ACTIVITEITEN


MUSEUM DE RIJF
BIKSE KRUIDENHOF en HEEMTUIN

open op zondag 29 mei 2022
van 13.30 tot 16.30 uur

EXPOSITIE “BEEKSE BAKHUISJES”

In 2004 verscheen het door onze kring uitgegeven, door Kees Nagelkerke geschreven en het door Jan Tankink geïllustreerde boek “Als een bakhuisje praten kon…..” over de geschiedenis van de 42 aanwezige bakhuisjes in het toenmalige Beek.
De hele verzameling prachtige originele tekeningen van de bakhuisjes, inclusief de andere leuke kleurige illustraties in aquarel, kleurpotlood of pentekening werd echter nooit geëxposeerd.
Het boek is nog te koop voor € 15,00.


PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN – HET VERHAAL VAN DE BEEK

KAARTUITGIFTE EN -VERKOOP vanaf 29 MEI 2022 bij

* Winkel Stijlvol/Stoer (Patricia van Gils), Groenstraat 15 (tijdens openingstijden)

* Iedere woensdagmiddag (13.30 tot 16.00 uur) De Zilverberk, Schoolstraat 9. 

* Op de donderdagen 2, 9, 16, 23 en 30 juni (14.00-16.00 uur) Boekendonck, Markt 5a.

* Tijdens openingstijden 29 mei, 3 juli, 7 augustus en 4 september (13.30 – 16.30 uur) Museum de Rijf, Brielsedreef 39a

gratis toegang voor leden Heemkundekring “Op de Beek” (2 kaarten per lidmaatschap)
niet-leden betalen € 7,50

De voorstellingen zijn op
zaterdag 24 september om 19.30 uur
op zondag 25 september om 14.00 uur en 19.30 uur

in De Drie Linden, Jumbo-Miegielsenzaal 

 


MUSEUM DE RIJF en BIKSE KRUIDENHOF open op

woensdagmiddagen 8 juni – 13 juli – 10 augustus

Ook deze zomer is Museum de Rijf weer geopend op een aantal woensdagmiddagen.
Daarbij kunt u natuurlijk op deze middagen ook onze Bikse Kruidenhof bezoeken waar biologische planten en geneeskrachtige kruiden worden verbouwd.“BUURTEN” IN MUSEUM DE RIJF

op donderdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur

23 juni – 7 juli – 21 juli – 4 augustus – 18 augustus

Ook deze zomer gaan we weer buurten in de Rijf. Coördinator Anton Machielsen heet u van harte welkom.
Kom er gezellig bij zitten om, eventueel onder het genot van een kop koffie/thee, gedachten uit te wisselen over de voorbije periode en de verwachtingen voor de toekomst van het dorp.
Mogelijk komen ook oude verhalen of belevenissen naar boven.


“VAREN over de LINGE” EN LEERDAM

op zaterdag 25 juni 2022

De heemreis brengt ons dit jaar naar het midden van het land. We maken o.a. een vaartocht over de rivier de Linge. Al zittende op het dek kan men genieten van de mooie omgeving. De meanderende Linge slingert zich immers door een prachtig gebied met veel natuur. Interessant is zeker ook het bezoek aan de glasblazerij in Leerdam. Als de weergoden ons weer goed gezind zijn en uzelf het goede humeur meebrengt, wordt het weer een dag zoal we al jaren bij onze heemkundekring gewend zijn.

09.00 uur Vertrek vanaf de Markt
10.00 uur Een 3 uur durende vaartocht over de Linge. Aan boord beginnen we met koffie en appelgebak en rond het middaguur wordt de lunch geserveerd.
14.00 uur Bezoek aan de glasblazerij in Leerdam.
15.30 uur Bustocht o.l.v. een gids door de regio met onderweg 1 consumptie (frisdrank of bier).
17.00 uur Vertrek.
18.00 uur Terug op de Beek.

We gaan er weer een gezellige dag van maken!

Leden kunnen zich hiervoor inschrijven door € 55,00 over te maken op rekeningnummer NL84 RABO 0142583111 t.n.v. Heemkundekring  Op de Beek, onder vermelding Heemreis 2022.  De betaling is aanmelden.


WANDELEN OP LANDGOED BURGST
zondag 10 juli 2022 van 9.00 tot 13.15 uur
 
Landgoed Burgst is de centrale plek in de landgoederenzone van de Haagse Beemden. Met toestemming van de eigenaar van het landgoed mogen, onder voorwaarden, een beperkt aantal wandelingen per jaar over het landgoed plaatsvinden.
U gaat onder leiding van een gids van onze heemkundekring en een gids die u alles kan vertellen over landschap en natuur  een wandeling maken op landgoed Burgst en op en rondom De Kleine Hoeve.
Programma:
9.00 uur ontvangst met een kopje koffie of thee op stadsboerderij De Kleine Hoeve.
9.15 uur presentatie over Burgst en aansluitend wandeling over het landgoed.
11.00 uur presentatie over De Kleine Hoeve en het omliggende landschap en aansluitend tweede deel van de wandeling.
12.30 uur op De Kleine Hoeve wacht u een heerlijke lunch samengesteld uit natuurlijke en biologische producten die op Burgst geproduceerd en verwerkt worden.De wandeling is minder geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn en voor kinderen. Helaas is de wandeling niet geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Het is niet mogelijk om een hond mee te nemen.
 
INSCHRIJVEN
Wanneer u aan een wandeling wilt deelnemen moet u zich per mail aanmelden. In de mail willen we graag het volgende van u weten: naam, adres, telefoonnummer, emailadres en met hoeveel personen u wilt inschrijven. Tenslotte kunt u nog een voorkeur uitspreken voor een datum. Wij kunnen niet garanderen dat u op de gewenste datum kunt deelnemen. Aangezien het aantal deelnemers 15 personen per wandeling is geldt: ‘wie het eerst komt het eerst maalt’.
 
Nadat uw inschrijving binnen is ontvangt u een bevestiging en verdere informatie.Voor dit ‘wandel-arrangement’ betaalt u slechts € 10 per persoon. U dient dit bedrag uiterlijk 2 weken voor de wandeling over te maken naar IBAN NL63 ASNB 8831 5885 16 t.n.v. C.T.M. Vennegoor onder vermelding van “burgstwandeling”.
Let op uw inschrijving is pas definitief als we uw betaling ontvangen hebben!Ga voor meer informatie naar www.burgstwandeling.nl. U vindt daar ook het inschrijfformulier.

BEGELEIDE WANDELING/EXCURSIE NATUURGEBIED DE HOOIBERG
op zondag 17 juli 2022

Het erg interessante natuurgebied de Hooiberg ligt aan de westkant van ons dorp, tegen de grens met Etten-Leur.
Het is onderdeel van de Groene Schakel. Dat is de natuurzone die het Liesbos in het zuiden en het poldergebied in het noorden verbindt.
Om in de Hooiberg te komen kun je sinds 2019 rechtstreeks wandelen vanuit het dorp via de Vianendreef en het Heidreefke.

Voor de leden van onze heemkundekring hebben wij in dit gebied een excursie met toelichting over de historie, flora en fauna (speciaal vlinders) georganiseerd. Ook brengen we een bezoek aan een fraaie siertuin, het moestuinencomplex “Krek wa’k wou” en tuinderij “de Groene Schakel”.

Helaas is deze wandeling niet geschikt voor rolstoelen, rollators, kinderwagens e.d. Alleen aangelijnde honden zijn toegelaten.

Voor wie:   alleen leden; maximum aantal deelnemers per groep: ± 15.
Wanneer:   zondag 17 juli 2022 van 13.30 u tot ± 16.00 u.
Afstand:     ± 4 Km
Startplaats: parkeerplaats spoorwegovergang Zanddreef/hoek Prinsendreef. 

AANMELDING: (uiterlijk 11 juli 2022) via email hkopdebeek@ziggo.nl of telefonisch 076-5212405 onder opgave van aantal personen en telefoonnummer.

Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding. 
Na aanmelding krijgt u tijdig bericht of u deel kunt nemen.