ACTIVITEITEN

FOTO-TENTOONSTELLING OVER DE BEEKSE CAFÉ’S

zondag 5 april 2020 van 13.30 tot 16.30 uuruitgesteld i.v.m. maatregelen m.b.t. corona-virus, 
Museum De Rijf is gesloten tot maandag 1 juni

in Museum De Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek 

In 2008 verscheen bij onze Heemkundekring van de hand van Kees Nagelkerke het boek over de Beekse Herbergen met de geschiedenis van vele Prinsenbeekse café’s in de loop der jaren. Dit boek brengt prachtig in beeld wat er op dat gebied veranderd is. Het is overigens nog steeds te koop in het museum of via onze website. Deze foto-expositie laat 29 Prinsenbeekse cafe’s zien van vroeger en nu of wat er van geworden is.

Café de Harmonie in de Groenstraat

 

BEGELEIDE WANDELING/
EXCURSIE NATUURGEBIED DE HOOIBERG

zondag 10 mei en zondag 24 mei 2020 – uitgesteld i.v.m. maatregelen m.b.t. corona-virus, 

telkens van 13.30 uur tot + 16.00 uur

Startplaats: parkeerplaats spoorwegovergang Zanddreef/hoek Prinsendreef

Het erg interessante natuurgebied de Hooiberg ligt aan de westkant van ons dorp, tegen de grens met Etten-Leur. Het is onderdeel van de Groene Schakel. Dat is de natuurzone die het Liesbos in het zuiden en het poldergebied in het noorden verbindt. Om in de Hooiberg te komen kun je sinds vorig jaar rechtstreeks wandelen vanuit het dorp via de Vianendreef en het Heidreefke.

Voor onze leden houden wij in dit gebied een excursie met toelichting over de historie, flora en fauna (speciaal vlinders). Ook brengen we een bezoek aan een fraaie siertuin en het moestuinencomplex “Krek wa’k wou”.

Deze wandeling is allèèn bestemd voor leden (maximum aantal deelnemers per groep: 15).

De afstand is ongeveer 4 kilometer. Helaas is deze wandeling niet geschikt voor rolstoelen, rollators, kinderwagens e.d.. Alleen aangelijnde honden zijn toegelaten.

AANMELDING VERPLICHT: via email hkopdebeek@ziggo.nl of telefonisch 076-5212405 onder opgave van:
1. Aantal personen.
2. Telefoonummer of mailadres.
3. Uw datumvoorkeur: 10 of 24 mei
Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.

Na aanmelding krijgt u tijdig bericht òf en wanneer u deel kunt nemen.

 

EEN DAGJE HATTEM: “EEN BELEVENIS”

HEEMREIS op zaterdag 27 juni 2020

Hattem, een Hanzestad, een plaats van geschiedenis, cultuur en natuur, gelegen op de Veluwe tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel. Als Hanzestad floreerde Hattem in de Middeleeuwen. Nog te zien aan de fraaie koopmanshuizen, die in de oude binnenstad staan. Het was in die tijd belangrijk je handel en jezelf goed te beschermen. Daar zorgden hoge muren, een stadsgracht en bewaakte poorten voor. Hattem was een echte vestingstad en dat is nog op veel locaties te zien. Wist je dat er ooit een kasteel heeft gestaan met zeven meter dikke muren. Tijdens de stadswandeling langs cultuurhistorische hoogtepunten ontdek je wat er nog over is van kasteel “Dikke Tinne”. 
Deze Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Jan Voerman schilderde graag de IJssel en zijn woonplaats Hattem. Dit alles te zien in zijn museum.
Anton Pieck was eveneens gecharmeerd van Hattem. Een overzicht van het werk van deze nostalgische schilder hangt in het Anton Pieck museum. Er is nog meer cultuur te snuiven in deze Hanzestad, ondermeer het Nederlands Bakkerijmuseum.  

PROGRAMMA:

08.00 uur Vertrek vanaf de Markt.

10.00 uur Ontvangst in het Bakkerijmuseum in Hattem met koffie/thee en krakeling.
10.45 uur Bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum.

12.00 uur “Bakkerslunch”.

13.00 uur Stadswandeling o.l.v. gidsen.
14.30 uur Museabezoek: Anton Pieck- en Voerman museum.

16.00 uur Koffie/thee en lekkernij in het Bakkerijmuseum.

16.30 uur Vertrek.
18.00 uur Terug op de Beek.

We gaan er weer een gezellige dag van maken. Aangezien de toegang tot de musea in de prijs is inbegrepen, is de museumjaarkaart niet van toepassing.

U kunt zich voor deze heemreis inschrijven door € 43,50 over te maken op rekening NL84 RABO 0142 583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek, o.v.m. “Heemreis 2020”. Betalen is aanmelden.