TERUGBLIK/FOTO’S 2023

18 december 2023
WANDEL MEE EN ONTDEK HET VERBORGEN LANDGOED BOSCHDAL!!

Ten noordwesten van Prinsenbeek ligt het Albatross-golfterrein. Hier lagen vroeger twee zeer belangrijke landgoederen met een rijke historie: Boschdal en Mastland. Eeuwenlang woonden daar baronnen, graven en jonkers en er speelde zich het een en ander af zoals het bijv. het “drama van Boschdal”.
Onlangs verscheen van heemkundekring Op de Beek hierover het interessante boek “Landgoed Boschdal, een verborgen verleden”. Hoe dit tot stand gekomen is, kunt u zien via de YouTube-film:

Nieuwsgierig geworden? Dan kunt u uitgebreid met deze landgoederen kennismaken door uiteraard het boek te lezen, maar het wordt allemaal nog veel duidelijker door met de YouTube-film mee te wandelen over het vroegere landgoed:

Deze prachtige film laat erg mooie beelden zien van de heden ten dage in het landschap nog herkenbare elementen van het eeuwenoude landgoed.
Het boek is te koop voor € 24,50 bij Bruna Prinsenbeek en tijdens openingstijden van Museum de Rijf.

Luister voor de geschiedenis van het Drama van Boschdal naar de 10-delige podcast:

PODCASTS


26 november 2023
PRESENTATIE NIEUW BOEK “LANDGOED BOSCHDAL, EEN VERBORGEN VERLEDEN” 
Gisteren was het dan zover in De Drie Linden. Na ruim 10 jaar onderzoek en veel schrijfwerk kon de Boschdalwerkgroep van de Heemkundekring met een derde boek in de Boschdalserie het Boschdalproject worden afgesloten.

Na een introductiefilm van de filmer Mennolt van Wasbeek over het project werden in drie interessante lezingen de vele aspecten van het landgoed uit de doeken gedaan door de drie onderzoekers/auteurs Sjoerd Eeftens, Chris Peeters en Petra Cornelisse. Deze lezingen werden afgewisseld door stemmige muziek van de Gitaargroep Jan Naalden. Bijzonder was het optreden van de zangeres Toos Teerhuis met gitarist Jan Naalden. Zij brachten drie ballades ten gehore, die zeer waarschijnlijk ook 200 jaar geleden in het kasteel gezongen zijn en geschreven door een van de afstammelingen van bewoners van het landgoed.

De presentatie werd afgesloten met een prachtige film van Han en Lia de Graaf met medewerking van Oliver Larue. Daarin geven Lieke de Beer en Han de Graaf aan de hand van een wandeling veel informatie over het landgoed.

Onder het oog van de vele aanwezigen werd door de heemkundekringvoorzitter Ad van Melis het eerste exemplaar overhandigd aan burgemeester Depla. Speciaal was ook de uitreiking van andere eerste exemplaren aan Wim v.d. Kar, bewoner van een van de vroeger tot het landgoed behorende boerderijen, alsmede aan Mevr. Voesenek, een van de laatste bewoners van het kasteel.

Aan het eind van de presentatie werd de heemkundekring door Wim v.d. Kieboom van de Stichting De Engelbewaarder (Boschdalbier) nog verrast met de schenking van een fantastisch mooi bedrag van € 600,–. Daar zal door de heemkundekring en Museum de Rijf dankbaar gebruik van worden gemaakt.

Afhalen bestelde en verkoop boeken:

Bestelde en nog niet afgehaalde boeken en het kopen van het nieuwe boek (€ 24,50) kan in Museum de Rijf (Brielsedreef 39a, Prinsenbeek) op 17 december en 7 januari tussen 13.30 en 16.30 uur. Tevens is er een voordeelpakket met de eerste 2 Boschdalboeken en de biografie van Louise Stratenus (schrijfster “Lindendaal”) voor € 25,00.oktober 2023

RABOBANK CLUB SUPPORT ACTIE

Uw stem heeft geholpen!

Heemkundekring Op de Beek mocht € 888,82 ontvangen en

Museum De Rijf  € 369,59.

Wij zijn heel blij met dit mooie resultaat!


18 augustus 2023
WEER MEER ZEKERHEID VOOR MUSEUM DE RIJF

Sinds 2005 bestaat in ons dorp Museum de Rijf. Voor de naam “rijf” (Beeks dialectwoord voor “hark”) is destijds gekozen omdat alle heemkundige spulletjes die in het museum staan van Prinsenbeekse inwoners bij elkaar “gereeve” zijn. Dus als er al iets echt hoort in de Prinsenbeekse gemeenschap is dan is dat wel dit museum. Daarom zou het wel erg jammer zijn als het zou verdwijnen door gebrek aan huisvesting.
Immers jarenlang heeft het voortbestaan aan een zijden draadje gehangen. Telkens moest er weer worden verhuisd. Van het oude gemeentehuis aan de Markt naar de Vijverstraat en vervolgens naar de huidige plaats aan de Brielsedreef 39a. Van een voormalige varkensstal wist daar een aantal vrijwilligers een prachtig zeer succesvol museum te maken.
Maar ook daar kon vanwege een tijdelijke vergunning van de gemeente het museum slechts blijven tot mei 2027. Inmiddels is het bekend dat dit najaar deze vergunning vrijwel zeker definitief wordt. Daarom kon het in 2017 afgesloten huurcontract met Jan Smits, de eigenaar van het perceel afgelopen vrijdag 18 augustus tot in lengte van jaren worden verlengd. 
Heemkundekring Op de Beek is de koning te rijk nu de laatste stappen gezet zijn en worden op weg naar een zekere toekomst voor het museum. Heel veel dank gaat uit naar Jan Smits voor de geweldige niet te onderschatten medewerking.

v.l.n.r: Jan Rabelink, Ad van Melis, Ria de Beer, Pim Monné, Jan Smits, Irene Storms, Wijnand Bouman

PRINSENBEEKSE VLAG WAPPERT VOORTAAN OOK IN HET BREDASE STADSKANTOOR!
Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat ons dorp gemeente Breda werd. Het werd dus hoog tijd dat ook binnen het stadskantoor dagelijks te zien is dat de Beek nog steeds een hechte dorpsgemeenschap is met een eigen identiteit. En waaraan is die identiteit beter te herkennen dan door het daar fysiek en permanent aanwezig zijn van de Prinsenbeekse vlag. Het zet het gemeentebestuur misschien vaker tot nadenken. 

Dit vond ook CDA-wethouder Jeroen Bruijns. Zelf geboren en getogen in Bavel en dus kenner van het dorpse gevoel. In het bijzijn van onze plaatsgenoot Huib Jansen overhandigde vorige week dan ook met gepaste trots Ad van Melis, voorzitter van heemkundekring Op de Beek hem in de bestuursvleugel van het stadskantoor deze vlag. Jeroen was er vanuit zijn betrokkenheid met de dorpen en wijken blij mee, omdat dit zeker bijdraagt aan de bevordering van verbinding tussen gemeentebestuur en de dorpen.


SCHAPEN SCHEREN

Onder een strak blauwe lucht en bij een heerlijke temperatuur werden op Hemelvaartsdag in een weilandje achter Museum De Rijf schapen geschoren. Ambachtsman Adam Sneep zorgde ervoor dat de schapen van hun vacht werden ontdaan, terwijl de vele bezoekers en een vijftal lammetjes toekeken. Heel veel kinderen waren van deze spannende gebeurtenis getuige. De ‘vertellende schapenscheerder’ liet hen van dichtbij kennismaken met de lammetjes. Bovendien kregen ze na afloop een beetje wol mee naar huis.


KEES NAGELKERKE ONDERSCHEIDEN MET HET ZILVEREN DRAAGINSIGNE VAN HET BRABANTS HEEM.
 
Woensdagavond 1 maart 2023 speldde regiovoorzitter Ad Jacobs van Brabants Heem (de overkoepelende organisatie van de Brabantse heemkundekringen) na afloop van de algemene ledenvergadering van Heemkundekring Op de Beek in zaal Marktzicht hem deze onderscheiding op en overhandigde hem de bijbehorende oorkonde. 
Kees was ruim 26 jaar geleden een van de oprichters van de heemkundekring en was 23 jaar lid van de redactie van het verenigingsblad De Klepel. Hij produceerde tientallen artikelen over allerlei Beekse wetenswaardigheden. Daarnaast was hij de auteur van 4 zeer succesvollle boeken die door de kring werden uitgegeven, zoals het Toetenboek, Beekse negotie,  Als een bakhuisje praten kon en Doesse nogges vol. 

Kees, van harte proficiat met deze zeer verdiende en mooie onderscheiding!


HEEMKUNDEKRING OP DE BEEK VERWELKOMT HET 600ste GEZINSLID.
 
Woensdagavond 1 maart 2023 werd dhr. H. Visser tijdens de algemene ledenvergadering van de heemkundekring in zaal Marktzicht verrast met de mededeling dat hij met zijn inschrijving vorig jaar het 600e lid is geworden.
Voorzitter Ad van Melis heette hem van harte welkom en overhandigde hem een mooie taart.
Verder zei hij dat het erg goed gaat met de heemkundekring en het ledental sinds de oprichting in 1996 nog steeds groeiende is.
Inmiddels is deze mijlpaal overigens ook alweer ver overschreden en telt de heemkundekring op dit moment 611 gezinsleden. De kring behoort daarmee tot een van de grootste heemkundekringen van West-Brabant.


NIEUWE PENNINGMEESTER
Sinds half oktober jl. hebben we een nieuwe penningmeester: Irene Storms. Zij neemt het werk over van Els Boons-Mattijssen

Irene is 52 jaar geleden met haar ouders, broers en zus in Prinsenbeek komen wonen. Haar hart ligt hier, in Prinsenbeek, en als pensionado zet zij graag een deel van haar tijd in voor vrijwilligerswerk.