TERUGBLIK/FOTO’S 2024

“DE BEEK 80 JAAR BEVRIJD”
zondag 3 november 2024
De herdenking en viering van het feit dat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de Beek werd bevrijd trok veel belangstelling. Op 30 oktober 1944 trok een stoet legervoertuigen van de Poolse bevrijders hier door de straten. Op zondag 3 november 2024 herhaalde zich dit.
Zowel langs de route van de optocht met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog als bij de Vredeskapel en op de Markt waren vele dorpsgenoten getuigen van het bijzondere evenement. 
In combinatie met een vlaggenparade en muziek van blaaskapel De Lapzwansen trok de stoet met oude jeeps, motoren, vrachtwagens en zelfs een amfibievoertuig door het centrum.
Bewoners langs de route hadden gehoor gegeven aan de oproep om de Nederlandse, Poolse of Beekse vlag uit te hangen. 
Tijdens hun rit stopte de stoet voertuigen voor een bloemenhulde voor de Poolse bevrijders bij de Vredeskapel, waar Bekenaar Mos Mosqueira het Poolse volkslied ten gehore bracht. Onderweg gooiden de ‘soldaten’ snoepjes uit hun hun wagens.
De rondrit eindigde weer bij het startpunt op de Markt, waar de daar verzamelde voertuigen door veel belangstellenden werden bekeken. De ‘bevrijdingssoep’ die er werd uitgedeeld was een welkome traktatie op deze toch wat kille dag.
Nadat de oude wagens waren vertrokken, waren er nog toespraken van onze voorzitter Ad van Melis en Frans Ruczynski, zoon van een Poolse strijder. En er was muziek uit de tijd van de bevrijding, verzorgd door Harmonie Amor Musae. Beekse Smart zong het Prinsenbeekse Volkslied zong en Mos Mosqueira met accordeon het Poolse Partizanenlied.


PRESENTATIE VAN  “DE LANGSTE FIETS TER WERELD” 
en foto-expositie over het maakproces zondag 6 oktober 2024

Na maanden bouwen werd vorig jaar met een fiets van 55,35 m. honderd meter afgelegd.
Dat was goed voor een vermelding in het Guinness World Records (GWR) boek.
Zo’n 8,5 meter van het recordrijwiel is nu tentoongesteld in ons Museum De Rijf. 


Ook deze zomer is er weer op flink gebuurt in in de Rijf met coördinator Anton Machielsen.
Onder het genot van een kop koffie/thee werden gedachten uitgewisseld over de voorbije periode en de verwachtingen voor de toekomst van het dorp. Oude verhalen en nieuwe belevenissen kwamen aan de orde.


Foto-expositie “Het spoor op de Beek” zondag 14 juli 2024

Van Boemeltrein naar Hoge Snelheidstrein (HSL).
De spoorwegen hebben op de Beek altijd al sinds de aanleg van het spoor in West-Brabant in 1853 een grote rol gespeeld. De zuidelijke spoorlijn Roosendaal-Breda en de oostelijke spoorlijn Dordrecht-Breda zijn zelfs jarenlang de gemeentegrens geweest. Veel Bekenaren werkten bij het spoor.

In de negentiger jaren was de aanleg van de HSL een belangrijk thema. De Beek had vroeger zelfs 3 stations en nu nog 1.

In de jaren vanaf 1855 werden er aan de grenzen van het vroegere Beek een aantal wachterswoningen gebouwd o.a. aan de Steenakker, Grintweg, Liesbosch en Westrik. In de jaren daaropvolgend had Beek drie haltes aan het Liesbosch, Meester Bierensweg/ Heilaarstraat en aan de Spoorstraat. Men kon dus “boemelen” van station naar station. Daarmee is de relatie met Carnaval / Boemeldonck duidelijk. Rond 1900 was er nog geen openbare straatverlichting en had o.a. het station Liesbosch de beschikking over een olielamp op paal (zie expositie). De overwegen  waren in eerste aanleg niet beveiligd. Later kwamen daar de bedieningstoestellen die werden bediend vanuit  de wachterwoningen. In de loop van de daarop volgende jaren volgden de beveiligingen A.K.I. (automatische knipperlicht installatie)  en A.H.O.B. ( automatische halve overweg bomen).

Om dit alles nog eens te bekijken is in Museum De Rijf een foto-expositie ingericht, een tafel met daarop o.a. een treinenstel en buiten is een heuse spoorlijn/overgang gebouwd.


Heemreis zaterdag 29 juni 2024
De reis, die dit jaar naar Brielle ging vertrok om half tien vanaf de Markt. Het weer was prachtig, een zonnetje en niet te warm. Eenieder goed gehumeurd.
Na aankomst zaten we meteen al aan koffie met appelgebak in restaurant ‘Het Klokhuys’ van De Boomgaard. Vervolgens kregen we uitleg over al het fruit dat in de boomgaard groeit. Met een treintje werden we er doorheen gereden en zagen we de kersen, appels en peren rijpen. Een bezoekje aan de winkel was ook zeker de moeite waard. 
In het restaurant werden we getrakteerd op een heerlijke pannenkoek naar keuze met daarbij eigengemaakt perensap. Wat volgde was een bustour over het eiland Voorne-Putten. De gids vertelde over de ontwikkeling op het eiland. We maakten kennis met de land- en tuinbouw en de vele vogels die het eiland rijk is.
Tot slot reden we langs het strand en de zee en maakten we nog kennis met het havengebied en de Maasvlakte in ontwikkeling.   

Brielle
De dag eindigde in Brielle, een stad met 14.000 inwoners. Een gezellig vestingstadje dat ongeveer vierhonderd monumenten telt. Een paar daarvan die zeker bezocht moesten worden waren de Sint Catharijnekerk, het Historisch Museum, het Kruithuis, de Lange Poort en de Bedevaartskerk.
We hebben genoten van Brielle en bezochten tot slot een terrasje, waar het heerlijk toeven was onder het genot van een drankje. Aan het eind van de middag reden we naar huis en in de bus werd nog druk nagekaart over deze mooie dag. 
Om zes uur waren we weer terug op de Beek, een beetje moe maar voldaan. Op naar het volgende reisje, gepland in 2025.


maandag 6 mei 2024 OVERDRACHT ONDERHOUD VREDESKAPEL 
In samenwerking met de 3 Prinsenbeekse basisscholen Montessori+, De Griffioen en De Horizon zorgt onze Heemkundekring Op de Beek er al enige jaren voor dat in het voorjaar en najaar de Vredeskapel er weer verzorgd uitziet. Ze doen dit bij toerbeurt. Er wordt gepoetst, gewied, geharkt, geschoffeld enz.. 

Maandag 6 mei om 9.30 uur vond bij de Vredeskapel de overdracht plaats van groep 8 van de Griffioen aan de leerlingen van groep 7 van de Horizon. Voor deze samenwerking is gekozen omdat de leerlingen dan ook begrip wordt bijgebracht wat de Vredeskapel in het algemeen en voor Prinsenbeek in het bijzonder betekent: de plek bij uitstek om ieder jaar weer samen te komen om de doden te herdenken en de vrede te vieren.


zondag 5 mei 2024
expositie “KUNSTIG GEMAAKT” JAN MACHIELSEN – WILLIAM VAN DER ZANDEN
Jan Machielsen is geboren op de Beek in 1947 en was 45 jaar landmeter van het Kadaster. Zijn fraaie zeer gedetailleerde olieverf-kunstwerken laten zijn autodidactisch vakmanschap zien. Graag vertelt hij over zijn werken en toont ze graag aan u. Hij schildert ook in opdracht.  

William van der Zanden is geboren te Breda 1964 en is kunstschilder, bevlogen, autodidact en enthousiast! Als gepassioneerde kunstenaar volgt hij zijn gevoel bij het maken van zijn kunstwerken, welke ook in opdracht gemaakt kunnen worden! Trots is hij op zijn diverse impressies van de Grote Kerk van Breda. Grote inspiratiebron voor zijn kunstwerken zijn: historie, natuur en muziek.


4 februari-3 maart-6/7 april 2024

Sinds september 2021 schildert deze club van Seniorenvereniging KBO Prinsenbeek onder leiding van Patricia van Nijnatten eenmaal per veertien dagen in het Ontmoetingscentrum De Zilverberk. Het is een enthousiaste groep met volop animo, waarvan sommigen tot dan toe nog nooit een penseel hadden vastgehouden. De intentie is dat men zelf met een idee komt en op zoek gaat naar een eigen visie en creativiteit. Dit levert vaak aangename verrassingen op. Daar waar nodig stimuleert Patricia en geeft tips.
Het is een hechte groep die niet alleen samen schildert, maar ook mooie gesprekken heeft, samen lacht, elkaar motiveert en ook een glaasje drinkt.
Ze zijn trots op hun werk en hoe ze de afgelopen jaren door leergierigheid zijn gegroeid. Maar vooral ook door er samen plezier in te hebben.
Het resultaat hebben zij laten zien door deze expositie in Museum De Rijf op de zondagen 4 februari en 3 maart, en door mee doen aan de Kunstroute Prinsenbeek op zaterdag 6 en zondag 7 april.

Door de Kunstroute Prinsenbeek was het de afgelopen dagen een hele drukte bij ons museum aan de Brielsedreef. De Rijf was een van de locaties waar werd geëxposeerd. In twee dagen tijd mochten we meer dan zeshonderd bezoekers ontvangen.


13 maart 2024
ZILVEREN DRAAGINSIGNE BRABANTS HEEM VOOR RIA DE BEER EN PIM MONNÉ.
Woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van Heemkundekring Op de Beek in Zaal Marktzicht werden Ria en Pim onderscheiden met het zilveren draaginsigne van Brabants Heem. Regiocoördinator Wim Konings van Brabants Heem, de overkoepelende organisatie van de Brabants heemkundekringen, speldde het insigne bij hen op en reikte de bijbehorende oorkonde uit.
Beiden namen na respectievelijk 19 en 28 jaar afscheid als bestuurslid. 

Ria de Beer was sinds 2005 secretaris en fungeerde al die jaren als de spreekwoordelijke spin in het web. Altijd aanwezig, actief, zorgend en accuraat. Als geboren en getogen Beekse met veel kennis over de Beek was zij een zeer waardevol bestuurslid.

Pim Monné was een van de oprichters van de kring in 1996 en jarenlang vicevoorzitter. Naast zijn werkzaamheden voor zijn museum “Weest op uw hoede” was hij de initiatiefnemer van het onderhoud door de basisscholen van de Vredeskapel. Hij geeft lezingen over de mobilisatie en de oorlog en had een groot aandeel in de herdenkingen van de bevrijding van Prinsenbeek in oktober 1944. Ook coördineerde hij het werk van de tuinploeg. 

Voorzitter Ad van Melis sprak in zijn dankwoord lovende woorden over de fijne samenwerking met Ria en Pim. Mede dankzij hun enthousiasme en geweldige inzet kon de heemkundekring uitgroeien tot de bloeiende vereniging die het nu is. 
Ria en Pim, van harte proficiat met deze zeer verdiende en mooie onderscheiding!


21 februari 2024
NIEUW BOEK OVER DE EERSTE PRINSENBEEKSE HUISARTS PIERRE VAN DE KAR (1899-1979)
DOOR ANTON JOOSEN
We kennen Anton van zijn boeken “Herinneringen aan de Zanddreef” en “Het leven en werk van Jan Strube” en lezingen. Vorig jaar kwam Anton op het idee om over deze Beekse huisarts een boek te maken.

Pierre van de Kar kwam als 24-jarige pas afgestudeerde huisarts in februari 1923 naar de Beek, waar hij zich vestigde in een huurkamer bij bakker Janus Mol op de Markt.
Voor alle informatie interviewde hij diens zoon Wim, die eind jaren zestig zijn vader opvolgde en aan wie het boek is opgedragen.

Het boek bevat veel foto’s en veel anekdotes en er wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle dertien kinderen die het echtpaar van de Kar-Mol zou krijgen. Het boek telt 118 pagina’s, heeft een beperkte oplage en wordt niet bijgedrukt.

BESTELLEN VIA: DEBIEB@ZIGGO.NL OF: 0165-752672 OF 06-13218863.

U ontvangt dan per e-mail een uitnodiging voor de presentatie op zondagmiddag 7 april 2024 in Museum De Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek.