NIEUWS/ACTIVITEITEN

WANDELROUTE “BIKS OMMETJE” DOWNLOADEN,
klik op:
2019 BIKS OMMETJE


     klik op:  HKK OP DE BEEK – “MOOI OP DE BEEK”


MUSEUM DE RIJF ONTVING DE 25.000e BEZOEKER

De spanning was gebroken toen op zondag 1 september rond 14.30 uur onder groot applaus de 24.999 en 25.000e bezoeker het museum betraden. Het waren Anneke en Bart v.d. Klundert uit Etten-Leur . Zij kwamen op de fiets vanuit hun woonplaats Etten-Leur, maar zijn geen onbekenden op de Beek. Anneke komt uit Princenhage en Bart is geboren en getogen Bekenaar en woonde in zijn jeugd ook op de Brielsedreef nr. 7. De voorzitter van de heemkundekring Ad van Melis heette hen zeer welkom en gaf aan dat een grote mijlpaal was bereikt. In het 14-jarige bestaan van het museum werd 3 keer van locatie gewisseld. Die wisselingen hadden uiteraard toch gevolgen op het aantal openingsdagen. Maar dat heeft geen invloed gehad op de publieksbelangstelling, die nog steeds onverminderd groot is. Zo werden ook deze middag weer 111 bezoekers geteld. Onder de vrolijke tonen van de dameskapel Nootweer werd het echtpaar v.d. Klundert gehuldigd en ontvingen zij een door Bakkerij Nagelkerke gesponsorde met het heemkundekringlogo versierde taart. Daarna volgde natuurlijk een rondwandeling door het museum.

Ook Ad Machielsen werd deze middag bedankt en gehuldigd. Deze kunstschilder heeft het museum al rijkelijk voorzien van zijn fraaie werken, die inmiddels al door duizenden museumbezoekers zijn bewonderd. Daaraan werd nu een op een voormalige graansilo geschilderde zaaier toegevoegd. Dit werk meet ongeveer 1 x 2,5 meter en vroeg – afgezien van de voorbereidingstijd – ruim 5 dagen werktijd. Er was een steiger van ruim 3,5 meter voor nodig en de silo moest grondig ontdaan worden van groene aanslag. De zaaier past prachtig in de mooie natuurrijke omgeving van de boerderij en het museum. Het museumbestuur is er zeer verguld mee. 


“TERUG IN DE TIJD MET EEN VERDWENEN TRANSPORTMIDDEL”

EXPOSITIE in MUSEUM DE RIJF
op ZONDAG 6 OKTOBER 2019
van 13.30 tot 16.30 uur

Tot ver in de jaren twintig van de 20e eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor, onder of achter de kar liet de mens de hond voor hem werken. Allerlei lasten en vrachten werden per hondenkar vervoerd. Hondenkarren waren populair bij o.a. bakkers, boeren, groenteboeren, kruideniers, looiers, marskramers, melkventers, petroleumventers, schoenhandelaren, slagers en visventers. Maar ook door de Nederlandse posterijen en het leger werden trekhonden ingezet. Officieel werd bij de PTT de hondenkar in 1912 ingevoerd maar in 1850 werden al honden gebruikt voor het vervoer van allerlei vrachten voor “tante POS”. En eind 19e/begin 20e eeuw werd de hond bij diverse onderdelen in het leger ingezet als koerier, bevoorrader en verkenner.

De heer Bert Willemen heeft als onderzoeker naar de geschiedenis van hond en hondenkar in de loop van de jaren veel kennis vergaard over dit verdwenen transportmiddel. Aan de hand van unieke, historische beelden vertelde hij in de lezing vorig jaar oktober over het gebruik ervan in de periode tussen 1850 en 1962. Nu kunt u de diverse facetten van dit verdwenen fenomeen ook nog eens in geschrift en beeld zien. En natuurlijk ook de plaatselijke historie rond dit verdwenen transportmiddel komt aan de orde.


HEEFT U NOG IETS  VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG?

Op 30 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat de Beek bevrijd werd door de Polen.
Wij willen dit vieren met ‘n speciale bijeenkomst op 30 oktober bij de Vredeskapel en een mooie tentoonstelling in ons museum “DE RIJF” op 3 november.
Wij zijn  daarvoor nog op zoek naar o.a. foto’s, documenten zoals persoonsbewijzen, bonkaarten, brieven of kaarten vanuit bezet gebied en voorwerpen uit de oorlogsperiode en de bevrijding.
Hebt u, of zijn er in uw familie nog spullen uit deze periode en wilt u deze eventueel aan ons uitlenen of  permanent beschikbaar stellen aan ons museum, neem dan contact met ons op. Gooi niets weg wat historische waarde kan hebben. Wij zijn er blij mee.

Voor meer informatie: secretariaat tel. 5212405 of hkopdebeek@ziggo.nl


RABOBANK CLUB SUPPORT VERDEELT €100.000,00 AAN SPONSORGELD !!!

De Rabo Club Support nadert met rasse schreden!! Hoogste tijd om in actie te komen.
Bankiert u bij de Rabobank en bent u al lid. . . . .  prima . . . . zo niet dan is het nu de hoogste tijd om lid te worden.  Meldt U zich zo snel mogelijk aan als lid ! Ga naar rabo clubsupport en download het formulier om uw lidmaatschap aan te vragen https://www.rabo-clubsupport.nl/breda/lid-worden.
ZONDER lidmaatschap kunt u niet stemmen en dus niet uw favoriete club geldelijk steunen en dat zou natuurlijk zonde zijn!

Als u lid bent, ontvangt u voor aanvang van de stemperiode per post een unieke code waarmee u van 27 september tot en met 6 oktober kunt stemmen. U heeft vijf stemmen tot uw beschikking en per vereniging kunt u 2 stemmen uitbrengen.

U kunt ons tweemaal twee stemmen geven: twee stemmen voor de HKK “Op de Beek” en twee stemmen voor het museum “De Rijf”. Laat die stemmen niet verloren gaan!! en steun ons.
Wij rekenen op uw stemmen en natuurlijk ook op die van uw buurman, bekende etc. Zegt het voort. . . . . en alvast bedankt!


SAMEN VIEREN WIJ “DE BEEK  75 JAAR BEVRIJD”

Vrijheid een vanzelfsprekendheid?

Nee, want al hebben de meesten van ons gelukkig géén ervaring met oorlog en bezetting, toch zijn er ook in Prinsenbeek nog steeds mensen die dit, maar ook de bevrijding hebben meegemaakt.  

Op 30 oktober aanstaande is het alweer 75 jaar geleden dat “de Beek”, nu Prinsenbeek, werd bevrijd door vooral uit Polen afkomstige geallieerde strijdkrachten. Een memorabele dag!

Al 75 jaar leven wij in grote vrijheid, ook al realiseren we ons dat niet iedere dag. Vrijheid zorgt voor blijheid!. 

Samen met u willen wij deze historische dag vieren. Ons dorp is groot in gemeenschapszin. We delen heel veel met elkaar.

Daarom nodigen we de hele Prinsenbeekse gemeenschap van harte uit om samen deze historische mooie dag te vieren.

WOENSDAGAVOND 30 OKTOBER 19.30 – 21.00 uur: 

Feestelijke bijeenkomst in Basisschool ‘de Horizon”.
Het seniorenorkest van Amor Musae brengt  een aantal speciale muziekstukken ten gehore.
Daarna houdt 1e Kamerlid Alfred Arbouw een toespraak en worden filmfragmenten van de oorlog en de bevrijding getoond.   
Om 20.10 uur gaan we samen en onder begeleiding van de band TTT door de met fakkels verlichte Kapelstraat naar de Vredeskapel.
Daar brengt Bart Donkers een aantal songs ten gehore en wisselen vier verschillende generaties hun ervaringen over ”vrijheid” uit.
Tenslotte leest Wijnand Bouman een gedicht voor over vrijheid.  

                                                                                      
ZONDAGMIDDAG 3 NOVEMBER 13.30 – 16.30 uur:

In Museum “de Rijf” aan de Brielsedreef  39a is een speciale tentoonstelling over oorlog en bevrijding.
Het Ministerie van Defensie verleent hierbij medewerking met een camouflagetent, legervoertuig en rollende keuken. Daar is onvervalste legersnert verkrijgbaar en broodjes rookworst.   
In de tentoonstellingsruimte zijn diverse voorwerpen “met oorlogservaring” te bezichtigen, verhalen erover te lezen en een groot aantal documenten uit de tijd van oorlog en bevrijding te bekijken. Speciale aandacht ook voor Duits, Pools en Nederlands verzetsmateriaal. Ook is er een nog werkende radiozender/ontvanger uit die tijd te zien.
Dit alles ondersteund door vrolijke muziek!  U bent van harte welkom!

Het mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” is op die dag ook geopend zodat u beide musea kunt bezoeken. 

Overal vrije toegang.


“BOERENSTAAMP MEEJ MEZIEK”

zondag 17 november van 16.00 tot 22.00 uur

in Zaal Marktzicht op de Markt in Prinsenbeek

Zoals u van ons bent gewend wordt het deze keer ook weer een feest van genieten van heerlijke stamppot met alles d’r op en d’r an en overgoten met gezellige muziek en een vleugje cabaret.

Inloop vanaf 15.30 uur. Om 16.00 uur beginnen we met een kop koffie met wat lekkers.

Daarna muziek van de ons bekende multi-muzikant Ad Goossens. Hij bespeelt vele instrumenten, is een echte gangmaker en gezelligheidsmens!

En dan de heerlijke stamppot met speklap en rookworst en tot slot een dessert. Even het eten laten zakken!!!

Vervolgens nog een spetterend en verrassend optreden van de cabaretgroep “DèVèltOp”. Muziek en nog veel meer. . . . .!!! Dit mag je niet missen. 

U (alleen leden) kunt zich opgeven tot 12 november 2019 door € 22,50 over te maken op rekeningnummer NL84 RABO 0142583111 t.n.v. HKK Op De Beek, onder vermelding “Boerenstaamp”.  

Betalen is aanmelden!

We zien en ontmoeten u graag!


zondag 25 augustus 2019
Op deze zondag hield de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) haar jaarlijkse feestdag in ons Museum de Rijf.  
Na de ontvangst op het terras met koffie/thee en een inleiding van onze voorzitter Ad van Melis werd genoten van een heerlijke lunch.
Verdeeld in 3 groepen werd achtereenvolgens een bezoek gebracht aan het museum, was er een filmvertoning en een quiz.
In de lommerrijke omgeving werd onder het genot van een drankje nog even gezellig nagepraat. Het was voor iedereen een heerlijke zonnige dag. 


zaterdag 22 juni 2019
ZONNIGE HEEMREIS naar WIJK BIJ DUURSTEDE en de KROMME RIJNSTREEK

Het was wat het weer betreft een uitgelezen dag voor onze jaarlijkse heemreis. Met twee volle bussen vertrokken we -ditmaal vanaf de Haverdijk- naar de Utrechtse Kromme Rijnstreek. In de voormiddag werden we na ontvangst met koffie en gebak onder leiding van gidsen rondgeleid door de zeer oude, verrassend mooie binnenstad van Wijk bij Duurstede. De stad heette in zeer vroegere tijden Dorestad en menigeen zal zich uit de geschiedenislessen nog de Vikingen/Noormannen herinneren die de stad vaak hebben geplunderd.
Na de lunch maakten we kennis met de kersenteelt. En uiteraard kon er naar hartelust genoten worden van de diverse soorten kersen in de boomgaard. Tijdens de begeleide rondrit door de natuurrijke streek met mooie landschappen zagen we molens, kastelen, kerken, landhuizen en boerderijen.
Na nog een laatste gezellige stop in Houten voor een drankje en een hapje keerden we zeer voldaan huiswaarts.

Voor foto’s van de heemreis klik op: FOTO’S HEEMREIS 22 JUNI 2019


zondag 9 juni 2019
DE BARON NAHUIJS VAN BURGST HAD EEN DRUKKE ZONDAG.

Het was een heerlijke zonnige dag om door te brengen op de aan de overkant van de A16 gelegen Heerlijkheid Burgst tijdens het “HEERLIJK RONDJE BURGST”. Bijna 400 bezoekers mocht hij 1Pinksterdag op zijn landgoed verwelkomen. Met zijn illuster gevolg ontving hij ze bij de ingang van zijn domein nabij Kinderboerderij de Sik. Hij bood ze een unieke gelegenheid om kennis te maken met zijn anders nooit toegankelijke min of meer geheimzinnige verblijf.

Aangezien er een maximum aantal deelnemers aan een groep verbonden was konden ruim 270 daarvan deelnemen aan de door gidsen van onze Heemkundekring Op de Beek begeleide wandelingen. Maar er was volop gelegenheid op beide locaties (de Sik en de Stadsboerderij de Kleine Hoeve) om zich te vermaken. Muziek, springkussen, speurtochten, lekkere hapjes, proeverijen, kantklossen, kunstschilderen, wonderbaarlijke experimenten door Mad Science enz. trokken veel aandacht. Ook van de tocht met de huifkar werd veel gebruik gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Er werd volop genoten van alles en de organisatie (Heemkundekring Op de Beek, Stichting Kunstschatten HB, Heerlijkheid Burgst) kan terugkijken op weer een succesvolle dag in dit tweejaarlijkse evenement.

Wilt u ook wel eens een begeleide wandeling over het landgoed meemaken, kijk dan op www.burgstwandeling.nl


19 mei 2019 ZONNIG EN DRUK LENTE-SCHAAPSCHEERDERSFEEST IN MUSEUM DE RIJF

Maar liefst 222 bezoekers bezochten afgelopen zondag het museum. Vooral het schapen scheren trok veel aandacht, niet alleen van de volwassenen, maar ook van de vele kinderen.
Tussendoor kon men genieten van de vele mooie oude spulletjes van vroeger, de magnifieke maquette van Prinsenbeek anno 1950, de fraai uitgevoerde hout- en smeedkunst van Harry Seweuster en natuurlijk de handwerkdemonstraties zoals spinnen, kantklossen enz..
Ook de kraampjes met boeken van Boekendonck, Keniawinkeltje en de Heemkundekring werden druk bezocht.
Onder het genot van een kopje koffie/thee op het gezellige terras voor het museum in de stralende lentezon zat er met de vrolijke zang en muziek van “‘t Ploegeske” de stemming wel in.

 

Voor meer foto’s zie de pagina “terugblik/foto’s 2019” op deze site.


28 april 2019
PRESENTATIE BOEK “LINDENDAAL, OF HET DRAMA VAN BOSCHDAL” ZEER SUCCESVOL.

In een bomvolle Belle Fleurzaal in De Drie Linden met meer dan 300 belangstellenden vond afgelopen zondagmiddag, 28 april 2019, de presentatie van het nieuwe boek “LINDENDAAL, OF HET DRAMA VAN BOSCHDALvan onze heemkundekring plaats.

“LINDENDAAL” vertelt het verhaal over het verdriet en de ondergang van een grafelijke familie, is geschreven door Louise Stratenus en hertaald door Nannie van Berkum, de illustraties zijn van Petra Cornelisse en Sjoerd Eeftens.

illustratie door Petra Cornelisse

Door 9 scenes uit het boek te spelen wisten de acteurs met mooi spel en tegen fraaie fotografische decors de sfeer van het dramatische boek op een voortreffelijke manier te vertolken. De scenes werden afgewisseld door stemmige muziek van het koor Just Us.

Voor de goed getroffen scripts tekenden Petra Cornelisse en Sjoerd Eeftens. De regie was in handen van Kees Vogels.

Na de pauze kon men nog genieten van een optreden van het koor Just Us onder leiding van Wilma Boom en het duo Florianne en Anton Spijkers, die met hun songs het publiek wisten te raken. Al met al een mooi middag waaraan velen nog lang zullen terugdenken. Wij bedanken iedereen (voor en achter de schermen) die aan deze presentatie zijn medewerking heeft verleend.

Foto’s van deze sfeervolle middag  kunt u vinden op deze website op de pagina ARCHIEF, ga vervolgens naar de pagina TERUGBLIK/FOTO’S 2019.


NIEUW BESTUURSLID ELS BOONS-MATTIJSSEN

Els Boons-Mattijssen

In de ledenvergadering van 13 maart is Els Boons-Mattijssen gekozen als nieuw 6e bestuurslid. 

Els is geboren en getogen op de Beek en woont aan de Vianendreef. Het is de bedoeling dat zij het penningmeesterschap van Wijnand Bouman over gaat nemen. Wijnand wil de komende tijd meer tijd besteden aan de 2e fase van de uitbreiding, inrichting enz. van het museum.


VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING 13 MAART 2019

Er klonken gisteren in de volle zaal van Marktzicht veel optimistische geluiden tijdens de jaarvergadering van de Heemkundekring. Ad van Melis en Jan Rabelink werden weer voor drie jaar herbenoemd en Els Boons-Mattijssen treedt als nieuw 6bestuurslid toe tot het bestuur en zal straks het penningmeesterschap van Wijnand Bouman overnemen. Het ledental is flink stijgende en gaat misschien binnenkort het magische getal van 600 gezinsleden halen. Op zondag 28 april as. wordt met een grote voorstelling in de De Drie Linden het zoveelste nieuwe boek gepresenteerd. Ook het in 2005 opgerichte museum De Rijf draait op volle toeren en hoopt in de loop van dit jaar de 25000bezoeker te kunnen verwelkomen. Dat is een mooi resultaat gezien het feit dat er in die 14 jaar 3 jaren zijn geweest dat het museum vanwege inrichting/verhuizing steeds een flinke tijd gesloten is geweest. De financiën hebben het in verband met de verhuizing naar en aanpassing van het museum aan de Brielsedreef even moeilijk gehad, maar er is nog voldoende reserve voor de uitvoering van de 2fase. Het museum is in oppervlakte straks even groot als de locatie aan de Vijverstraat. Ook is afgelopen jaar al een kantine/lezingenruimte in gebruik genomen. (ruim 600 m2). Eind dit jaar hoopt men de 2efase afgerond te hebben en is er nog meer Beekse historie te zien. De financiële resultaten zullen hierna weer betere cijfers laten zien.
Het activiteitenprogramma en het museumexpositieschema voor 2019 laten weer veel mooie en aantrekkelijke activiteiten zien. Maar het vraagt allemaal veel inzet van veel mensen. Het bestuur toonde daarom bij monde van de voorzitter Ad van Melis veel waardering voor de vele tientallen vrijwilligers die ieder op zijn eigen manier zijn/haar bijdrage levert.

Er was dan ook alle reden om er gisteren een mooi feestje van te maken.
En dat kan bij de heemkundekring ook, want de komiek Dun Bart kwam na de pauze onze vereniging feliciteren. Dat deed hij geheel op zijn eigen ludieke wijze. Met orgelmuziek (aangestuurd door een antieke Singernaaimachine), gedichten, liedjes, quizzen, sprookjes en “waardevolle” geschenken werd tot groot plezier van de aanwezigen en veel applaus menige vrijwilliger in het zonnetje gezet. Kortom het was een – zoals het ook hoort bij onze echte Bikse club – ouderwets gezellige en vrolijke avond.


7 februari 2019
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE”
Vroeger waren er veel korte verbindingen tussen de verschillende delen van ons dorp. Dit zijn de historische “kerkepaadjes”.
De afgelopen decennia is er op dat gebied veel veranderd.
Uit nostalgische overwegingen rijpte de gedachte om die kerkepaadjes weer in ere te herstellen: als wandelpaadje. Helemaal toen duidelijk werd, dat het om gronden van Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda ging.
De nu ontstane route is eigenlijk een combinatie van de twee vroegere paden die de verbinding vormen tussen de Zanddreef en de Hooiberg. Op het gedeelte van Staatsbosbeheer is inmiddels het ‘Heidreefke’ als laantje in ere hersteld.
De Hooiberg is een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal ‘groen/water naar stedelijk’ van Breda.

Lees de artikelen op Prinsenbeek Nieuws van 17 januari 2019, klik op
HEIDREEFKE EN WANDELSPOOR EINDELIJK OPEN 
en het artikel van 28 januari 2019, klik op
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE” 
en het artikel van 7 februari 2019, klik op
HEIDREEFKE OFFICIEEL GEOPEND


7 januari 2019
SUCCES MUSEUM DE RIJF ZET ZICH OOK AAN DE BRIELSEDREEF VOORT.

Eind 2017 was de verhuizing van het museum van de Vijverstraat naar de Brielsedreef. In december 2017 werd daar het nieuwe museum geopend. Aangezien de afstand van het centrum tot het nieuwe museum aan de Brielsedreef toch een stuk groter is dan naar de Vijverstraat, bestond er toch enige angst dat de bezoekersaantallen terug zouden lopen. Maar niets is minder waar, want met 1929 bezoekers staat 2018 op de 7e plaats in het 14-jarig bestaan van het museum. Het is zeer wel mogelijk dat we dit jaar de 25.000e bezoeker mogen begroeten.


11 oktober 2018
Wij zijn heel blij met het feit dat de door ons voorgestelde straatnamen in twee nieuw te bouwen wijken in Prinsenbeek door het Gemeentebestuur zijn vastgesteld. In het nieuwbouwproject op het terrein van het oude Hagedonk zijn dat “Herman Dirvenpark” en “Luttelhof” en op Westrik “Schipperenweike”.
Voor het artikel hierover op Prinsenbeek Nieuws klik op: NIEUWE STRAATNAMEN IN PRINSENBEEK