TERUGBLIK/FOTO’S 2022


JUBILEUMSHOW: PRINSENBEEK BinnensteBuiten, HET VERHAAL VAN DE BEEK

Zo’n achthonderd Bekenaren waren erbij toen wij op 24 en 25 september het 25-jarig bestaan vierden met een spetterende jubileumshow in De Drie Linden.
Voor wie er niet bij was, of voor degenen die het nog eens willen terugkijken hier de link:


zaterdag 24 en zondag 25 september 2022

PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN

Zie Prinsenbeek Nieuws, klik op:
Welkom bij Prinsenbeek BinnensteBuiten

Zie Prinsenbeek Nieuws, klik op:
Volle zaal geniet van spetterende jubileumshow

Zie Prinsenbeek Nieuws, klik op:
Onderscheiding Brabants Heem voor Ad van Melis

donderdag 4 augustus 2022

Voor de trailer over de voorstelling PrinsenbeekBinnensteBuiten
klik op: https://youtu.be/JEQeOgprXcM


zondag 29 mei 2022

Start uitgifte en verkoop van kaarten voor PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN
HET VERHAAL VAN DE BEEK

De voorstellingen zijn op
zaterdag 24 september om 19.30 uur
op zondag 25 september om 14.00 uur en 19.30 uur

in De Drie Linden, Jumbo-Miegielsenzaal


PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN
“HET VERHAAL VAN DE BEEK”
op zaterdag 24 september om 19.30 uur
op zondag 25 september om 14.00 uur en om 19.30 uur

Viering zilveren jubileum van onze heemkundekring.
De historie van ons mooie dorp in beeld, muziek , zang en dans.
Mmv. Prinsenbeekse talenten: o.a JUMP Dance Factory, Richard Spijkers, Bart Donkers, Corné Pas, Musical Academy Breda, de Muzieketeers, Leon Nagelkerke, Lieke de Beer enz.

dinsdag 10 mei 2022
Onderhoud Vredeskapel naar Montessori+
De Montessori+ Prinsenbeek is nu aan de beurt om voor de Vredeskapel aan de Kapelstraat in Prinsenbeek te zorgen. Dinsdagmiddag droeg een leerling van groep 8 van De Horizon tijdens een officieel moment bij de kapel het onderhoud symbolisch over aan een groep 7-leerling van de Montessori+.
Een vertegenwoordiging van smartlappenkoor Beekse Smart zorgde voor de muzikale omlijsting.
Al vele jaren zorgen de leerlingen uit de hoogste groepen van de Prinsenbeekse basisscholen om beurten voor het onderhoud van de Vredeskapel. Afgelopen jaar deden leerlingen van De Horizon dit. Heemkundekring Op de Beek en Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” vinden het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwachten dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.

woensdag 20 april 2022
Vredeskapel weer mooi schoon
In de aanloop naar de Dodenherdenking zorgen leerlingen van de Prinsenbeekse basisscholen er altijd voor dat de Vredeskapel in de Kapelstraat weer netjes schoon is. Dinsdag klaarden kinderen uit groep 8 van basisschool De Horizon deze klus.
Zij waren de afgelopen periode verantwoordelijk voor het onderhoud van de kapel. Op 10 mei dragen ze het stokje over aan groep 7 van de Montessori+ Prinsenbeek. De hierbij horende plechtigheid vindt plaats op locatie, tussen 13.30 en 14.15 uur. De overdracht wordt georganiseerd door Heemkundekring Op de Beek in samenwerking met Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede”. Al vele jaren zorgen de leerlingen uit de hoogste groepen van de Prinsenbeekse basisscholen om beurten voor het onderhoud van de Vredeskapel. In oktober nam De Horizon het stokje over van De Griffioen.
Heemkundekring Op de Beek en Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” vinden het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwachten dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.


maandag 28 maart 2022
Voorjaar in onze Bikse Kruidenhof.
Vanaf half april gaat er weer volop geplant, gezaaid, geschoffeld en gesnoeid worden in de kruidenhof bij museum De Rijf door de tuinwerkgroep.
En als de zomer er aan komt, wordt er veel geoogst van wat er de tuin en omgeving zoal groeit. Er wordt jam gemaakt, rabarber en kruiden verkocht en er worden zakjes lavendel gevuld. Op deze manier kunnen de kosten voor noodzakelijke aankopen worden gecompenseerd.

-Plantjes of stekjes van kruiden of geneeskrachtige planten zijn van harte welkom en kunnen worden afgegeven in het museum.
-Wilt u wekelijks een paar uurtjes meehelpen en lekker bezig zijn in de natuur? Meldt u dan aan bij Pim Monné pimmonne51@gmail.com of tel. 076-5414682.


zondag 27 maart 2022
Wie herinnert zich: de kers “de Beekse Late”
?

Het Nederlands Fruit Netwerk probeert oude fruitrassen voor verdwijnen te behoeden door ze op te sporen en in genenbanken of fruitcollecties onder te brengen. Zij zijn nu op zoek naar de “Beekse Late”.

Een kleine honderd jaar geleden schreef de latere directeur van de R.K. Land- en tuinbouwschool in Breda twee boeken over kersenrassen in Nederland. Izaäk Rietsema was bijzonder geïnteresseerd in kersen, en beschrijft o.a. een kers die “Beekse Late” heet en die hij gevonden had in verschillende buurtschappen onder Princenhage en Beek. Het is een hele oude kers. Hij bloeit vrij vroeg (half april), is pas rijp rond eind juli, begin augustus en kenmerkt zich door donker vruchtvlees, en een bijzonder korte steel. Vlak voor de kers volledig rijp is loopt er een donkere streep over de voorkant van de kers, van de steel naar de punt.

Als u informatie heeft over deze kers; plaatjes, verhalen, wat dan ook, of nog beter, als u een levende boom van dit kersenras weet te staan, laat van u horen: fruitnetwerk@gmail.com, contactpersoon: Marcel Rutten.