ACTIVITEITEN


 

EXPOSITIE 50 JAAR NPB (NIEUWE PRINSENBEKERS)

zondag 4 november 2018

van 13.30 tot 16.30 uur

Afgelopen mei bestond voetbalclub NPB officieel 50 jaar. Opgericht in de jaren dat Prinsenbeek van een tuindersdorp uitgroeide tot een forensendorp. Tussen 1960 en 1970 kwamen er ongeveer 3000 inwoners bij. Een memorabele periode in de Prinsenbeekse geschiedenis met veel veranderingen.  Zo werd op 24 oktober 1967 door een aantal nieuwe inwoners die gingen wonen in de nieuwbouw wijk Haverdijk-Middenweg (plan zuid), het initiatief genomen om te gaan trimmen. Deze mannen Ton Sturkeboom, Wim de Gunst, Cees Bouwmeester, Henk Gijsbrechts, Theo van  Noort en Frits van de Ven waren de grondleggers. In mei 1968 werd het pas een club, toen er contributie werd geheven. Theo van Noort de eerste penningmeester heeft vervolgens de naam NPB (Nieuwe Prinsen Bekers) bedacht. Eerst gingen ze hardlopen, later werd het voetballen. Jaap Koemans keepte en was later heel wat jaartjes de vaste scheidsrechter. Gevoetbald werd er in de loop der jaren op de speelweide bij de Boswachter in het Liesbos, het veldje tegenover de oude manege aan het Liesbos, het veldje naast Firma Damen–Leathers aan de Gageldonkseweg, bij (vroeger) de  Texasbar, bij de Fam. Goos onderaan de Moerlakenbrug achter de Emerput en daarna bij de Fam. Matthijssen aan de Overveldsestraat. De huidige locatie is bij Stichting Lies, waar men gebruik maakt van de voetbalvelden, kleedkamers, en gemeenschapsruimte.

De expositie laat een mooi overzicht zien van 50 jaar NPB en voor velen zal hij zeker momenten van herinnering en herkenning opleveren.

-toegang gratis-

 


NU TE KOOP: 

LOUISE STRATENUS (1856-1908), EEN SCHRIJVENDE FREULE

BIOGRAFIE geschreven door NANNIE VAN BERKUM

uitgave Heemkundekring Op de Beek

omslag Petra Cornelisse 

mogelijk gemaakt door dhr. A. Roobol

Louise Stratenus was een freule die (heel veel) schreef, en wel ‘om den brode’. Dat was in die tijd niet zo gebruikelijk in haar kringen. Haar familie nam haar dit dan ook niet in dank af. Een huwelijk zat er voor haar niet in, hoewel dat bijna plaatsvond. Rond Breda, waar ze vaak was, kwam ze Charles van der Borch van Verwolde tegen, van het landgoed Hondsdonk, in de buurt van Chaam, en op hem werd ze hopeloos verliefd. Toch ging het huwelijk op het laatste moment niet door.

Haar keuze viel – ondanks haar voorliefde voor huwelijk en een eigen gezin – uiteindelijk weer op de literatuur. Ze schreef haar hele leven lang, van jongs af aan trouwens. Duizenden pagina’s heeft ze volgeschreven, nagekeken, drukproeven bezien en laten drukken. Daarmee kon ze in haar bestaan voorzien, zonder dat ze haar moeder en (stief)vader ‘op kosten’ joeg. In haar tijd werd ze veel gelezen, tegenwoordig is ze zo goed als vergeten.

Goed met geld omgaan lag ook niet helemaal in haar aard – haar vader leek dat ook niet te kunnen – dus het gevaar van faillissement lag op de loer, waardoor ze vluchtte naar Engeland. Niet alleen, haar hartsvriendin Catharina Alberdingk Thijm ging met haar mee en samen probeerden ze de financiële perikelen op te lossen.

Zo zijn er allerlei bijzonderheden van dit (korte) leven van Louise Stratenus verzameld en in een boek verwerkt.

De presentatie van de biografie vond plaats op 9 maart in het Princenhaags Museum. In Princenhage immers – om precies te zijn op Haagsche Markt 22 – woonde Louise uiteindelijk en daar stierf ze ook. Ze ligt begraven op het protestantse deel van de Princenhaagse begraafplaats Haagveld  waar je haar goed onderhouden graf nog steeds kunt bezoeken.

TE KOOP: Het boek is te koop in de reguliere boekhandel, in het Princenhaags Museum en in Museum de Rijf.

U kunt ook € 18,— overmaken op rek.nr. NL 84 RABO 0142583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek o.v.v. uw adres en biografie Louise Stratenus. U krijgt het boek dan toegezonden. 


 

LADY OP BOSCHDAL

lady-in-boschdal-omslag-2

Tekeningen: Jan Tankink 

UNIEK EN  WAAR GEBEURD VERHAAL OVER DE ERVARINGEN VAN EEN ENGELSE DAME BIJ HAAR BEZOEK AAN BEEK IN 1864

Over haar logeerpartij eind 19e eeuw op Landgoed Boschdal schreef de Engelse schrijfster Mrs. Harriet Margaret Anne Traherne het boek “A summer in a Dutch country house” dat later in het Nederlands werd vertaald onder de titel “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Onze plaatsgenoot Petra Cornelisse heeft het aangedurfd om dit boek naar leesbaar Nederlands en hedendaags taalgebruik om te zetten en met een mooi lezenswaardig resultaat.  Aan het boek werkten verder nog mee: Nannie van Berkum en Sjoerd Eeftens. Dankzij de voetnoten wordt ook achtergrondinformatie over de historische context van sommige zaken verschaft.

Het boek is gepresenteerd tijdens de jubileumviering van 20 jaar Heemkundekring “OP DE BEEK” op zondag 25 september 2016 en is te koop voor € 18,– in Museum DE RIJF tijdens openingsdagen en in de boekhandel Primera (Markt Prinsenbeek).