ACTIVITEITEN

 

LAATSTE MOGELIJKHEID: GRATIS DIGITALISEREN 8 MM FILM
Heeft u 8mm-films of weet u iemand die ze heeft, dan bieden wij de mogelijkheid deze gratis te laten digitaliseren.

U kunt uw films afgeven gedurende de openingstijd van Museum De Rijf op zondag 17 december. U krijgt uw film(s) retour met de digitale bestanden.
Voorwaarde is dat de heemkundekring gebruik mag maken van deze beelden om ze voor de toekomst veilig te stellen.


MUSEUM DE RIJF OPEN

zondag 17 december 2023
van 13.30 tot 16.30 uur

Het museum is geheel in kerstsfeer met de exposities:

VREDE AAN DE HORIZON
kersttekeningen leerlingen basisschool de Horizon

FOTO’S DRIEKONINGEN-ZINGEN UIT 1980
foto’s Wim Langen


JAREN TACHTIG, DOEMDENKERS EN POSITIVO’S”

Lezing door Ad Rooms
op woensdag 31 januari 2024 om 19.30 uur
in Museum de Rijf

De lezing belicht een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de periode 1980  tot en met 1989. Dat gebeurt aan de hand van bijzondere herinneringen van veel Nederlanders en de lezing is voorzien van een groot aantal foto’s en andere illustraties. Onderwerpen die aan de orde komen, gaan over politiek en maatschappij, sport, mode en muziek, innovaties en film en televisie.

Voorbeelden van  belangrijke zaken die tijdens de lezing de revue passeren zijn: de grote vredesdemonstraties in Amsterdam en Den Haag, de rellen rond het installeren van Beatrix tot nieuwe koningin (‘Geen woning, geen kroning’), de voorgenomen plaatsing van kernraketten in Woensdrecht, de val van de Berlijnse muur, de crisisjaren in het begin van het decennium, grote sportprestaties, zoals de organisatie van maar liefst twee Elfstedentochten achter elkaar, de Tourzege van Joop Zoetemelk en zijn wereldtitel, het Europees Kampioenschap voetbal van Van Basten, Gullit en al die anderen in 1988 en hoe het publiek dat beleefde, de komst van de cd, de eerste computers, draadloze telefoons, kabeltelevisie, spelcomputers. Verder wordt duidelijk hoe het modebeeld er in die jaren  uit zag en waar keken we naar op de televisie. Voor het eerst werd een jeugdjournaal uitgezonden, Zeg eens AA, Koot en de Bie, Bassie en Adriaan verschenen voor het eerst op het scherm. We maakten kennis met het fenomeen van grote spelshows. En naar welke muziek luisterden we? De Nederpop deed zijn intrede en Madonna verscheen ten tonele.

Het zijn maar een paar voorbeelden van wat er gedurende die tien jaar allemaal gebeurde. 

Voor leden gratis. Niet leden betalen € 5,– incl. koffie.


“ALLER OOGEN ZIJN GERICHT OP ……..KWATTA”

Lezing door Ton Hinten
op woensdag 27 maart 2024 om 19.30 uur
in Museum de Rijf

Bijna een eeuw lang vonden honderden mannen en vrouwen/meisjes werk bij het Bredase bedrijf Kwatta: de meest bekende chocoladefabriek van Nederland. ‘n Kwatta was synoniem voor een reep lekkere chocolade. Bovendien spaarde heel Nederland de bekende Kwattasoldaatjes; dit leverde fraaie geschenken op. Naast chocoladerepen maakte Kwatta ook cacao(poeder), bonbons enz.

Onder meer door concurrentie liepen de bedrijfsresultaten in de jaren ‘70 van de vorige eeuw helaas terug. De productie werd geleidelijk afgebouwd en gebouwencomplexen werden verkocht, gesloopt … en zo verdween dit bedrijf uit het stadsbeeld, maar niet uit de harten van veel Nederlanders.

De presentatie geeft een overzicht van de turbulente geschiedenis van dit bedrijf en laat zien en horen dat Kwatta een zeer belangrijke industrie en werkgever was voor West Brabant.

Voor leden gratis. Niet leden betalen € 5,– incl. koffie.


www.beeldbankhkopdebeek.nl

VOOR ONS ONBEKEND
MAAR VOOR U MISSCHIEN HERKENNING

Op onze beeldbankwebsite treft u 4 beeldbanken aan: foto’s, museumcollectie, bibliotheek en bidprentjes. U kunt daarin veel informatie over Prinsenbeek vinden. Maar er is nu nog iets extra’s aan toegevoegd: het “zoekplaatje”.

Dus ga even naar de beeldbankwebsite en klik op de knop: “zoekplaatje”, dan ziet u een aantal foto’s, waarover u misschien meer kunt vertellen.
Als u dan die informatie aan ons doorgeeft, wordt ons archiefbestand steeds waardevoller.
Bij voorbaat onze hartelijke dank.