BIKSE KRUIDENHOF

BIKSE KRUIDENHOF


De Bikse Kruidenhof bij ons museum ligt op een prachtige plek in het buitengebied van Prinsenbeek. Hier worden tuinkruiden en planten met een medicinale werking geteeld. Dat gebeurt op een ecologisch verantwoordelijke manier.
Intussen is er door de uit 6 personen bestaande werkgroep al veel arbeid verricht. De indeling van de tuin is bijvoorbeeld veranderd, zodat het mogelijk is het aantal soorten kruiden en gewassen uit te breiden.

In het voorjaar lijkt de tuin op het eerste gezicht een beetje kaal. Het aantal winterharde planten is dan nog redelijk beperkt. Achter de schermen gaat het werk echter gewoon door. Een deel van de zaden die afgelopen jaar verzameld zijn, staan in bakken. De rest kan straks rechtstreeks in de koude grond worden gezaaid. Via de beheerder van de Kapeltuin in de Haagse Beemden komen er nieuwe soorten bij.

Vanaf half april wordt er weer volop geplant, gezaaid, geschoffeld en gesnoeid. En als de zomer er aan komt, wordt er veel geoogst van wat er de tuin en omgeving zoal groeit. Er wordt jam gemaakt, rabarber en kruiden verkocht en er worden zakjes lavendel gevuld. Op deze manier kunnen de kosten voor noodzakelijke aankopen worden gecompenseerd.

ATTENTIE:

Plantjes of stekjes van kruiden of geneeskrachtige planten zijn van harte welkom en kunnen worden afgegeven in het museum.