NIEUWS

Op de zondagen 3 februari-10 maart-7 april van 13.30 tot 16.30 uur in Museum De Rijf

AFHALEN GRATIS TOEGANGSKAARTEN voor LEDEN van onze HEEMKUNDEKRING
(max. 2 per persoon)

voor de 

TONEEL-, ZANG- EN MUZIEKVOORSTELLING t.g.v. de PRESENTATIE van het 2e BOEK in de BOSCHDALSERIE:
“LINDENDAAL, OF HET DRAMA VAN BOSCHDAL”.
-het verhaal over het verdriet en de ondergang van een grafelijke familie-
op 
zondag 28 april om 14.00 uur in de Drie Linden.

Op het landgoed kasteel Boschdal (het huidige Albatross-golfterrein aan de Weimersedreef) vonden in de 19e eeuw dramatische gebeurtenissen plaats. De weduwe barones Anna Agnes van Aylva Rengers-gravin van Bijlandt verloor haar zoon en haar echtgenoot, korte tijd na elkaar. Daarna raakte ze in de ban van een zeer welsprekende prediker, waarbij ze haar bezittingen prijs gaf en met haar dochters naar Zuid-Afrika vertrok, samen met de prediker. Met – zeker in die tijd – onvoorstelbare gevolgen.
Over dit dramatische verhaal schreef Louise Stratenus in 1890 haar roman Lindendaal. Dit is hertaald door Nannie van Berkum en verfraaid met tekeningen van Petra Cornelisse en Sjoerd Eeftens. 
Boeiend tot het laatst en een indringend verhaal is dit zeker. 

Wilt u zich nu al verzekeren van een boek dan kunt u het nu al reserveren door overmaking van de voorinschrijvingsprijs van € 15,– (nadien € 18,–) op bankrekeningnr. NL84RABO0142583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek onder vermelding van “Lindendaal”.

U kunt het dan ophalen in De Drie Linden op zondag 28 april 2019 tijdens de presentatie. 

7 februari 2019
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE”
Vroeger waren er veel korte verbindingen tussen de verschillende delen van ons dorp. Dit zijn de historische “kerkepaadjes”.
De afgelopen decennia is er op dat gebied veel veranderd.
Uit nostalgische overwegingen rijpte de gedachte om die kerkepaadjes weer in ere te herstellen: als wandelpaadje. Helemaal toen duidelijk werd, dat het om gronden van Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda ging.
De nu ontstane route is eigenlijk een combinatie van de twee vroegere paden die de verbinding vormen tussen de Zanddreef en de Hooiberg. Op het gedeelte van Staatsbosbeheer is inmiddels het ‘Heidreefke’ als laantje in ere hersteld.
De Hooiberg is een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal ‘groen/water naar stedelijk’ van Breda.

Lees het artikel op Prinsenbeek Nieuws van 17 januari 2019, klik op
HEIDREEFKE EN WANDELSPOOR EINDELIJK OPEN 
en het artikel van 28 januari 2019, klik op
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE”  

 

3 februari 2019
Museum De Rijf open van 13.30 uur tot 16.30 uur met
DEMONSTRATIE KLOKKENMAKEN

Hans Bastiaansen is opgegroeid in een fietsenmakersgezin, waar altijd wel iets te repareren was en waar hij dan ook menig keer een handje heeft geholpen. Vanwege zijn fascinatie voor kleine mechanieken koos hij voor de opleiding fijnmechanische techniek.
Nadien werkte hij 37 jaar bij de bekende klokkenfirma Schreurs in de Catharinastraat in Breda. Daar repareerde en restaureerde hij allerlei soorten uurwerken in de ruimste zin van het woord. Van kleine zakhorloges, gewone uurwerken tot torenuurwerken.
Inmiddels werkt hij alweer een aantal jaren als zelfstandig uurwerkmaker met meer dan 40 jaar ervaring.

en
36 BEKENDE BEEKSE MANNEN EN VROUWEN VAN WELEER IN BEELD
In september 1997 verscheen bij onze heemkundekring het door Kees Nagelkerke geschreven en samengestelde Prinsenbeekse Toetenboek. Hierin portretteerde hij 58 herkenbare dorpsgenoten van toen en nu. Herkenbaar vanwege hun verdiensten voor de Prinsenbeekse gemeenschap. Het boek laat op iedere pagina een foto zien met een op de persoon toepasselijk gedicht.
Het is overigens al jaren geheel uitverkocht.

We zijn nu ruim 20 jaar later en 36 van deze dorpsgenoten zijn helaas niet meer onder ons. Maar hun verdiensten zijn nog steeds te merken in ons dorp en wie zij waren mag daarom niet vergeten worden.
Alle reden dus om die 36 dorpsgenoten d.m.v. foto’s nog eens in de spotlights te plaatsen. Voor veel bezoekers zal het ongetwijfeld herinneringen weer boven brengen en voor de bezoekers die ze niet gekend hebben is het een kennismaking met de mannen en vrouwen die ieder op hun eigen wijze Prinsenbeek mede gemaakt hebben.

7 januari 2019
SUCCES MUSEUM DE RIJF ZET ZICH OOK AAN DE BRIELSEDREEF VOORT.

Eind 2017 was de verhuizing van het museum van de Vijverstraat naar de Brielsedreef. In december 2017 werd daar het nieuwe museum geopend. Aangezien de afstand van het centrum tot het nieuwe museum aan de Brielsedreef toch een stuk groter is dan naar de Vijverstraat, bestond er toch enige angst dat de bezoekersaantallen terug zouden lopen. Maar niets is minder waar, want met 1929 bezoekers staat 2018 op de 7e plaats in het 14-jarig bestaan van het museum. Het is zeer wel mogelijk dat we dit jaar de 25.000e bezoeker mogen begroeten.

6 januari 2019
WINTERSFEER IN MUSEUM DE RIJF

In Museum De Rijf was het echt winter en kon men nog een beetje nagenieten van de afgelopen kerstdagen en het begin van het nieuwe jaar.
Heel speciaal waren de mooie heiligenbeelden. Die hadden vroeger in veel woningen een belangrijk plaatsje.
Een flink aantal Prinsenbeekse kunstenaars exposeerden hier hun op kerst en winter geïnspireerd werk.
Er was divers werk te zien van Aagje v.d. Brand, Loes Dekkers, Lia de Graaf, Ingrid van Hove, Marij Koolhof, Adje Langen, Anton Overboom, Carlos Staelens, Jan Strube en Jan Tankink.

16 december 2018
Museum de Rijf sloot zondagmiddag 16 december het jaar 2018 met 126 bezoekers succesvol af. Ondanks het slechte weer wist het publiek de weg te vinden naar de Brielsedreef om het museum in Kerstsfeer te zien. De kerststallen, heiligenbeelden en vooral de kunst kregen veel aandacht. In de onlangs gereed gekomen nieuwe lezingenzaal was een gezellige kerstmarkt ingericht en kon iedereen genieten van een kop erwtensoep of een glas glühwein. Het was een mooie middag die aantoonde dat het museum inmiddels een ontmoetingsplaats is geworden van veel Bekenaren. 

Lia de Graaf

5 november 2018
Leerlingen van groep acht van basisschool De Horizon in Prinsenbeek hebben maandag schoongemaakt in en rond de 65 jaar oude Vredeskapel aan de Kapelstraat en het ziet er weer fantastisch uit.
Tijdens een plechtige overdracht in mei j.l. heeft De Horizon het onderhoudstaken-stokje voor de Vredeskapel overgenomen van basisschool De Griffioen. Volgend voorjaar is de Montessori+ Prinsenbeek aan de beurt.
Het bij toerbeurt schoonhouden van de kapel door leerlingen van de drie Prinsenbeekse basisscholen gebeurt nu al vele jaren onder leiding van onze Heemkundekring.
Voor een artikel hierover op Prinsenbeek Nieuws, klik op ONDERHOUD VREDESKAPEL

25 oktober 2018
JONG EN OUD AAN HET WERK VOOR UITBREIDING MUSEUM

Al is het nog maar kort geleden dat het nieuwe museum aan de Brielsedreef werd heropend, toch gaan we niet op onze lauweren rusten. We missen bij nader inzien ruimte. Aangezien ondertussen ook uit het andere gedeelte van de schuur de varkens zijn verdwenen kunnen we uitbreiden met een derde expositieruimte, een opslagruimte en een vergader-/lezingenzaal.

Inmiddels is men al met het werk begonnen. Er wordt weer druk gemetseld, getimmerd, geschilderd enz.. Een aantal van de vaklui die bij het eerste gedeelte zo’n fantastisch werk heeft geleverd, heeft ook nu weer de medewerking toegezegd. En daar zijn we heel blij mee.

Zelfs de drie kleinzoons van onze penningmeester en projectleider Wijnand Bouman hebben hun vaardigheden ingezet. Als Boemeldonckse carnavalswagen-bouwers hebben zij een degelijke lascursus gevolgd bij de BAK van Boemeldonck. En zodoende hebben zij een opbergrek met 2 etages en een lengte van 12,5 meter in elkaar gelast. Daarmee werd een knap stukje werk geleverd Uiteraard zijn de werkzaamheden in een veilige omgeving verricht, onder toeziend oog van opa. Wij zijn bijzonder in onze nopjes met het rek en kunnen daar straks de spulletjes heel overzichtelijk opbergen. Onze hartelijk dank voor dit fantastische werk.

 

 

 

 

 


17 oktober 2018
In Modern Prinsenbeek, nummer 42, staat een mooi uitgebreid artikel over onze kantklosster Bertha Luijkx. Bertha is maandelijks te zien in ons museum, waar ze demonstraties kantklossen geeft.


11 oktober 2018
Wij zijn heel blij met het feit dat de door ons voorgestelde straatnamen in twee nieuw te bouwen wijken in Prinsenbeek door het Gemeentebestuur zijn vastgesteld. In het nieuwbouwproject op het terrein van het oude Hagedonk zijn dat “Herman Dirvenpark” en “Luttelhof” en op Westrik “Schipperenweike”.
Voor het artikel hierover op Prinsenbeek Nieuws klik op: NIEUWE STRAATNAMEN IN PRINSENBEEK