WANDELROUTES


HONDS OMMETJE (7,5 km – startpunt rotonde Velsgoed).

Een lusvormig ommetje heen en terug langs de A16/HSL . Speciaal gericht op hondenbezitters die een vorm van luwte opzoeken.

Klik voor de routebeschrijving op:  2021 HONDS OMMETJE routebeschrijving


HALS OMMETJE (5,2 km – startpunt kruispunt Halsche Vliet/Haagsedijk).

Dit is een ommetje op 4 km van ons dorp in het uiterste noordwesten, richting Mark en Zwartenberg en voert door de polders van de zuidkant van rivier de Mark (Markbeemden).

Klik voor de routebeschrijving op: 2021 HALS OMMETJE routebeschrijving


WANDELRONDJE WEIMEREN-POLDER (8 km)

Startpunt: Overveldsestraat > Halseweg > De Hillen > Blokkenpad  > Trekpad langs de Mark  > Nieuwveerweg  > knp 24 bij café Elsakker > Dijkpad-oost > Polderweg-zuid > knp 25 > Brielsedreef > vroegere route naar Polderweg-west > Dijkpad-west > knp 61 > Bloemdijk langs de Halseweg-noord > De Hillen.

De nummers zijn die van de nieuwe knooppunten van Wandelnet, want het hart van Weimeren met de binnendelen van Polderweg en Wandelkade zijn vanaf nu gesloten voor wandelaars. 


WANDELROUTE “ROND PRINSENBEEK” (14 km)

Klik voor de routebeschrijving op:
2019 ROND PRINSENBEEK routebeschrijving 

of:  
2019 ROND PRINSENBEEK routebeschrijving uitgebreid met toelichting

“ROND PRINSENBEEK” is een wandeling door het groen rond het dorp Prinsenbeek (Noord-Brabant). Het is een uitbreiding van het “BIKS OMMETJE” (zie onderaan deze pagina).
De route is bijna 14 km en bestaat uit drie stukken.

Kern van de route is deel B, het BIKS OMMETJE. Dat ommetje doet de natuur aan van de west- en zuidkant van Prinsenbeek: Hooiberg en Liesbos. 

Van deze wandeling leidt deel A eerst naar B. Vervolgens gaat deel C terug; van B naar het startpunt.
Voor deze rondwandeling wordt ook aan de noord- en oostkant zoveel mogelijk groen opgezocht. Eerst richting polder; op de terugweg door cultuurgroen. Daar wordt het nabije dorpscentrum aan de oostkant geschampt.
Op twee lokaties is er een keuze voor vervolg van de route: gebaand of ongebaand (“struinen”). Volg je zo’n struinalternatief, dan komt die binnen een kilometer weer bij de hoofdroute.


WANDELROUTE “BIKS OMMETJE HOOIBERG” (6,7 km)
Beeks kerkpaadje is met opening van het Heidreefke “ommetje” geworden.  

Klik voor de routebeschrijving op:
2019 BIKS OMMETJE HOOIBERG

Vroeger waren er veel korte verbindingen tussen de verschillende delen van ons dorp. Dit zijn de historische “kerkepaadjes”.
De afgelopen decennia is er op dat gebied veel veranderd.
Uit nostalgische overwegingen rijpte de gedachte om die kerkepaadjes weer in ere te herstellen: als wandelpaadje. Helemaal toen duidelijk werd, dat het om gronden van Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda ging.
De nu ontstane route is eigenlijk een combinatie van de twee vroegere paden die de verbinding vormen tussen de Zanddreef en de Hooiberg. Op het gedeelte van Staatsbosbeheer is inmiddels het “Heidreefke” als laantje in ere hersteld.
De Hooiberg is een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal ‘groen/water naar stedelijk’ van Breda.