WANDELROUTES

WANDELROUTE “ROND PRINSENBEEK”

Klik voor de routebeschrijving op 2019 ROND PRINSENBEEK routebeschrijving 

of:  2019 ROND PRINSENBEEK routebeschrijving uitgebreid met toelichting

 

“ROND PRINSENBEEK” is een wandeling door het groen rond het dorp Prinsenbeek (Noord-Brabant). Het is een uitbreiding van het “BIKS OMMETJE” (zie onderaan deze pagina).
De route is bijna 14 km en bestaat uit drie stukken.

Kern daarvan is deel B, het BIKS OMMETJE. Dat ommetje doet de natuur aan van de west- en zuidkant van Prinsenbeek: Hooiberg en Liesbos. 

Van deze wandeling leidt deel A eerst naar B. Vervolgens gaat deel C terug; van B naar het startpunt.
Voor deze rondwandeling wordt ook aan de noord- en oostkant zoveel mogelijk groen opgezocht. Eerst richting polder; op de terugweg door cultuurgroen. Daar wordt het nabije dorpscentrum aan de oostkant geschampt.
Op twee lokaties is er een keuze voor vervolg van de route: gebaand of ongebaand (“struinen”). Volg je zo’n struinalternatief, dan komt die binnen een kilometer weer bij de hoofdroute.

page1image3840960


WANDELROUTE “BIKS OMMETJE HOOIBERG”
BEEKS KERKEPAADJE IS MET OPENING HEIDREEFKE “OMMETJE” GEWORDEN

Klik voor de routebeschrijving op:  2019 BIKS OMMETJE HOOIBERG

Vroeger waren er veel korte verbindingen tussen de verschillende delen van ons dorp. Dit zijn de historische “kerkepaadjes”.
De afgelopen decennia is er op dat gebied veel veranderd.
Uit nostalgische overwegingen rijpte de gedachte om die kerkepaadjes weer in ere te herstellen: als wandelpaadje. Helemaal toen duidelijk werd, dat het om gronden van Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda ging.
De nu ontstane route is eigenlijk een combinatie van de twee vroegere paden die de verbinding vormen tussen de Zanddreef en de Hooiberg. Op het gedeelte van Staatsbosbeheer is inmiddels het “Heidreefke” als laantje in ere hersteld.
De Hooiberg is een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal ‘groen/water naar stedelijk’ van Breda.

Lees de artikelen op Prinsenbeek Nieuws van 17 januari 2019, klik op
HEIDREEFKE EN WANDELSPOOR EINDELIJK OPEN 
en het artikel van 28 januari 2019, klik op
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE” 
en het artikel van 7 februari 2019, klik op
HEIDREEFKE OFFICIEEL GEOPEND