“KERST IN DE RIJF”
heiligenbeelden, kunst en kerststallen
zondag 16 december 2018
In het museum waren mooie heiligenbeelden te zien, zoals die vroeger in veel woningen een belangrijk plaatsje hadden.
Temidden van kerstbomen en kerststallen kreeg de cultuur aandacht.
Een flink aantal Prinsenbeekse kunstenaars exposeerden hier hun op kerst en winter geïnspireerd werk.
Er was divers werk te zien van Aagje v.d. Brand, Loes Dekkers, Lia de Graaf, Ingrid van Hove, Marij Koolhof, Adje Langen, Anton Overboom, Carlos Staelens, Jan Strube en Jan Tankink.
Museum de Rijf sloot zondagmiddag 16 december het jaar 2018 met 126 bezoekers succesvol af. Ondanks het slechte weer wist het publiek de weg te vinden naar de Brielsedreef om het museum in Kerstsfeer te zien. De kerststallen, heiligenbeelden en vooral de kunst kregen veel aandacht. In de onlangs gereed gekomen nieuwe lezingenzaal was een gezellige kerstmarkt ingericht. Het was een mooie middag die aantoonde dat het museum inmiddels een ontmoetingsplaats is geworden van veel Bekenaren.
25 oktober 2018 JONG EN OUD AAN HET WERK VOOR UITBREIDING MUSEUM
Al is het nog maar kort geleden dat het nieuwe museum aan de Brielsedreef werd heropend, toch gaan we niet op onze lauweren rusten. We missen bij nader inzien ruimte. Aangezien ondertussen ook uit het andere gedeelte van de schuur de varkens zijn verdwenen kunnen we uitbreiden met een derde expositieruimte, een opslagruimte en een vergader-/lezingenzaal.
Inmiddels is men al met het werk begonnen. Er wordt weer druk gemetseld, getimmerd, geschilderd enz.. Een aantal van de vaklui die bij het eerste gedeelte zo’n fantastisch werk heeft geleverd, heeft ook nu weer de medewerking toegezegd. En daar zijn we heel blij mee.
Zelfs de drie kleinzoons van onze penningmeester en projectleider Wijnand Bouman hebben hun vaardigheden ingezet.Als Boemeldonckse carnavalswagen-bouwers hebben zij een degelijke lascursus gevolgd bij de BAK van Boemeldonck. En zodoende hebben zij een opbergrek met 2 etages en een lengte van 12,5 meter in elkaar gelast. Daarmee werd een knap stukje werk geleverd Uiteraard zijn de werkzaamheden in een veilige omgeving verricht, onder toeziend oog van opa. Wij zijn bijzonder in onze nopjes met het rek en kunnen daar straks de spulletjes heel overzichtelijk opbergen. Onze hartelijk dank voor dit fantastische werk.
17 oktober 2018
In Modern Prinsenbeek, nummer 42, staat een mooi uitgebreid artikel over onze kantklosster Bertha Luijkx. Bertha is maandelijks te zien in ons museum, waar ze demonstraties kantklossen geeft.
11 oktober 2018
NIEUWE STRAATNAMEN
Wij zijn heel blij met het feit dat de door ons voorgestelde straatnamen in twee nieuw te bouwen wijken in Prinsenbeek door het Gemeentebestuur zijn vastgesteld. In het nieuwbouwproject op het terrein van het oude Hagedonk zijn dat “Herman Dirvenpark” en “Luttelhof” en op Westrik “Schipperenweike”.
Voor het artikel hierover op Prinsenbeek Nieuws klik op: NIEUWE STRAATNAMEN IN PRINSENBEEK
“MET HOND EN HONDENKAR TERUG IN DE HISTORIE”
woensdag 3 oktober 2018 door de heer Bert Willemen
Bert Willemen heeft als onderzoeker naar de geschiedenis van hond en hondenkar in de loop van de jaren veel kennis vergaard over dit verdwenen transportmiddel. Aan de hand van unieke,historische beelden vertelde hij over het gebruik ervan in de periode tussen 1850 en 1962.
Tot ver in de jaren twintig van de 20e eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor, onder of achter de kar liet de mens de hond voor hem werken. Allerlei lasten en vrachten werden per hondenkar vervoerd. Hondenkarren waren populair bij o.a. bakkers, boeren, groenteboeren, kruideniers, looiers, marskramers, melkventers, petroleumventers, schoenhandelaren, slagers en visventers. Maar ook door de Nederlandse posterijen en het leger werden trekhonden ingezet. Officieel werd bij de PTT de hondenkar in 1912 ingevoerd maar in 1850 werden al honden gebruikt voor het vervoer van allerlei vrachten voor “tante POS”. En eind 19e/begin 20e eeuw werd de hond bij diverse onderdelen in het leger ingezet als koerier, bevoorrader en verkenner.
“50 JAAR NPB (NIEUWE PRINSENBEKERS)” op zondag 2 september 2018
Onder een stralende zon vertelde eerste penningmeester Theo van Noort het verhaal van vijftig jaar vriendschap tussen de toenmalige nieuwe inwoners van Prinsenbeek en hun families. Bijzonder vond hij het, dat een in basis simpele samenkomst van buren met gelijke belangen voor onder meer tuinafscheidingen is uitgegroeid tot een nog steeds bloeiende vereniging. In eerste instantie liet zich dat helemaal niet aanzien, maar al snel kwam de verbroedering door het samen gaan sporten en voetballen en het spelen van de ‘derde helft’. En om daar locaties voor te vinden viel soms niet mee, maar het lukte uiteindelijk altijd weer.
Samen met Boudewijn Schoenmakers onthulde hij de banner met alle in de loop van die vijftig jaar gebruikte logo’s. Daarna kon iedereen kennis nemen van de door de club fraai ingerichte expositie in het museum. Er was ook belangstelling van verschillende leden van de oudere garde, zoals Jaap Koemans, een van de mensen van het eerste uur aan wie de vereniging veel te danken heeft.
“BUURTEN” zomer 2018
Wout Timmers verwelkomde ook dit jaar weer alle buurters en zorgde voor koffie en thee, natuurlijk met een koekje.
De laatste buurtmiddag van dit seizoen vond plaats op donderdag 23 augustus in ons eigen museum aan de Brielsedreef. Hierover vindt u een uitgebreid artikel op Prinsenbeek Nieuws. Klik hiervoor op de volgende link: “BUURTEN BIJ MUSEUM DE RIJF – mooie afsluiting buurtzomer 2018”
Op 9 augustus troffen de buurters elkaar in de prachtig gerestaureerde Vlaamse schuur van de Nispenhoeve aan de Beeksestraat 76. Het gesprek ging natuurlijk over de warme zomer en de droogte. Ook vond men dat er jammer genoeg vrijwel geen overlijdensadvertenties meer zijn. Maar niet alleen werd er gezellig gekletst over allerlei onderwerpen, maar men kon ook genieten van de mooie daar geëxposeerde kunstwerken. Kortom voor alle buurters weer een gezellige middag.
Donderdagmiddag 26 juli 2018 werd voor de tweede keer gebuurt, nu in de Hooiberg. Er werd weer druk gepraat over het reilen en zeilen op de Beek. Onderwerp van gesprek was ook de benaming van diverse onderdelen van de oogstkar/hooiwagen.
Verder werd er gewandeld over de Heidreef. Het ligt in de bedoeling om vanuit de Hooiberg het oude wandelpad Hooiberg-Zanddreef weer te herstellen.
Donderdagmiddag 12 juli 2018 is het “buurt”-seizoen weer begonnen en wel in Park Overbos. Een gezellige middag en dat alweer voor het dertiende seizoen! En er was voldoende stof om over te praten, zoals: waar komt de naam “Varkenseind” vandaan en wat is “haaiwaaien” ?
Ook werd het volgende grapje gemaakt: wat hangen er veel eikels aan die boom met als reactie: de meeste zitten er onder.
ZONNIGE EN GEZELLIGE HEEMREIS
“DAGJE VOLENDAM en MARKEN” 30 juni 2018
Met 2 volle bussen vertrokken we afgelopen zaterdagmorgen naar Volendam en Marken. De ontvangst daar was hartelijk en na genoten te hebben van een lekker kopje koffie met appelgebak bezochten we het Volendams museum en een palingrokerij. Vooral het fraaie museum maakte indruk met zijn bijzondere “sigarenbandjeskamer”, waarin 11,5 miljoen sigarenbandjes zijn verwerkt.
Na een heerlijke lunch maakten we onder leiding van in klederdracht gestoken gidsen een rondwandeling door het dorp. Zij wisten ons te boeien met prachtige verhalen over vroeger, de wetenswaardigheden van het dorp en natuurlijk de visserij en de garnalenpellerij. Daarna voeren we de haven uit over een redelijk wilde zee naar het (schier)eiland Marken. Na nog een verfrissing op een gezellig terrasje rondom de historische met mooie authentieke huisjes omgeven Markense haven, keerden we allemaal zeer voldaan terug naar ons eigen Prinsenbeek.
EXPOSITIE “SLAKKENFEEST, JE MOET ER ZIJN GEWEEST” verzameling van Nandi Voerman op de zondagen 1 juni-1 juli 2018
Als kind werd Nandi al geboeid door de “ranke ogen op steeltjes”: de SLAK. Nu, na 40 jaar slakken sparen heeft zij er ongeveer 1000 in haar verzameling. Van groot naar piepklein, van glas, kristal, koper –de allereerste–, brons, hout en…… u zult het zelf zien. Ze komen uit alle landen tot een barnstenen slak uit Litouwen aan toe. Iedere slak heeft zijn eigen verhaal en dat wil zij u graag vertellen als u komt. Een expositie waarbij je dus kunt kijken, luisteren en je verwonderen. Maar doe het als een slak: alles op je gemak.
“WIJ HOUDEN DE VREDESKAPEL IN ERE” overdracht onderhoudstaak Vredeskapel door scholen op 8 mei 2018
Sinds een aantal jaren houden leerlingen van de 3 Prinsenbeekse basisscholen in samenwerking met onze heemkundekring bij toerbeurt de Vredeskapel schoon. Afgelopen schooljaar was dit basisschool De Griffioen.
Op 8 mei kwamen leerlingen van groep 8 van de basisschool Griffioen naar de Vredeskapel om dit voor het schooljaar 2017-2018 over te dragen aan een aantal leerlingen van groep 7 van de basisschool De Horizon.
In het Mobilisatiemuseum achter de Vredeskapel zijn zij ontvangen door het bestuur van de heemkundekring. Voorzitter Ad van Melis hield een welkomstwoord, waarbij het belang van vrijheid en veiligheid en het goed onderhouden van tastbare monumenten die ons hierover aan het denken zetten, werd benadrukt. Pim Monné lichtte daarna de geschiedenis van de Vredeskapel toe en vroeg de jeugd om in de toekomst zorgvuldig met de kapel en omgeving om te gaan. Vervolgens werd een korte film over de 2e wereldoorlog en het vieren van ruim 70 jaar vrijheid vertoond.
gingen de kinderen in optocht met voorop de vlaggen van Prinsenbeek en de Heemkundekring naar de Vredeskapel. Door middel van een ingelijste foto van de Vredeskapel met de tekst “WIJ HOUDEN DE VREDESKAPEL IN ERE” werd symbolisch de onderhoudstaak door de Griffioenschool overgedragen aan de Horizonschool, waarna 2 witte vredesduiven werden losgelaten om de vredeboodschap uit te dragen.
Samen met de kinderen zong het koor “Beekse Smart” een Vredeslied en het Prinsenbeeks volkslied.
UITSLAG RABOBANK CLUBKASCAMPAGNE EN UITREIKING CHEQUES OP 20 april 2018
Een geweldig resultaat. Heel hartelijk dank aan eenieder die op ons heeft gestemd.
PRESENTATIE van de door NANNIE VAN BERKUM geschreven BIOGRAFIE van “LOUISE STRATENUS (1856-1908), EEN SCHRIJVENDE FREULE” op vrijdag 9 maart in het Princenhaags Museum
omslag Petra Cornelisse; mogelijk gemaakt door dhr. A. Roobol; uitgave Heemkundekring Op de Beek
Louise Stratenus was een freule die (heel veel) schreef, en wel ‘om den brode’. Dat was in die tijd niet zo gebruikelijk in haar kringen. Haar familie nam haar dit dan ook niet in dank af. Een huwelijk zat er voor haar niet in, hoewel dat bijna plaatsvond. Rond Breda, waar ze vaak was, kwam ze Charles van der Borch van Verwolde tegen, van het landgoed Hondsdonk, in de buurt van Chaam, en op hem werd ze hopeloos verliefd. Toch ging het huwelijk op het laatste moment niet door. Allerlei bijzonderheden van het (korte) leven van Louise Stratenus zijn verzameld en in een boek verwerkt.
De presentatie van de biografie vond plaats op 9 maart in het Princenhaags Museum. In Princenhage immers – om precies te zijn op Haagsche Markt 22 – woonde Louise uiteindelijk en daar stierf ze ook. Ze ligt begraven op het protestantse deel van de Princenhaagse begraafplaats Haagveld waar je haar goed onderhouden graf nog steeds kunt bezoeken.
TE KOOP: Het boek is te koop in de reguliere boekhandel, in het Princenhaags Museum en in Museum de Rijf. U kunt ook € 18,00 overmaken op rek.nr. NL 84 RABO 0142583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek o.v.v. uw adres en biografie Louise Stratenus. U krijgt het boek dan toegezonden.
LEZING in het PRINCENHAAGS MUSEUM over het LEVEN van LOUISE STRATENUS door Nannie van Berkum op vrijdag 6 april
Louise Stratenus is de schrijfster van o.a. ‘Lindendaal’, een boeiende geschiedenis, die zich afspeelde rond het landgoed Boschdal in de 19e eeuw. De hertaalde versie van het boek “Lindendaal” zal in het kader van het driedelige Boschdalboekproject (de romans “Een Lady op Boschdal”, “Lindendaal” en als laatste de werkelijke familiegeschiedenis) in het najaar van 2018 door onze heemkundekring worden uitgegeven.
Nannie van Berkum hield, samen met het Princenhaags museum en Heemkundekring Op de Beek, een lezing over Louise Stratenus.
In samenwerking met het Princenhaags Museum was ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek een aan Louise Stratenus gewijde
EXPOSITIE in het PRINCENHAAGS MUSEUM, Haagweg 334, Breda op zondag 8 april 2018
ALGEMENE LEDENVERGADERING op woensdag 7 maart 2018
Na de pauze een optreden van de groep “’T KUMT VANEIGES”
De groep bestaande uit 6 zangers en 2 muzikanten heeft een programma van Brabantse dialectliedjes, herkenbare smartlappen en oergezellige meezingliedjes die op een echte Brabantse gezellige manier aan elkaar gepraat worden. Hun optreden was een genot om naar te luisteren maar ook zeker lekker om mee te zingen.
VOLG HET SPOOR VAN 80 JAAR SCOUTING THOMAS MORE” op zondag 4 maart 2018
Op echte Scoutingwijze werd het jubileumjaar van deze bloeiende vereniging ingeluid met de opening van de expositie “Volg het spoor van 80 jaar Thomas More”.
Deze interessante expositie vol met foto’s, fotoalbums enz., vaantjes, shirtjes, video’s enz. van de afgelopen 8 decennia liet Scouting zich afgelopen zondag in Museum De Rijf van zijn beste kant zien. Ruim 150 bezoekers namen de kans waar om samen met veel andere oud-scoutingleden weer eens terug te gaan in de tijd en samen herinneringen op te halen. Museum de Rijf is daarvoor dan ook een uitgelezen plek en vaak een trefcentrum van gelijkgezinden.
“GENEZING OF HULP? DAAR WAREN (ZIJN) HEILIGEN VOOR” LEZING door TOON van MIERT op woensdag 31 januari 2018 in de AULA van BASISSCHOOL DE HORIZON
Wat is er overgebleven van de bedevaarten naar de heilige Marcoen in Dorst (keelziekten en koningszeer), de heilige Antonius Abt in Chaam (vee sparen van besmettelijke ziekten en mensen van Antoniusvuur), Sint Anneke in Molenschot (een manneke en snelle zwangerschap en gelukkig gezinsleven en Jacobus de Meerdere in Galder (op weg naar Santiago de Compostella?
Toon van Miert houdt zich al heel lang bezig met het interessante leven van heiligen. Bovendien is het vooral boeiend om te zien hoe zij in de kunst zijn uitgebeeld; aan welke attributen zijn zij te herkennen, welke levensfasen waren voor kunstenaars door de eeuwen heen zo inspirerend dat ze die vaak uitgebeeld hebben en hoe zijn ze aan hun vaak dramatisch einde gekomen.