ACTIVITEITEN

klik op: HKK OP DE BEEK – “MOOI OP DE BEEK”


HEEFT U NOG IETS  VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG?

Op 30 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat de Beek bevrijd werd door de Polen.
Wij willen dit vieren met ‘n speciale bijeenkomst op 30 oktober bij de Vredeskapel en een mooie tentoonstelling in ons museum “DE RIJF” op 3 november.
Wij zijn  daarvoor nog op zoek naar o.a. foto’s, documenten zoals persoonsbewijzen, bonkaarten, brieven of kaarten vanuit bezet gebied en voorwerpen uit de oorlogsperiode en de bevrijding.
Hebt u, of zijn er in uw familie nog spullen uit deze periode en wilt u deze eventueel aan ons uitlenen of  permanent beschikbaar stellen aan ons museum, neem dan contact met ons op. Gooi niets weg wat historische waarde kan hebben. Wij zijn er blij mee.

Voor meer informatie: secretariaat tel. 5212405 of hkopdebeek@ziggo.nl 


“BUURTEN”

Kom er ook eens gezellig bij zitten om gedachten uit te wisselen over de voorbije periode en verwachtingen voor de toekomst van ons dorp Beek. Mogelijk komen ook oude verhalen of belevenissen naar boven.
We hopen naast de “oude” bekenden ook weer nieuwe gezichten te verwelkomen om mee te buurten. Voor koffie en thee wordt gezorgd.
Bij slecht weer zitten we binnen en bij goed weer buiten.

Er zijn dit seizoen nog 3 buurtmiddagen, steeds van 14.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 18 juli in/bij Museum De Rijf, Brielsedreef 39a

Donderdag 1 augustus in/bij de Nispenhoeve, Beeksestraat 76

Donderdag 15 augustus  in/bij Museum de Rijf, Brielsedreef 39a


EXPOSITIE
“VAN MATTENKLOPPER TOT ROBOT”
op zondag 4 augustus
van 13.30 tot 16.30 uur
in Museum De Rijf
Brielsedreef 39A, Prinsenbeek

Onze plaatsgenoot Edgar van der Klein bezit een grote stofzuigerverzameling.
Begin 1900 werd de stofzuiger uitgevonden. Ongeveer een eeuw geleden kwam de eerste Nederlandse stofzuiger op de markt. Het was het merk Excelsior. Nadien kwamen er nog de merken Ritsema, Emo, Erres, FAM, Ruton, Indola, Philips en Holland Electro.

Zondag 4 augustus is de laatste mogelijkheid om deze expositie te bezoeken: stofzuigers van vroeger tot nu in alle maten en soorten en ook de ontwikkeling van de diverse modellen door de jaren heen.


zaterdag 22 juni 2019
ZONNIGE HEEMREIS naar WIJK BIJ DUURSTEDE en de KROMME RIJNSTREEK

Het was wat het weer betreft een uitgelezen dag voor onze jaarlijkse heemreis. Met twee volle bussen vertrokken we -ditmaal vanaf de Haverdijk- naar de Utrechtse Kromme Rijnstreek. In de voormiddag werden we na ontvangst met koffie en gebak onder leiding van gidsen rondgeleid door de zeer oude, verrassend mooie binnenstad van Wijk bij Duurstede. De stad heette in zeer vroegere tijden Dorestad en menigeen zal zich uit de geschiedenislessen nog de Vikingen/Noormannen herinneren die de stad vaak hebben geplunderd.
Na de lunch maakten we kennis met de kersenteelt. En uiteraard kon er naar hartelust genoten worden van de diverse soorten kersen in de boomgaard. Tijdens de begeleide rondrit door de natuurrijke streek met mooie landschappen zagen we molens, kastelen, kerken, landhuizen en boerderijen.
Na nog een laatste gezellige stop in Houten voor een drankje en een hapje keerden we zeer voldaan huiswaarts.

Voor foto’s van de heemreis klik op: FOTO’S HEEMREIS 22 JUNI 2019


zondag 9 juni 2019
DE BARON NAHUIJS VAN BURGST HAD EEN DRUKKE ZONDAG.

Het was een heerlijke zonnige dag om door te brengen op de aan de overkant van de A16 gelegen Heerlijkheid Burgst tijdens het “HEERLIJK RONDJE BURGST”. Bijna 400 bezoekers mocht hij 1Pinksterdag op zijn landgoed verwelkomen. Met zijn illuster gevolg ontving hij ze bij de ingang van zijn domein nabij Kinderboerderij de Sik. Hij bood ze een unieke gelegenheid om kennis te maken met zijn anders nooit toegankelijke min of meer geheimzinnige verblijf.

Aangezien er een maximum aantal deelnemers aan een groep verbonden was konden ruim 270 daarvan deelnemen aan de door gidsen van onze Heemkundekring Op de Beek begeleide wandelingen. Maar er was volop gelegenheid op beide locaties (de Sik en de Stadsboerderij de Kleine Hoeve) om zich te vermaken. Muziek, springkussen, speurtochten, lekkere hapjes, proeverijen, kantklossen, kunstschilderen, wonderbaarlijke experimenten door Mad Science enz. trokken veel aandacht. Ook van de tocht met de huifkar werd veel gebruik gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Er werd volop genoten van alles en de organisatie (Heemkundekring Op de Beek, Stichting Kunstschatten HB, Heerlijkheid Burgst) kan terugkijken op weer een succesvolle dag in dit tweejaarlijkse evenement.

Wilt u ook wel eens een begeleide wandeling over het landgoed meemaken, kijk dan op www.burgstwandeling.nl


19 mei 2019 ZONNIG EN DRUK LENTE-SCHAAPSCHEERDERSFEEST IN MUSEUM DE RIJF

Maar liefst 222 bezoekers bezochten afgelopen zondag het museum. Vooral het schapen scheren trok veel aandacht, niet alleen van de volwassenen, maar ook van de vele kinderen.
Tussendoor kon men genieten van de vele mooie oude spulletjes van vroeger, de magnifieke maquette van Prinsenbeek anno 1950, de fraai uitgevoerde hout- en smeedkunst van Harry Seweuster en natuurlijk de handwerkdemonstraties zoals spinnen, kantklossen enz..
Ook de kraampjes met boeken van Boekendonck, Keniawinkeltje en de Heemkundekring werden druk bezocht.
Onder het genot van een kopje koffie/thee op het gezellige terras voor het museum in de stralende lentezon zat er met de vrolijke zang en muziek van “‘t Ploegeske” de stemming wel in.

 

Voor meer foto’s zie de pagina “terugblik/foto’s 2019” op deze site.


28 april 2019
PRESENTATIE BOEK “LINDENDAAL, OF HET DRAMA VAN BOSCHDAL” ZEER SUCCESVOL.

In een bomvolle Belle Fleurzaal in De Drie Linden met meer dan 300 belangstellenden vond afgelopen zondagmiddag, 28 april 2019, de presentatie van het nieuwe boek “LINDENDAAL, OF HET DRAMA VAN BOSCHDALvan onze heemkundekring plaats.

“LINDENDAAL” vertelt het verhaal over het verdriet en de ondergang van een grafelijke familie, is geschreven door Louise Stratenus en hertaald door Nannie van Berkum, de illustraties zijn van Petra Cornelisse en Sjoerd Eeftens.

illustratie door Petra Cornelisse

Door 9 scenes uit het boek te spelen wisten de acteurs met mooi spel en tegen fraaie fotografische decors de sfeer van het dramatische boek op een voortreffelijke manier te vertolken. De scenes werden afgewisseld door stemmige muziek van het koor Just Us.

Voor de goed getroffen scripts tekenden Petra Cornelisse en Sjoerd Eeftens. De regie was in handen van Kees Vogels.

Na de pauze kon men nog genieten van een optreden van het koor Just Us onder leiding van Wilma Boom en het duo Florianne en Anton Spijkers, die met hun songs het publiek wisten te raken. Al met al een mooi middag waaraan velen nog lang zullen terugdenken. Wij bedanken iedereen (voor en achter de schermen) die aan deze presentatie zijn medewerking heeft verleend.

Foto’s van deze sfeervolle middag  kunt u vinden op deze website op de pagina ARCHIEF, ga vervolgens naar de pagina TERUGBLIK/FOTO’S 2019.


NIEUW BESTUURSLID ELS BOONS-MATTIJSSEN

Els Boons-Mattijssen

In de ledenvergadering van 13 maart is Els Boons-Mattijssen gekozen als nieuw 6e bestuurslid. 

Els is geboren en getogen op de Beek en woont aan de Vianendreef. Het is de bedoeling dat zij het penningmeesterschap van Wijnand Bouman over gaat nemen. Wijnand wil de komende tijd meer tijd besteden aan de 2e fase van de uitbreiding, inrichting enz. van het museum.


VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING 13 MAART 2019

Er klonken gisteren in de volle zaal van Marktzicht veel optimistische geluiden tijdens de jaarvergadering van de Heemkundekring. Ad van Melis en Jan Rabelink werden weer voor drie jaar herbenoemd en Els Boons-Mattijssen treedt als nieuw 6bestuurslid toe tot het bestuur en zal straks het penningmeesterschap van Wijnand Bouman overnemen. Het ledental is flink stijgende en gaat misschien binnenkort het magische getal van 600 gezinsleden halen. Op zondag 28 april as. wordt met een grote voorstelling in de De Drie Linden het zoveelste nieuwe boek gepresenteerd. Ook het in 2005 opgerichte museum De Rijf draait op volle toeren en hoopt in de loop van dit jaar de 25000bezoeker te kunnen verwelkomen. Dat is een mooi resultaat gezien het feit dat er in die 14 jaar 3 jaren zijn geweest dat het museum vanwege inrichting/verhuizing steeds een flinke tijd gesloten is geweest. De financiën hebben het in verband met de verhuizing naar en aanpassing van het museum aan de Brielsedreef even moeilijk gehad, maar er is nog voldoende reserve voor de uitvoering van de 2fase. Het museum is in oppervlakte straks even groot als de locatie aan de Vijverstraat. Ook is afgelopen jaar al een kantine/lezingenruimte in gebruik genomen. (ruim 600 m2). Eind dit jaar hoopt men de 2efase afgerond te hebben en is er nog meer Beekse historie te zien. De financiële resultaten zullen hierna weer betere cijfers laten zien.
Het activiteitenprogramma en het museumexpositieschema voor 2019 laten weer veel mooie en aantrekkelijke activiteiten zien. Maar het vraagt allemaal veel inzet van veel mensen. Het bestuur toonde daarom bij monde van de voorzitter Ad van Melis veel waardering voor de vele tientallen vrijwilligers die ieder op zijn eigen manier zijn/haar bijdrage levert.

Er was dan ook alle reden om er gisteren een mooi feestje van te maken.
En dat kan bij de heemkundekring ook, want de komiek Dun Bart kwam na de pauze onze vereniging feliciteren. Dat deed hij geheel op zijn eigen ludieke wijze. Met orgelmuziek (aangestuurd door een antieke Singernaaimachine), gedichten, liedjes, quizzen, sprookjes en “waardevolle” geschenken werd tot groot plezier van de aanwezigen en veel applaus menige vrijwilliger in het zonnetje gezet. Kortom het was een – zoals het ook hoort bij onze echte Bikse club – ouderwets gezellige en vrolijke avond.


7 februari 2019
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE”
Vroeger waren er veel korte verbindingen tussen de verschillende delen van ons dorp. Dit zijn de historische “kerkepaadjes”.
De afgelopen decennia is er op dat gebied veel veranderd.
Uit nostalgische overwegingen rijpte de gedachte om die kerkepaadjes weer in ere te herstellen: als wandelpaadje. Helemaal toen duidelijk werd, dat het om gronden van Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda ging.
De nu ontstane route is eigenlijk een combinatie van de twee vroegere paden die de verbinding vormen tussen de Zanddreef en de Hooiberg. Op het gedeelte van Staatsbosbeheer is inmiddels het ‘Heidreefke’ als laantje in ere hersteld.
De Hooiberg is een belangrijke schakel tussen het Liesbos aan de zuidkant en de poldernatuur Strijpen/Zwartenberg aan de noordkant. Ook is het bos onderdeel van het planologische belevingsareaal ‘groen/water naar stedelijk’ van Breda.

Lees de artikelen op Prinsenbeek Nieuws van 17 januari 2019, klik op
HEIDREEFKE EN WANDELSPOOR EINDELIJK OPEN 
en het artikel van 28 januari 2019, klik op
BEEKS KERKEPAADJE WORDT “OMMETJE” 
en het artikel van 7 februari 2019, klik op
HEIDREEFKE OFFICIEEL GEOPEND


7 januari 2019
SUCCES MUSEUM DE RIJF ZET ZICH OOK AAN DE BRIELSEDREEF VOORT.

Eind 2017 was de verhuizing van het museum van de Vijverstraat naar de Brielsedreef. In december 2017 werd daar het nieuwe museum geopend. Aangezien de afstand van het centrum tot het nieuwe museum aan de Brielsedreef toch een stuk groter is dan naar de Vijverstraat, bestond er toch enige angst dat de bezoekersaantallen terug zouden lopen. Maar niets is minder waar, want met 1929 bezoekers staat 2018 op de 7e plaats in het 14-jarig bestaan van het museum. Het is zeer wel mogelijk dat we dit jaar de 25.000e bezoeker mogen begroeten.


16 december 2018
Museum de Rijf sloot zondagmiddag 16 december het jaar 2018 met 126 bezoekers succesvol af. Ondanks het slechte weer wist het publiek de weg te vinden naar de Brielsedreef om het museum in Kerstsfeer te zien. De kerststallen, heiligenbeelden en vooral de kunst kregen veel aandacht. In de onlangs gereed gekomen nieuwe lezingenzaal was een gezellige kerstmarkt ingericht en kon iedereen genieten van een kop erwtensoep of een glas glühwein. Het was een mooie middag die aantoonde dat het museum inmiddels een ontmoetingsplaats is geworden van veel Bekenaren. 

Lia de Graaf

5 november 2018
Leerlingen van groep acht van basisschool De Horizon in Prinsenbeek hebben maandag schoongemaakt in en rond de 65 jaar oude Vredeskapel aan de Kapelstraat en het ziet er weer fantastisch uit.
Tijdens een plechtige overdracht in mei j.l. heeft De Horizon het onderhoudstaken-stokje voor de Vredeskapel overgenomen van basisschool De Griffioen. Volgend voorjaar is de Montessori+ Prinsenbeek aan de beurt.
Het bij toerbeurt schoonhouden van de kapel door leerlingen van de drie Prinsenbeekse basisscholen gebeurt nu al vele jaren onder leiding van onze Heemkundekring.
Voor een artikel hierover op Prinsenbeek Nieuws, klik op ONDERHOUD VREDESKAPEL

25 oktober 2018
JONG EN OUD AAN HET WERK VOOR UITBREIDING MUSEUM

Al is het nog maar kort geleden dat het nieuwe museum aan de Brielsedreef werd heropend, toch gaan we niet op onze lauweren rusten. We missen bij nader inzien ruimte. Aangezien ondertussen ook uit het andere gedeelte van de schuur de varkens zijn verdwenen kunnen we uitbreiden met een derde expositieruimte, een opslagruimte en een vergader-/lezingenzaal.

Inmiddels is men al met het werk begonnen. Er wordt weer druk gemetseld, getimmerd, geschilderd enz.. Een aantal van de vaklui die bij het eerste gedeelte zo’n fantastisch werk heeft geleverd, heeft ook nu weer de medewerking toegezegd. En daar zijn we heel blij mee.

Zelfs de drie kleinzoons van onze penningmeester en projectleider Wijnand Bouman hebben hun vaardigheden ingezet. Als Boemeldonckse carnavalswagen-bouwers hebben zij een degelijke lascursus gevolgd bij de BAK van Boemeldonck. En zodoende hebben zij een opbergrek met 2 etages en een lengte van 12,5 meter in elkaar gelast. Daarmee werd een knap stukje werk geleverd Uiteraard zijn de werkzaamheden in een veilige omgeving verricht, onder toeziend oog van opa. Wij zijn bijzonder in onze nopjes met het rek en kunnen daar straks de spulletjes heel overzichtelijk opbergen. Onze hartelijk dank voor dit fantastische werk.

 

 

 

 

 


17 oktober 2018
In Modern Prinsenbeek, nummer 42, staat een mooi uitgebreid artikel over onze kantklosster Bertha Luijkx. Bertha is maandelijks te zien in ons museum, waar ze demonstraties kantklossen geeft.


11 oktober 2018
Wij zijn heel blij met het feit dat de door ons voorgestelde straatnamen in twee nieuw te bouwen wijken in Prinsenbeek door het Gemeentebestuur zijn vastgesteld. In het nieuwbouwproject op het terrein van het oude Hagedonk zijn dat “Herman Dirvenpark” en “Luttelhof” en op Westrik “Schipperenweike”.
Voor het artikel hierover op Prinsenbeek Nieuws klik op: NIEUWE STRAATNAMEN IN PRINSENBEEK