing van Klaas Rigterink beleefden gisteravond dus een nostalgisch avondje met vele herinneringen aan vroeger.
Klaas is een echte Sinterklaaskenner en verzamelaar van van alles wat daarmee te maken heeft. Hij heeft zich al jaren verdiept in de eeuwenlange historie van St. Nicolaas. Aan de orde kwamen natuurlijk de oorspronkelijke verhalen en de mythevorming rond deze heilige. Vroeger was het een heilig man die vanuit het prachtige rode boek voorlas wat je had misdaan en goed en kwaad beloonde met een pakje of bestrafte met een gard/roe, naar een hedendaagse man die alleen maar aardig is en cadeautjes uitdeelt.
En Zwarte Piet vroeger als een boeman die je schrik aanjoeg en –als je stout was– in de zak stopte en je meenam naar Spanje naar een multiculturele Piet die vrolijk is, danst en ook alleen maar aardig is.
Na de pauze deed Klaas verslag van zijn onderzoek naar de vele aspecten, de achtergronden en de ontwikkelingen van de sinterklaasgedichten in de afgelopen decennia. De vele vragen vanuit het publiek en de discussie tonen aan dat het Sinterklaas vieren een mooie traditie is die bij iedereen nog erg leeft, zich mag aanpassen aan de maatschappelijke ontwikkelingen en dat de vraag welke kleur een Piet moet hebben van ondergeschikt belang is.


EXPOSITIE “50 JAAR JUDOVERENIGING KUATSU”  1965-2015 zondag 4 oktober en zondag 1 november 2015 van 13.30 tot 16.30 uur

Kuatsu

Deze expositie geeft een overzicht van 50 jaar judo-geschiedenis “Kuatsu” en de ontwikkelingen die in die jaren hebben plaatsgevonden. Een –zeker wat het aantal huisvestingslocaties betreft– bewogen periode.


“THUIS in BRABANT” zaterdag 3 oktober 2015

met Lya de Haas, Hennie Korsten en de band “Solare” op zaterdag 3 oktober 2015.

HET WAS GENIETEN IN DE “DRIE LINDEN”, waar de muziekavond “Thuis in Brabant” van Heemkundekring Op de Beek plaatsvond. Het was volle bak en het publiek genoot met volle teugen van de muziek van Lya de Haas, Henny Korsten en hun band Solare.

Tussen de diverse Brabantse liedjes: ’n durpke van niks, ons lief vrouwke, enz. klonk een aantrekkelijk Zuid-Amerikaans tintje door. Bekende nummers zoals Nooit op zondag, La Paloma, Cielito Lindo en La Comparsa oogstten door het onnavolgbare guitaarspel van Henny Korsten veel applaus van de aanwezigen. Speciaal de klanken van de trompettist en de percussionist raakten een gevoelige snaar. Het was weer een succesvolle en gezellige avond.

“10 JAAR MUSEUM DE RIJF”  6 september 2015

foto-exposities: 

“10 jaar Museum De Rijf” en “Hagedonk oud en nieuw”

demonstraties: 

“het huishouden van vroeger”: sokken stoppen, kleren verstellen, de was doen, bleken, mangelen, wringen, kachel poetsen, matten kloppen, strijken, sierzand strooien enz.

“bijen houden”

“oude handwerken”: weven, kantklossen, spinnen, breien, enz.


“BUURTEN” ZOMER 2015   -elkaar ontmoeten zoals vroeger in een ongedwongen sfeer-   o.l.v. Wout Timmers.

Bijkletsen, dorpsgenoten ontmoeten, de laatste dorpsroddels horen onder het genot van een kopje koffie of thee met een koekje. Er werden gedachten uitgewisseld over de voorbije periode en verwachtingen uitgesproken voor de toekomst van ons dorp. Op de foto’s is te zien hoe gezellig het is geweest!


HEEMREIS TERSCHUUR EN UTRECHT op zaterdag 20 juni 2015

Zaterdag 20 juni vond weer de jaarlijkse heemreis plaats. Met twee bussen en 96 deelnemers brachten we een bezoek aan het zeer mooie en interessante Ambachten- en Speelgoedmuseum in Terschuur. We kwamen daar ogen tekort en genoten van al het moois, de koffie met gebak en de lunch. ‘s Middags hebben we een rondvaart gemaakt door de prachtige grachtengordel van de stad Utrecht.

Het was weer zeker de moeite waard, er heerste een gezellige sfeer en met een zeer voldaan gevoel waren we om 18.00 uur weer terug op de Beek.


EXPOSITIE “HAGEDONK: OUD EN NIEUW”  zondag 7 juni 2015 van 13.30 tot 16.30 uur

Hagedonk oudDeze 48 foto’s tellende expositie laat zien hoe zich in de loop der jaren de ontwikkelingen met betrekking tot de verhuizing van Hagedonk zijn geweest. Zowel het oude Hagedonk als het nieuwe komen in beeld.

Ook kunt u zien hoe de omgeving Markt/Schoolstraat is veranderd.


“DAANSE BIJ JAANSE” betekent “DANSEN OP ORGELMUZIEK”

Wie kent niet uit vroeger tijden dat gezellige orgel bij de plaatselijke kermis en in danszalen. Op die muziek is menig dansje gemaakt en zijn er vele liefdes opgebloeid!

Op het pleintje, ingericht met gezellige zitjes en een bar, is voor het museum “De Rijf”  deze zondagmiddag (17 mei 2015) -zoals vroeger– op een dansvloertje gedanst op de akkoorden van een heus orgel.


KUNST-EXPOSITIE TOON VERWIJMEREN (1895-1980) op zondag 12 april en Konings(maan)dag 27 april 2015

Kunstschilderen was zijn hobby. Tekenen deed Toon als klein kind al en op oefening in militaire dienst had hij altijd zijn schetsboekje bij zich. Vooral na zijn pensioen heeft hij heel wat schilderijen gemaakt.

In 1888 werd het schildersbedrijf Verwijmeren opgericht en Toon was dus een schilderszoon. Op latere leeftijd nam hij samen met zijn broer Jan het bedrijf van zijn vader over. Het schildersbloed heeft er al van kindsbeen af in gezeten en hij was dan ook een vakman.
Naast het schildersbedrijf had hij ook nog een winkel met kerkboeken, rozenkransen, beeldjes, kralenbanden en met Sinterklaas volop speelgoed.

Toon was ook een zeer actief lid van de Beekse gemeenschap.Toon Verwijmeren In 1913 richtte hij mede de voetbalvereniging Beek Vooruit op, was lid van het kerkelijk zangkoor, actief lid van harmonie Amor Musae, de brandweer, de R.K. Middenstandsvereniging en de bejaardenbond. Voor al dat werk werd hij op zijn 80ste verjaardag onderscheiden met de oorkonde Pro Ecclesia Et Pontifice, een pauselijke onderscheiding.
Zijn hobby was echter het kunstschilderen. Tekenen deed hij als klein kind al en op oefening in militaire dienst had hij altijd zijn schetsboekje bij zich. (Dat boekje is ook te zien in de expositie). Vooral na zijn pensioen heeft hij heel wat schilderijen gemaakt.

Voor meer informatie zie artikel op Prinsenbeek Nieuws of klik hier:  Mooie nalatenschap van een actieve Bekenaar


LEZING “VOLKSLIEDEREN” op 11 februari 2015

Lezing door de heer T. Schütz “Brabantse volksliederen in het algemeen en in Prinsenbeek in het bijzonder” op woensdag 11 februari 2015.

Van de verschillende varianten volksmuziek, opgetekend door Harrie Franken en Ate Doornbosch o.a. in Prinsenbeek, werden door “Laot mer hurre” enkele ten gehore gebracht, waarbij in de begeleiding gebruik gemaakt werd van muziekinstrumenten die kenmerkend waren voor de Brabantse volksmuziek, zoals viool, doedelzak en fluit en ook die nu nog kenmerkend zijn, zoals accordeon en gitaar.


EXPOSITIE “AD.MA.FRA.JA”  1 februari 2015

AFFICHE EXPO DE JONGVier leden van de Familie de Jong, geboren en getogen in dit dorp, maken ieder op hun persoonlijke wijze kunstwerken in uiteenlopende materialen.

Adje Langen- de Jong1944, zus van Jan en Frans: Haar werk wordt gevoed door een bron van diep gevoelde ervaringen. Haar tekeningen zijn een intuïtief lijnenspel, de behandeling van textiel is onorthodox. Met deze tentoonstelling komt een lang gekoesterde wens van dit Kunstviertal tot vervulling.

Maureen de Jong 1971, dochter van Jan: Haar schilderijen zijn tot de essentie terug gebrachte vormen in verf op doek of paneel. In haar digitale grafiek onderzoekt zij haar zijn (bestaan) door ontleding en herschikking van de ruimte in de breedste zin.

Jan de Jong 1941, broer van Adje en Frans: Zijn beelden in hout munten uit in hoogwaardig ambacht met liefde gekoppeld aan eigen interpretaties van zowel stereometrische als (geabstraheerde) figuratieve vormen.

Frans de Jong 1947, broer van Adje en Jan: De schilderijen in acryl op paneel zijn expressies van persoonlijke waarnemingen voor en “voorbij” de horizon van wat mogelijk zou kunnen zijn op weg naar het wezen der dingen.

Frank de Jong, zoon van Jan en tevens oudste neef van deze kunstzinnige familie heeft op zondag 1 februari voor genodigden de Kunst Expositie geopend.


DRIEKONINGENVIERING 6 januari 2015

De Driekoningenviering telde meer dan honderd deelnemers.  De heemkundekring had de viering georganiseerd samen met de Werkgroep Kerk en Kinderen en de drie bso’s.

Vorig jaar is met het laten herleven van deze oude traditie gestart. Een traditie waarbij de kinderen op het feest van de Drie Koningen op 6 januari langs de deuren gingen om het lied van Drie Koningen te zingen en getrakteerd te worden op een snoepje.
In de rooms-katholieke kerk aan de Markt zongen zij samen toepasselijke liedjes en luisterden ze naar het verhaal van de drie Wijzen uit het Oosten, die Jezus in de stal van Bethlehem kwamen bezoeken. Nadien gingen zij, voorafgegaan door de ster van Bethlehem, al zingend in optocht naar de Jumbo. De heer Miegielsen deelde daar lekkere mandarijnen uit, waarna de tocht verder ging naar slagerij v.d. Wijngaart. Daar kregen ze allemaal een heerlijke gehaktbal.

Via de Valdijk eindigde de tocht in Museum De Rijf. Ieder kind mocht daar een pakje drinken en een eierkoek uitzoeken. In een van die eierkoeken zat een boon verstopt. Degene die de boon had was de echte koning. In dit geval was het een koningin en wel de 6 jaar oude Linn Maas. Zij was dus de gelukkige die een leuk presentje in ontvangst kon nemen.


VRIJWILLIGERSBIJEENKOMST  3 januari 2015

In het afgelopen jaar, en zeker de afgelopen maanden, zijn wij ons weer terdege bewust geweest van de belangrijkheid van het hebben van vrijwillig(st)ers. Waar zouden we zijn zonder leden, die een steentje willen bijdragen aan het welzijn van onze vereniging! Nooit deden we tevergeefs een beroep op uw medewerking. Iedereen heeft zich weer belangeloos en vol energie ingezet voor “Op de Beek”, en daarmee bijgedragen om onze heemkundekring met haar evenementen wederom tot een succes te maken. 

Wij -als bestuur- hebben gemeend deze bijeenkomst te organiseren door u, in onze eigen vertrouwde omgeving in De Rijf, een gezellig samenzijn met koffie en “lekkers” aan te bieden om onze waardering nog eens extra kenbaar te maken.