NIEUWS

Nieuw boek

LANDGOED BOSCHDAL
EEN VERBORGEN VERLEDEN
1649 – 1946 en daarna

ZONDAG 26 NOVEMBER 2023 VERSCHIJNT DIT NIEUWE EN TEVENS LAATSTE BOEK IN  DE 3-DELIGE SERIE OVER LANDGOED BOSCHDAL

WAT ER AAN VOORAF GING
Ongeveer tien jaar geleden begon Petra Cornelisse aan een flinke klus: het hertalen van het boek “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Het boek verscheen onder de titel “Een Lady op Boschdal” bij de Heemkundekring Op de Beek in september 2016. 

De boekpresentatie ging vergezeld van een korte film over het bezoek van Harriet Traherne aan het landgoed Boschdal. Zij was een nicht van Anna Agnes gravin van Bylandt, die met haar man Lamoraal baron van Aylva Rengers en hun dochters het landhuis bewoonden.

Er bestond nog een boek over deze familie: “Lindendaal”, geschreven door de Princenhaagse schrijfster Louise Stratenus. Nannie van Berkum, die ook Louises biografie schreef, maakte een hertaling die in 2018 verscheen onder de titel: “Lindendaal of het Drama van Boschdal”. In de titel werd gedoeld op ingrijpende gebeurtenissen die plaatsvonden nadat de baron in 1866 was overleden. De boekpresentatie vond plaats in de vorm van een toneelstuk over de moeilijke tijd die Anna Agnes en haar zes dochters doormaakten. 

NU DE WARE GESCHIEDENIS

Onderzoek:
Vanaf het eerste begin was duidelijk dat de volledige, ware geschiedenis van het landgoed Boschdal een derde boek rechtvaardigde. Petra Cornelisse, Sjoerd Eeftens en Chris Peeters bezochten daartoe vele archieven. Al snel bleek dat de historie van Boschdal nauw verweven was met die van het nabije landgoed Mastland. Dat Mastland nog een voorloper heeft gehad met de naam Rapenburgh, was tot nu toe niet bekend. 

De schrijvers:
Sjoerd Eeftens en Chris Peeters schetsen in dit lijvige boek de volledige geschiedenis van de verdwenen landgoederen Boschdal en Mastland, toentertijd gelegen ten noordwesten van Prinsenbeek. De landgoederen ontstonden in de 16de eeuw en drukten tot het midden van de 20ste eeuw hun stempel op het gebied, globaal omsloten door de Weimersedreef, de Brielsedreef en de Postbaan. Restanten ervan zijn nog steeds zichtbaar in het wegenpatroon en in het landschap. 

De drie landhuizen en hun bewoners zijn uitgebreid in het boek beschreven. Helaas werden er vrijwel geen bouwtekeningen van de gebouwen gevonden. Toch konden we met vele andere gegevens komen tot getrouwe weergaven van elk der drie landhuizen. Het onderzoek wees uit, dat de heersende opvattingen over de maatschappelijke en financiële positie van de bewoners van de landgoederen nuancering behoefde. 

Ook de bijzondere gebeurtenissen na 1866 beschreven, toen een sekteleider Anna Agnes van Aylva Rengers – Van Bylandt en haar dochters in zijn ban kreeg, waarna zij naar Zuid-Afrika afreisden, krijgen ruime aandacht.

Bij de samenstelling hebben Sjoerd Eeftens en Chris Peeters gebruik gemaakt van de in de archieven gevonden documenten, nagelaten correspondentie, dagboeken en documenten uit Zuid-Afrika. Voorts konden we uit diverse archieven beschikken over vele afbeeldingen om de beschreven personen een gezicht te geven. 

In opdracht van de Gemeente Breda en de Werkgroep Boschdal is op drie locaties bodemonderzoek gedaan. De verslagen hiervan worden in dit boek besproken.

In een uitgebreide reeks bijlagen is de historie van de pachtboerderijen, van vele betrokken personen en van een groot aantal historische details beschreven. We vertrouwen er op dat de lezers in Prinsenbeek en daarbuiten ook dit derde boek zullen waarderen.

De werkgroep Boschdal hoopt hiermede een bijdrage te hebben geleverd aan de beschrijving van de dorpshistorie van Prinsenbeek en is zeer dankbaar voor de ondersteuning van de voorzitter Ad van Melis.

PODCAST

Petra Cornelisse heeft een podcast gemaakt onder de naam: “Verborgen landgoed”, waarin de ontstaansgeschiedenis van het boek aan bod komt.

Na het verschijnen van het boek zal Petra Cornelisse nog een meerdelige podcast publiceren waarin de inhoud van het boek nader de aandacht krijgt.
Deze podcast valt ook te beluisteren via Spotify of via je favoriete podcast app. Zoek naar ‘Verborgen Landgoed’.

WIJ NODIGEN U VAN HARTE UIT VOOR
DE PRESENTATIE VAN DIT NIEUWE BOEK
MET O.A. FILM, MUZIEK, ZANG EN LEZING

OP ZONDAG 26 NOVEMBER 2023 om 14.00 uur  

     in de JUMBO-MIEGIELSEN-ZAAL DE DRIE LINDEN 

 
BESTELLEN BOSCHDALBOEK:

VOORVERKOOP TOT 18-11-2023 € 21,50.

NA 18-11-2023 KOST HET BOEK € 24,50. 

Bestellen: stort op bankrek.nr. NL 84 RABO 014 2583 111 tnv. hkk op de Beek o.v.v. Boschdal en uw adres. 

Ophalen: na de presentatie op 26-11-2023 in De Drie Linden of tijdens de openingstijden van Museum de Rijf. 


RABOBANK CLUB SUPPORT ACTIE

“MET UW STEM KAN ONS MUSEUM BLIJVEN”

 

De stemperiode is van 4 t/m 26 september 2023.

Wilt u stemmen, dan moet u lid zijn of eerst lid (gratis) worden: ga naar https://www.rabo-clubsupport.nl. Zonder lidmaatschap kunt u niet stemmen.

U kunt 2 x op ons stemmen: 

1 x op Heemkundekring Op de Beek en

1 x op Museum De Rijf 

Alvast heel hartelijk bedankt!


18 augustus 2023
WEER MEER ZEKERHEID VOOR MUSEUM DE RIJF

Sinds 2005 bestaat in ons dorp Museum de Rijf. Voor de naam “rijf” (Beeks dialectwoord voor “hark”) is destijds gekozen omdat alle heemkundige spulletjes die in het museum staan van Prinsenbeekse inwoners bij elkaar “gereeve” zijn. Dus als er al iets echt hoort in de Prinsenbeekse gemeenschap is dan is dat wel dit museum. Daarom zou het wel erg jammer zijn als het zou verdwijnen door gebrek aan huisvesting.
Immers jarenlang heeft het voortbestaan aan een zijden draadje gehangen. Telkens moest er weer worden verhuisd. Van het oude gemeentehuis aan de Markt naar de Vijverstraat en vervolgens naar de huidige plaats aan de Brielsedreef 39a. Van een voormalige varkensstal wist daar een aantal vrijwilligers een prachtig zeer succesvol museum te maken.
Maar ook daar kon vanwege een tijdelijke vergunning van de gemeente het museum slechts blijven tot mei 2027. Inmiddels is het bekend dat dit najaar deze vergunning vrijwel zeker definitief wordt. Daarom kon het in 2017 afgesloten huurcontract met Jan Smits, de eigenaar van het perceel afgelopen vrijdag 18 augustus tot in lengte van jaren worden verlengd. 
Heemkundekring Op de Beek is de koning te rijk nu de laatste stappen gezet zijn en worden op weg naar een zekere toekomst voor het museum. Heel veel dank gaat uit naar Jan Smits voor de geweldige niet te onderschatten medewerking.

v.l.n.r: Jan Rabelink, Ad van Melis, Ria de Beer, Pim Monné, Jan Smits, Irene Storms, Wijnand Bouman

PRINSENBEEKSE VLAG WAPPERT VOORTAAN OOK IN HET BREDASE STADSKANTOOR!
Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat ons dorp gemeente Breda werd. Het werd dus hoog tijd dat ook binnen het stadskantoor dagelijks te zien is dat de Beek nog steeds een hechte dorpsgemeenschap is met een eigen identiteit. En waaraan is die identiteit beter te herkennen dan door het daar fysiek en permanent aanwezig zijn van de Prinsenbeekse vlag. Het zet het gemeentebestuur misschien vaker tot nadenken. 

Dit vond ook CDA-wethouder Jeroen Bruijns. Zelf geboren en getogen in Bavel en dus kenner van het dorpse gevoel. In het bijzijn van onze plaatsgenoot Huib Jansen overhandigde vorige week dan ook met gepaste trots Ad van Melis, voorzitter van heemkundekring Op de Beek hem in de bestuursvleugel van het stadskantoor deze vlag. Jeroen was er vanuit zijn betrokkenheid met de dorpen en wijken blij mee, omdat dit zeker bijdraagt aan de bevordering van verbinding tussen gemeentebestuur en de dorpen.


SCHAPEN SCHEREN

Onder een strak blauwe lucht en bij een heerlijke temperatuur werden op Hemelvaartsdag in een weilandje achter Museum De Rijf schapen geschoren. Ambachtsman Adam Sneep zorgde ervoor dat de schapen van hun vacht werden ontdaan, terwijl de vele bezoekers en een vijftal lammetjes toekeken. Heel veel kinderen waren van deze spannende gebeurtenis getuige. De ‘vertellende schapenscheerder’ liet hen van dichtbij kennismaken met de lammetjes. Bovendien kregen ze na afloop een beetje wol mee naar huis.


KEES NAGELKERKE ONDERSCHEIDEN MET HET ZILVEREN DRAAGINSIGNE VAN HET BRABANTS HEEM.
 
Woensdagavond speldde regiovoorzitter Ad Jacobs van Brabants Heem (de overkoepelende organisatie van de Brabantse heemkundekringen) na afloop van de algemene ledenvergadering van Heemkundekring Op de Beek in zaal Marktzicht hem deze onderscheiding op en overhandigde hem de bijbehorende oorkonde. 
Kees was ruim 26 jaar geleden een van de oprichters van de heemkundekring en was 23 jaar lid van de redactie van het verenigingsblad De Klepel. Hij produceerde tientallen artikelen over allerlei Beekse wetenswaardigheden. Daarnaast was hij de auteur van 4 zeer succesvollle boeken die door de kring werden uitgegeven, zoals het Toetenboek, Beekse negotie,  Als een bakhuisje praten kon en Doesse nogges vol. 

Kees, van harte proficiat met deze zeer verdiende en mooie onderscheiding!


HEEMKUNDEKRING OP DE BEEK VERWELKOMT HET 600ste GEZINSLID.
 
Woensdagavond 1 maart 2023 werd dhr. H. Visser tijdens de algemene ledenvergadering van de heemkundekring in zaal Marktzicht verrast met de mededeling dat hij met zijn inschrijving vorig jaar het 600e lid is geworden.
Voorzitter Ad van Melis heette hem van harte welkom en overhandigde hem een mooie taart.
Verder zei hij dat het erg goed gaat met de heemkundekring en het ledental sinds de oprichting in 1996 nog steeds groeiende is.
Inmiddels is deze mijlpaal overigens ook alweer ver overschreden en telt de heemkundekring op dit moment 611 gezinsleden. De kring behoort daarmee tot een van de grootste heemkundekringen van West-Brabant.


NIEUWE PENNINGMEESTER
Sinds half oktober jl. hebben we een nieuwe penningmeester: Irene Storms. Zij neemt het werk over van Els Boons-Mattijssen

Irene is 52 jaar geleden met haar ouders, broers en zus in Prinsenbeek komen wonen. Haar hart ligt hier, in Prinsenbeek, en als pensionado zet zij graag een deel van haar tijd in voor vrijwilligerswerk.


JUBILEUMSHOW: PRINSENBEEK BinnensteBuiten, HET VERHAAL VAN DE BEEK

Zo’n achthonderd Bekenaren waren erbij toen wij op 24 en 25 september het 25-jarig bestaan vierden met een spetterende jubileumshow in De Drie Linden.
Voor wie er niet bij was, of voor degenen die het nog eens willen terugkijken hier de link:

 


zaterdag 24 en zondag 25 september 2022

PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN

Zie Prinsenbeek Nieuws, klik op:
Welkom bij Prinsenbeek BinnensteBuiten

Zie Prinsenbeek Nieuws, klik op:
Volle zaal geniet van spetterende jubileumshow

Zie Prinsenbeek Nieuws, klik op:
Onderscheiding Brabants Heem voor Ad van Melis


donderdag 4 augustus 2022

Voor de trailer over de voorstelling PrinsenbeekBinnensteBuiten
klik op: https://youtu.be/JEQeOgprXcM

zondag 29 mei 2022

Start uitgifte en verkoop van kaarten voor PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN
HET VERHAAL VAN DE BEEK 
bij

* Winkel Stijlvol/Stoer (Patricia van Gils), Groenstraat 15 (tijdens openingstijden)

* Iedere woensdagmiddag (13.30 tot 16.00 uur) De Zilverberk, Schoolstraat 9. 

* Op de donderdagen 2, 9, 16, 23 en 30 juni (14.00-16.00 uur) Boekendonck, Markt 5a.

* Tijdens openingstijden 29 mei, 3 juli, 7 augustus en 4 september (13.30 – 16.30 uur) Museum de Rijf, Brielsedreef 39a

gratis toegang voor leden Heemkundekring “Op de Beek” (2 kaarten per lidmaatschap)
niet-leden betalen € 7,50

Leden kunnen ook kaartjes reserveren onder opgave van keuze dag/tijd voorstelling via e-mail: advanmelis@ziggo.nl
De kaartjes liggen dan klaar aan de zaal. 

 

De voorstellingen zijn op
zaterdag 24 september om 19.30 uur
op zondag 25 september om 14.00 uur en 19.30 uur

in De Drie Linden, Jumbo-Miegielsenzaal


dinsdag 10 mei 2022
Onderhoud Vredeskapel naar Montessori+
De Montessori+ Prinsenbeek is nu aan de beurt om voor de Vredeskapel aan de Kapelstraat in Prinsenbeek te zorgen. Dinsdagmiddag droeg een leerling van groep 8 van De Horizon tijdens een officieel moment bij de kapel het onderhoud symbolisch over aan een groep 7-leerling van de Montessori+.
Een vertegenwoordiging van smartlappenkoor Beekse Smart zorgde voor de muzikale omlijsting.
Al vele jaren zorgen de leerlingen uit de hoogste groepen van de Prinsenbeekse basisscholen om beurten voor het onderhoud van de Vredeskapel. Afgelopen jaar deden leerlingen van De Horizon dit. Heemkundekring Op de Beek en Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” vinden het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwachten dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.


woensdag 20 april 2022
Vredeskapel weer mooi schoon
In de aanloop naar de Dodenherdenking zorgen leerlingen van de Prinsenbeekse basisscholen er altijd voor dat de Vredeskapel in de Kapelstraat weer netjes schoon is. Dinsdag klaarden kinderen uit groep 8 van basisschool De Horizon deze klus.
Zij waren de afgelopen periode verantwoordelijk voor het onderhoud van de kapel. Op 10 mei dragen ze het stokje over aan groep 7 van de Montessori+ Prinsenbeek. De hierbij horende plechtigheid vindt plaats op locatie, tussen 13.30 en 14.15 uur. De overdracht wordt georganiseerd door Heemkundekring Op de Beek in samenwerking met Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede”. Al vele jaren zorgen de leerlingen uit de hoogste groepen van de Prinsenbeekse basisscholen om beurten voor het onderhoud van de Vredeskapel. In oktober nam De Horizon het stokje over van De Griffioen.
Heemkundekring Op de Beek en Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” vinden het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwachten dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.


maandag 28 maart 2022
Voorjaar in onze Bikse Kruidenhof.
Vanaf half april gaat er weer volop geplant, gezaaid, geschoffeld en gesnoeid worden in de kruidenhof bij museum De Rijf door de tuinwerkgroep.
En als de zomer er aan komt, wordt er veel geoogst van wat er de tuin en omgeving zoal groeit. Er wordt jam gemaakt, rabarber en kruiden verkocht en er worden zakjes lavendel gevuld. Op deze manier kunnen de kosten voor noodzakelijke aankopen worden gecompenseerd.

-Plantjes of stekjes van kruiden of geneeskrachtige planten zijn van harte welkom en kunnen worden afgegeven in het museum.
-Wilt u wekelijks een paar uurtjes meehelpen en lekker bezig zijn in de natuur? Meldt u dan aan bij Pim Monné pimmonne51@gmail.com of tel. 076-5414682.


PRINSENBEEK BINNENSTEBUITEN
“HET VERHAAL VAN DE BEEK”
op zaterdag 24 september om 19.30 uur
op zondag 25 september om 14.00 uur en om 19.30 uur

in JUMBO MIEGIELSENZAAL DE DRIE LINDEN

Viering zilveren jubileum van onze heemkundekring.
De historie van ons mooie dorp in beeld, muziek , zang en dans.
Mmv. Prinsenbeekse talenten: o.a JUMP Dance Factory, Richard Spijkers, Bart Donkers, Corné Pas, Musical Academy Breda, de Muzieketeers, Leon Nagelkerke, Lieke de Beer enz.
Kaartuitgifte/verkoop start binnenkort (let op de media).

zondag 27 maart 2022
Wie herinnert zich: de kers “de Beekse Late”
?

Het Nederlands Fruit Netwerk probeert oude fruitrassen voor verdwijnen te behoeden door ze op te sporen en in genenbanken of fruitcollecties onder te brengen. Zij zijn nu op zoek naar de “Beekse Late”.

Een kleine honderd jaar geleden schreef de latere directeur van de R.K. Land- en tuinbouwschool in Breda twee boeken over kersenrassen in Nederland. Izaäk Rietsema was bijzonder geïnteresseerd in kersen, en beschrijft o.a. een kers die “Beekse Late” heet en die hij gevonden had in verschillende buurtschappen onder Princenhage en Beek. Het is een hele oude kers. Hij bloeit vrij vroeg (half april), is pas rijp rond eind juli, begin augustus en kenmerkt zich door donker vruchtvlees, en een bijzonder korte steel. Vlak voor de kers volledig rijp is loopt er een donkere streep over de voorkant van de kers, van de steel naar de punt.

Als u informatie heeft over deze kers; plaatjes, verhalen, wat dan ook, of nog beter, als u een levende boom van dit kersenras weet te staan, laat van u horen: fruitnetwerk@gmail.com, contactpersoon: Marcel Rutten.


maandag 20 december 2021

LASTIG JUBILEUMJAAR HEEMKUNDEKRING SUCCESVOL AFGESLOTEN

Onze Heemkundekring vierde dit jaar het zilveren bestaansjubileum. Helaas konden door corona veel activiteiten niet doorgaan en moest de grote viering verschoven worden naar 24 en 25 september 2022. Toch is het jubileumjaar nog goed afgesloten, en wel met de opbrengst van de statiegeldactie van Jumbo Miegielsen.

Heemkundekring Op de Beek werd opgericht in het zicht van de opheffing per 1 januari 1997 van de gemeente Prinsenbeek, nu ook 25 jaar geleden. In die 25 jaar is veel bereikt. Bijna 600 gezinsleden en zo’n 70 vrijwilligers telt de vereniging.
Sinds 16 jaar is er ook een eigen museum. Dit Museum De Rijf beslaat een oppervlakte van zo’n 600 m2 en is nu gevestigd aan de Brielsedreef. Inmiddels staan er ruim 25.000 bezoekers op de teller.
In De Rijf kan het Beeks verleden gezien, gehoord en beleefd worden en worden mooie tijdelijke (kunst)exposities gehouden. Ook vonden er allerlei activiteiten plaats, zoals presentaties van boeken, films en cd’s over de historie van ons mooie dorp. Maar ook vele acties vonden van daaruit plaats, zoals voor het behoud van het oude gemeentehuis bij de bouw van het nieuwe Hagedonk, het behoud van de kroon op het wapen van Prinsenbeek en het verplaatsen van de Hagedonk-monumenten. Maar ook de acties voor het openstellen van het Heidreefke en tijdelijke wandelroutes door de polder van Weimeren, het voorstellen van Prinsenbeekse straatnamen aan de gemeente en nog zoveel meer.

De laatste aanwinsten zijn de vier beeldbanken met foto’s, bidprentjes, museumcollectie en de bibliotheek. En bij het museum de Bikse Kruidenhof, waarin volgens eco-richtlijnen onder meer kruiden geteeld worden. Alle reden dus om dat jubileum te vieren. 

Statiegeldactie

De Jumbo Miegielsen-supermarkt vond dat ook en hield voor de jarige heemkundekring een statiegeldactie. De Jumboklanten hebben de kring fantastisch gefeliciteerd door royaal hun statiegeld te doneren. De opbrengst was € 604,70, waarmee weer veel mooie dingen gedaan kunnen worden. Wij zijn ook heel blij dat veel Bekenaren blijkbaar de vereniging en het museum een goed hart toedragen en willen hiervoor graag alle gulle gevers en natuurlijk ook supermarkt Jumbo Miegielsen heel hartelijk bedanken.

Ad van Melis, voorzitter.


vrijdag 12 november 2021
UITSLAG RABO CLUBSUPPORT 2021

De RABO ClubSupport-actie heeft onze Heemkundekring  € 935,55 en Museum De Rijf € 799,78 opgeleverd.

Heel hartelijk dank aan eenieder die op ons heeft gestemd en zeker ook dank aan de Rabobank.


vrijdag 12 november 2021
Vredeskapel weer netjes schoon
Leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon in Prinsenbeek hebben donderdagochtend de Vredeskapel en directe omgeving netjes schoongemaakt. Dat was wat later in het jaar dan normaal, maar de eerder geplande dag viel door noodweer letterlijk in het water.
Al vele jaren zorgen de leerlingen uit de hoogste groepen van de Prinsenbeekse basisscholen om beurten voor het onderhoud van de Vredeskapel. In oktober nam De Horizon het stokje over van De Griffioen. Heemkundekring Op de Beek en Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” vinden het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwachten dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd.


Met een groots mediaspektakel op 26 en 27 maart 2022 (verplaatst naar 24 en 25 september 2022) in de Drie Linden, vieren we dat onze heemkundekring 25 jaar bestaat. Het plan is om de ontwikkelingen van het dorp en de hechte Beekse samenleving in de loop der eeuwen in beeld te brengen. Dit op dynamische wijze, op een 5,5 x 3 meter groot scherm, met passende licht- en geluidseffecten. Op cruciale momenten/overgangen zal de voorstelling aangevuld worden met toepasselijke muziek, zang en dans, uitgevoerd door plaatselijke muzikanten, zangers en dansers.

De belangrijkste factor is echter de gewone Prinsenbekenaar zelf, die in dit spektakel een prominente plaats verdient.

De komende tijd wordt u misschien ook door Han en Lia de Graaf ergens in het dorp aangesproken, met de vraag of zij een foto van u mogen maken. Als u uw medewerking geeft, dan komt u ook voor in dit spektakel. Bij voorbaat bedankt voor de medewerking.


zondag 10 oktober 2021

ZILVEREN DRAAGINSIGNE VOOR WOUT TIMMERS

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Heemkundekring Op de Beek afgelopen zondag in Marktzicht heeft Ad Jacobs, de regio-voorzitter van Brabants Heem (de overkoepelende organisatie van de heemkundekringen in Noord-Brabant) Wout Timmers het zilveren draaginsigne van Brabants Heem opgespeld en hem de daarbij horende oorkonde uitgereikt.

Wout heeft zijn sporen in de Prinsenbeekse gemeenschap zeer verdiend. In 1996 was hij degene die het initiatief nam tot oprichting van de Heemkundekring. Zodoende viert men dit jaar het zilveren bestaansjubileum. Een mooie gelegenheid om Wout eens in het zonnetje te zetten, want na 25 jaar mogen we constateren dat zijn initiatief heeft geleid tot een tot op de dag van vandaag bloeiende vereniging met bijna 600 gezinsleden en een drukbezocht museum.

Uit de lovende woorden van voorzitter Ad van Melis en een persoonlijk woord van Kees Nagelkerke bleek wel wat hij allemaal voor de Prinsenbeekse gemeenschap in het algemeen en de Heemkundekring in het bijzonder heeft betekend. Wout was naast al zijn andere vrijwilligerswerk in ons dorp o.a. de eerste voorzitter en 21 jaar redactielid van het verenigingsblad De Klepel.  7 Jaar coördineerde hij samen met zijn vrouw Ria het “buurten”. Hij stelde fietsroutes en exposities samen enz..  Maar vooral zijn kennis over ons dorp en zijn bewoners, zijn grote netwerk en zijn functie als vraagbaak waren al die jaren van belang voor de kring. Zijn tomeloze energie en verzamelwoede hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van de heemkundekring.


zaterdag 18 september 2021

HEEMKUNDEKRING “OP DE BEEK”
25 JAAR GELEDEN OPGERICHT!

In het zicht van de opheffing van de Gemeente Prinsenbeek per 1 januari 1997 is op 18 september 1996 onze heemkundekring opgericht.

We gaan dit vieren in het weekend van 26 en 27 maart 2022 (verplaatst naar 24 en 25 september 2022) met het

Het wordt een groot mediaspektakel dat helemaal in het teken staat van hoe het komt dat Prinsenbeek zo’n fijne hechte gemeenschap is.

En om die vraag te beantwoorden moet je je in de eerste plaats verdiepen in de historie van de Beek, want die gemeenschapszin is niet zomaar uit de lucht komen vallen.
Het beantwoorden van die vraag heeft dus zin en zal leiden tot het besef wat de waarde van ons cultureel erfgoed is. Het verleden heeft immers geleid tot het heden.
Wij willen op een eigentijdse wijze de hele Prinsenbeekse gemeenschap kennis laten maken met de relatief rijke geschiedenis van ons mooi dorp.

Het plan is dan ook om de ontwikkelingen in de loop der eeuwen en alle facetten van de plaats gehad hebbende vorming van de huidige samenleving op een dynamische wijze op een 5,5 x 3 meter groot scherm met passende licht- en geluideffecten in beeld te brengen.
Op cruciale momenten/overgangen zal de voorstelling aangevuld worden met toepasselijke muziek, zang en dans, uitgevoerd door plaatselijke muzikanten, zangers en dansers.

Samenwerking staat in ons dorp Prinsenbeek voorop. De intentie is dan ook om er een echt Beeks evenement van te maken. Daarom is voor de realisatie op ieder specifiek terrein contact gezocht met Bekenaren. Diverse plaatselijke verenigingen, groepen en organisaties hebben hun medewerking al toegezegd. Ook worden enkele nieuwe muziekstukken geschreven. Zelfs de techniek is in handen van Bekenaren.

Het wordt een echt Beeks feest in de “Jumbo Miegielsenzaal” in De Drie Linden op 24 en 25 september 2022. Noteer alvast deze data.


donderdag 26 augustus 2021
“BUURTEN”, de traditionele buurtmiddagen, dit jaar voor het eerst met Anton Machielsen.
Onder het genot van een (gratis) kop koffie/thee werd gezellig gebuurt in Museum De Rijf. 

Voor een uitgebreid artikel hierover klik op Prinsenbeek Nieuws – buurten



MUSEUM DE RIJF EINDELIJK WEER OPEN

We slaakten een zucht van verlichting, toen bekend werd dat alle musea vanaf 5 juni weer open mochten zijn. Onze laatste openstelling van 13 december vorig jaar is alweer een half jaar geleden. Dat was ook de eerste openstelling nadat er hard gewerkt was aan de 100 m2 grote uitbreiding. Jammer dat er toen veel belangstellenden niet konden komen, want het is prachtig geworden met nieuwe taferelen. Daarnaast zijn er ook veel nog nooit vertoonde spulletjes te zien.

EXPOSITIE (tijdens openingstijden museum): 
48 BOEMELDONCKSE PRINSEN IN BEELD

OOK BENT U VAN HARTE WELKOM IN DE “BIKSE KRUIDENHOF” (tijdens openingstijden museum)

Sinds vorig jaar is er bij Museum de Rijf een kruidenhof. Een 5-tal enthousiaste mensen verbouwt hier biologische planten en geneeskrachtige kruiden. Het heeft een aantrekkelijke en ecologische uitstraling. Er zijn nog veel plannen, dus extra handjes (en plantjes) zijn altijd welkom. Wilt u meer weten, neem dan even contact op met Pim Monné (06-16415002) of pimmonne51@gmail.com) of Rianne Nelemans (06 83708064 of rianne.nelemans1@gmail.com).

Wij heten u dus weer van harte welkom (zie agenda voor openingsdagen). Uiteraard houden wij rekening met de dan geldende Covid en RIVM-voorschriften.


woensdag 4 mei 2021
BEGELEIDE WANDELING/EXCURSIE NATUURGEBIED DE HOOIBERG op de ZONDAGEN 30 MEI en 4 JULI 

Voor onze leden hebben wij in het erg interessante natuurgebied de Hooiberg een excursie (4 km.) met toelichting over de historie, flora en fauna (speciaal vlinders) georganiseerd. Ook brengen we een bezoek aan een fraaie siertuin, het Moestuinencomplex “Krek wa’k wou” en Tuinderij “de Groene Schakel”. 

Voor deze excursie dient u zich wel voor uiterlijk 25 mei aan te melden i.v.m. de groepsgrootte. 

Uitgebreide informatie vindt u op de pagina “activiteiten” op deze site.


woensdag 4 mei 2021
NIEUWE WANDELINGEN/OMMETJES 

  1. HONDS OMMETJE (7,5 KM – startpunt rotonde Velsgoed).

Een lusvormig ommetje heen en terug langs de A16/HSL. Speciaal gericht op hondenbezitters die een vorm van luwte opzoeken.

  1. HALS OMMETJE (5,2 KM – startpunt kruispunt Halsche Vliet/Haagsedijk).

Dit is een ommetje op 4 km van ons dorp in het uiterste noordwesten, richting Mark en Zwartenberg en voert door de polders van de zuidkant van rivier de Mark (Markbeemden).

Voor routebeschrijvingen zie de pagina “wandelroutes” op deze site.


LENTE 2021
Blijkbaar inspireert het voorjaar onze gevederde vrienden: een echtpaar roodborstjes. Zij namen hun intrek in het museum en vonden de opslagplaats De Wèruft wel een geschikte plek om hun drie spruiten ter wereld te brengen.
Bij de inventarisatie van onze museumspulletjes daar, werd het nestje ontdekt. Meteen is ook het werk stilgelegd om de kraamkamerrust niet te verstoren. Het echtpaar heeft het er maar druk mee en vliegt af en aan. Wij heten de familie Roodborst als eerste bezoekers van ons museum dit jaar van harte welkom. Het is een teken dat het voorjaar weer is aangebroken en dat het hoop geeft dat binnenkort alle narigheid van afgelopen jaar achter de rug is en dat straks het museum voor iedereen weer toegankelijk is.


maandag 19 april 2021
ACTIE “FLESSENSTATIEGELD”

Onze heemkundekring bestaat dit jaar 25 jaar en dit zal volgend jaar groots gevierd gaan worden.

Supermarkt Jumbo aan de Markt heeft ter gelegenheid hiervan een actie gestart, waarbij de opbrengst van flessenstatiegeld gedoneerd kan worden aan onze vereniging.
 
Dus heeft u lege flessen met statiegeld, lever deze in bij JUMBO en doneer de opbrengst aan onze kring.
Wij zijn er u heel dankbaar voor.

zaterdag 3 april 2021
ONZEKERE TOEKOMST MUSEUM AAN DE BRIELSEDREEF

De vroegere varkensschuur bij de boerderij van Jan Smits aan de Brielsedreef 39 is afgelopen jaren met behulp van een heleboel fantastische mensen omgebouwd tot een prachtig heemkundig museum over de Beekse historie, waar we gemiddeld 2000 bezoekers per jaar ontvangen. Wij huren ons onderkomen daar van Jan, die nog in de boerderij woont. Hij draagt het museum een warm hart toe en wil ons heel graag helpen met een continuering van het museum op zijn erf. Daar zijn wij hem heel dankbaar voor.

Maar op dit perceel rust planologisch een agrarische bestemming, die in principe het vestigen van een museum niet toestaat. Om dit toch mogelijk te maken heeft de gemeente Breda ons tot 1 mei 2027 een tijdelijke ontheffing van deze bepaling gegeven. De bedoeling is dat deze ontheffing omgezet wordt in een definitieve planologische maatschappelijke bestemming die nodig is voor de huisvesting van het museum.

In overleg met de gemeente en provincie is hieraan de afgelopen tijd gewerkt. Dat heeft erin geresulteerd dat de gemeente het ook belangrijk vindt dat het museum voor de Prinsenbeekse gemeenschap behouden blijft. Schriftelijk werden Jan en wij op de hoogte gesteld dat men aan de omzetting van agrarische naar maatschappelijke bestemming mee wil werken.

Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee, maar uiteraard gaat dit niet zomaar en moet er nog aan veel voorwaarden voldaan worden alvorens het allemaal realiteit is. Samen met Jan Smits gaan we bekijken of het mogelijk is hieraan te voldoen.

Zie voor artikelen op Prinsenbeek Nieuws en BN De Stem


maandag 14 december 2020
NIEUWE STRAATNAAM: “CLAZINA BIEMANSERF”

Het gemeentebestuur van Breda heeft in overleg met o.a. onze heemkundekring de straatnaam “Clazina Biemanserf” vastgesteld voor het perceel op de hoek Pater Rommelaan/Beeksestraat (zie bijgaande plattegrond). Hier zal over enige tijd een aantal woningen en appartementen gebouwd worden.

Clazina Biemans (Zr. Philothea) werd geboren op 1 oktober 1885 te Beek in de toenmalige Gemeente Princenhage. Op 7 september 1910 trad zij in als Religieuze Recollectine Penitente van de reguliere derde orde van de H. Franciscus van Assisi der congregatie van de Zusters der H. Elisabeth aan de Menno van Coehoornstraat 1 te Breda. Als zuster Philothea ontving zij het Heilig Kleed op 15 oktober 1910 en deed haar Heilige Professie op 15 september 1912. Ze vertrok op 29 augustus 1925 naar Medan (Sumatra/Indonesië) en werkte daar als ziekenverpleegster. Op 14 maart 1943 overleed zij in het interneringskamp te Brastagië, Sumatra.


zaterdag 21 november 2020
NIEUWE WANDELMOGELIJKHEDEN WEIMEREN-POLDER

 Met een markering van ėėn der nieuwe paden in de polder Weimeren heeft Heemkundekring Op de Beek stilgestaan bij de start van het ontgraven in Weimeren. Staatsbosbeheer sluit de polder af omdat men de veiligheid voor wandelaars wil waarborgen. Wel is er met de werkgroep Buitenheem van de Heemkundekring samengewerkt om het verlies van het ‘wandelrondje Polderweg’ te compenseren. Dat ommetje was bijna 7 km en besloeg Polderweg-West > Polderweg-oost > Wandelkade > Nieuwveerweg > knp 25 > Brielsedreef > stukje Overveldsestraat > knp 23 > Halseweg > Polderweg. 

Ook is er -bijv.- de grotere wandeling om Weimeren van 8 km.
Die beslaat  De Hillen > Blokkenpad  > Trekpad langs de Mark  > Nieuwveerweg  > knp 24 bij café Elsakker > Dijkpad-oost > Polderweg-zuid > knp 25 > Brielsedreef > vroegere route naar Polderweg-west > Dijkpad-west > knp 61 > Bloemdijk langs de Halseweg-noord > De Hillen. 
De nummers zijn die van de nieuwe knooppunten van Wandelnet, want het hart van Weimeren met de binnendelen van Polderweg en Wandelkade zijn vanaf nu gesloten voor wandelaars. 

Om de nieuwe paden te realiseren is er in een eerdere overlegfase een beginselkaart gemaakt met veel meer paden. Die kregen namen die veelal ontleend zijn aan het landschap en oude perceelsnamen. Na een brede afweging zijn daaruit de bovengemelde paden gekozen voor deze bouwfase van Weimeren.
Samen met de projectorganisatie Noordrand-Midden heeft de Heemkundekring ervoor geijverd de kosten voor de nieuwe paden zo laag mogelijk te houden. De gemeente Breda heeft die kosten vervolgens ruimhartig voor haar rekening genomen.

Het fraaie bordje “Blokkenpad” werd vervaardigd door natuurliefhebber Peter Brabander. 


dinsdag 10 november 2020
UITSLAG RABO CLUBSUPPORT 2020

De RABO ClubSupport-actie heeft onze Heemkundekring € 1020,79 en Museum De Rijf € 470,49 opgeleverd.

Heel hartelijk dank aan eenieder die op ons heeft gestemd en zeker ook dank aan de Rabobank.


november 2020
ONZE BIDPRENTJES OP INTERNET

 Deze maand wordt onze verzameling bidprentjes gedigitaliseerd en kunt u deze inzien door te klikken op:
beeldbankhkopdebeek-bidprentjes

Nog niet alle bidprentjes zijn verwerkt, maar de site wordt regelmatig aangevuld.

 Graag hebben we nog meer bidprentjes. Als u die wilt aanleveren, aanvullingen/opmerkingen heeft of meer informatie wilt, neem dan even contact op met ons secretariaat hkopdebeek@ziggo.nl of 076-5212405.

woensdag 21 oktober 2020
DANKZIJ HEEMKUNDEKRING TOCH WANDELEN IN DE POLDER VAN WEIMEREN

Tot voor enkele maanden had het er alle schijn van dat de natuurbouw in Weimeren (onderdeel van project Noordrand-Midden) als gevolg zou hebben dat het gedaan zou zijn met wandelen door onze polder. De routes over de Polderweg samen met die over Wandelkade (tussen Polderweg-oost en Nieuwveerweg) achtte Staatsbosbeheer niet te combineren met het vrachtverkeer wat moet zorgen voor de geplande ontgrondingen van de polder.
Het gevolg van het feit dat die werkzaamheden vele jaren duren en het onzeker is of in het eindbeeld sprake is van wandelmogelijkheden, zou kunnen zijn dat het wandelen door Weimeren tot het verleden behoort. Niet meer in de polder kunnen vertoeven, voelt als een verlies.
Daarom nam de heemkundekring het initiatief tot acties. Onder andere in de vorm van overleg met de projecteigenaren. Dat bleek constructief.
Er werden in juli – in samenspraak met de projectorganisatie – twee doelen gesteld:
(a) zorgen dat er tijdens de werkuitvoering geen enkel moment is, dat er niet gewandeld kan worden in Weimeren;
(b) meedenken over de eindinrichting van de polder.

Omdat de start van Weimeren fase 1 direct na de zomer gepland was, lag de focus op (a).
In ijltempo kwamen er ongeveer vijftien ‘paadjes’ op een schetskaart te voorschijn; inclusief die welke niet – of met veel moeite te realiseren zouden zijn. Voor de onderlinge besprekingen kregen die namen die ontleend werden aan de historie en/of landschap ter plaatse. Na intensief overleg en dankzij goede samenwerking bleek helaas dat de Polderweg en de Wandelkade echt alleen voor vrachtverkeer gereserveerd zouden blijven; zonder wandelaars. Doch ook dat er medewerking was voor compensaties.

Daaruit zijn onderstaande paden voort gekomen. In bijgaande plattegrond zijn ze weergegeven. Bovenin de Mark met in rood het Trekpad erlangs, rechts de A16 en de spoorlijnen met nabij de Nieuwveerweg en Essendreef. Onderin in rood Brielsedreef en Halseweg. Stukken Polderweg zijn herkenbaar aan de grijze bolletjes tussen A en B middenin.
De paden die binnenkort – uiterlijk ten tijde van de afsluitingen op de Polderweg – opengesteld worden, zijn groen weergegeven.
A: Dijkpad-oost; op de waterkering tussen Nieuwveerweg en Polderweg-zuid.
B: Dijkpad-west; op de waterkering tussen Polderweg-west en Halseweg-noord.
C: Bloemdijk; evenwijdig aan de Halseweg-noord.
D: een combinatie van De Hillen en een spoor door het land – genoemd Blokkenpad – naar het Trekpad langs de Mark. Het Trekpad langs de Mark en Nieuwveerweg blijft open op incidenteel  kruisend vrachtverkeer na.
Het gaat om voorzieningen voor de periode van uitvoering van natuurontwikkeling van Weimeren fase 1. Als gevolg van de mogelijke tijdelijkheid van deze routes, is er naar gestreefd  om  compensaties van de bestaande wandelmogelijkheden relatief sober, goedkoop en snel te realiseren.

De heemkundekring en projectorganisatie zijn vast van plan met elkaar te blijven overleggen voor bijstellingen, verdere verkenningen van het poldergebied en het het eindbeeld voor Weimeren.


donderdag 8 oktober 2020
GRIFFIOENSCHOOL GAAT DIT JAAR ZORGEN VOOR VREDESKAPEL
Normaal gaat dit altijd gepaard met een officiële ceremonie bij de Vredeskapel in mei, maar vanwege corona was de overdracht van het onderhoud van de Vredeskapel op donderdag met een kleine ceremonie in basisschool De Griffioen. Leerlingen van groep 8c van deze school namen de taak over van de Montessori+ Prinsenbeek.

Onze voorzitter Ad van Melis en conservator Pim Monné van Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” overhandigden hiervoor de ingelijste foto van de kapel aan één van de leerlingen van de groep die dit schooljaar zorgdraagt voor het onderhoud.

Het bij toerbeurt schoonhouden van de kapel door leerlingen van de drie Prinsenbeekse basisscholen gebeurt al vele jaren. Heemkundekring en mobilisatiemuseum vinden het belangrijk dat de jeugd zorgvuldig met het erfgoed omgaat en verwacht dat dat op deze wijze wordt gestimuleerd. Om het verhaal van de kapel door te geven, wordt elk jaar een nieuwe lichting jonge Bekenaren betrokken bij het onderhoud ervan. 

De kapel is gebouwd uit dankbaarheid, omdat Beek in de Tweede Wereldoorlog groot leed bespaard was gebleven. Door giften en medewerking van de Beekse bevolking is de kapel tot stand gekomen. Op 23 mei 1953 werd de kapel ingezegend als Mariakapel en op 4 mei 1980 in gebruik genomen als Vredeskapel, waarbij de plaquette met de namen van de gesneuvelde Polen werd aangebracht.
Elk jaar op 4 mei vindt op deze plaats de dodenherdenking plaats.

woensdag 30 september 2020
ONZE MUSEUMCOLLECTIE OP INTERNET

Op deze beeldbank vindt u vele verzamelde stukken van Heemkundig Museum De Rijf.
De voorwerpen zijn per categorie ingedeeld en gefotografeerd. Helaas is het niet altijd mogelijk gebleken om in de beschrijving volledig te zijn, maar misschien kunt u ons helpen. Heeft U dus aanvullingen en of opmerkingen, laat het ons weten middels een mailtje naar advanmelis@ziggo.nl

Heeft u ook nog spullen die passen in onze museumverzameling neem dan even contact op, telefoon 06-36335513 of mail naar wijnandbouman@gmail.com 

U kunt de beeldbank bezoeken door te klikken op:
www.beeldbankhkopdebeek-museumcollectie.nl


dinsdag 22 september 2020
POSITIEF OVERLEG OVER TOEGANKELIJKHEID POLDER WEIMEREN

Leden van onze werkgroep Buitenheem hebben een bezoek gebracht aan het poldergebied van Weimeren. Dat deden ze samen met projectleider Jeroen van Leijsen van het project Noordrand Midden. In Noordrand Midden werken Provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en Staatsbosbeheer samen aan waterrijke natuurontwikkeling.

Die ontwikkeling omvat de natuurgebieden Weimeren, Strijpen/De Berk en Kelsdonk/Zwermlaken ten noorden van Etten-Leur en Prinsenbeek. Polder Weimeren wordt de komende jaren ontwikkeld tot een grootschalig natuurgebied met waterplassen, moeras, bosjes en ruige graslanden. In het oostelijk deel starten de eerste werkzaamheden in oktober. 

Aan dit bezoek werd een positief gevoel overgehouden. Samen werd gezocht naar alternatieven. Er is nu goede hoop dat zowel tijdelijk – tijdens de uitvoeringsperiode – als in de definitieve vorm het gebied voor wandelaars toegankelijk blijft. Het blijft belangrijk dat polder Weimeren toegankelijk blijft voor wandelaars als straks plan Noordrand Midden wordt gerealiseerd. Er is zorg dat door de natte natuurontwikkeling in Weimeren een flink stuk van het ‘buitenheem’ verloren gaat, een plek waar Bekenaren kunnen genieten van natuur en landschap. Daarom vinden nu gesprekken plaats met de projectorganisatie, om samen te komen tot een oplossing.
Wij zijn niet tegen de natuurontwikkeling, maar vinden het belangrijk dat de Bekenaren medegebruik verkrijgen.


zondag 6 september 2020
FEESTELIJKE OPENING HERMAN DIRVENPARK

Op zondag 6 september vond de onthulling plaats van de straatnaamborden “Herman Dirvenpark” in het bijzijn van veel familie, vrienden, kennissen en de bewoners van het park. Helaas kon echtgenote Toos Dirven vanwege lichamelijke beperkingen niet aanwezig zijn.

Het voorstel voor de vernoeming naar Herman Dirven werd gedaan door onze heemkundekring en het gemeentebestuur volgde ons daarin. Het is inmiddels de 8e keer dat een straatnaamvoorstel van ons realiteit werd. Uit de toespraak van onze voorzitter Ad van Melis werd meteen duidelijk waarom dit park naar hem vernoemd is en wat de verdiensten van Herman voor de Prinsenbeekse gemeenschap zijn geweest.
Een persoonsstraatnaamvernoeming is een hele eer en Herman is nu de 12e Bekenaar met een eigen straatnaam.
Met het sfeervolle gedicht van Kees Nagelkerke werd nog eens benadrukt, waarin Herman uitblonk en het voortouw nam om zaken op een rijtje te zetten. Oudste zoon Joep Dirven gaf een persoonlijk tintje aan dit evenement door het levensverhaal van Herman te vertellen en hem gestalte te geven als vader. Onder tromgeroffel onthulden de kleinkinderen tenslotte de beide straatnaamborden.
Alle aanwezigen kregen een mooie witte roos, die – in plaats van een proosten met een glas – tijdens het klinken van het Prinsenbeeks Volkslied omhoog werd geheven.
De blaaskapel D’Ruit maakte met een vrolijke noot het feestje helemaal compleet.


woensdag 8 juli 2020
UITBREIDING MUSEUM DE RIJF

Al geruime tijd zijn we bezig met het inrichten van de uitbreiding van het museum. Deze uitbreiding omvat ruim 100 vierkante meter. Dat biedt heel veel mogelijkheden en daarvan maken we dankbaar gebruik. Dankzij de vele schenkingen die wij in de loop der jaren van her en der mochten ontvangen zijn we in staat om daar nog meer van de historie van ons mooie dorp en veel dingen van vroeger te laten zien. Zo keert o.a. de oude woonkamer met de bedstee weer terug evenals het politiebureau en krijgt ook de kerkelijke hoek een wel heel bijzondere, verrassende  en fraaie uitstraling. Er wordt hard aan gewerkt en wij hopen in oktober alles klaar te hebben.

Daarnaast zijn we ook aan het bekijken hoe we in het museum om moeten gaan met de corona-voorschriften. Als dat allemaal lukt, dan zou op zondag 4 oktober het hele museum weer heropend kunnen worden.


vrijdag 19 juni 2020
ONS FOTOARCHIEF OP INTERNET   

Al een flink aantal jaren is onze documentatiewerkgroep bezig met het archiveren, inventariseren, beschrijven en toegankelijk maken van het grote aantal van de in ons archief bevindende foto’s, films, video’s, cd’s, boeken, verenigingsarchieven, bidprentjes, papieren, enz..

Inmiddels is er voor vele onderdelen een bruikbare en toegankelijke inventaris samengesteld. Door de inmiddels opgerichte “beeldbankgroep” is met name zeer hard gewerkt aan het vullen van onze nieuwe “beeldbankwebsite” met foto’s over allerlei onderwerpen. Op dit moment is het nog beperkt tot enkele honderden foto’s, maar de groep is continue bezig met aanvullingen.

U kunt de beeldbank bezoeken door te klikken op
www.beeldbankhkopdebeek.nl  

Hier kunt u actief deelnemen door de foto’s te bekijken, maar ook kunt u nadere gegevens , zoals namen, data en gebeurtenissen, via de website aan ons doorgeven.


dinsdag 19 mei 2020
TOEGANKELIJKHEID POLDER van WEIMEREN

Aanstaande woensdag vergadert het Algemeen Bestuur van Waterschap Brabantse Delta over onze polder Weimeren, die voor een stuk ontgraven zal worden. Onder andere om als waterbuffer te dienen als er overstroming dreigt voor de stad Breda. Meteen wordt er aan ‘natuurinrichting’ gedaan. Die plannen behelzen ook dat wandelaars niet langer in de polder zelf welkom zijn. Wellicht al vanaf komende zomer. Voor Prinsenbeek betekent dat het verlies van een gebied bij huis waar je van nabij van de omgeving kunt genieten.

Enige tijd geleden werd de op het plan ingediende zienswijze van heemkundekring Op de Beek op de ontwikkelingen ter plaatse door lezers van Prinsenbeeknieuws massaal ondersteund met veel schriftelijke positieve reacties en 1046 “duimpjes”.

In het nu voorliggende voorstel aan het algemeen bestuur wordt echter de zienswijze niet gedeeld en is hiermee nauwelijks of geen rekening gehouden. De heemkundekring heeft zich dan ook nu met een brief rechtstreeks gewend tot de leden van het algemeen bestuur met de oproep om goedkeuring aan het plan te onthouden.

Voor meer info kunt u zich wenden tot advanmelis@ziggo.nl.

maandag 13 april 2020
POLDER WEIMEREN STRAKS VERBODEN GEBIED?

De Mark kent wel eens hoge waterstanden. Dan dreigt Breda natte voeten te krijgen, dus een extra bekken waarin een teveel aan water kan stromen, acht men welkom. Weimeren kan daarvoor dienen. Het plan is, om dat te combineren met een verregaande vernatuurlijking van de polder; door daar meer plaats te maken voor water, planten en dieren. Dat plan behelst echter ook, dat Weimeren voor mensen verboden gebied wordt. Op het (fiets)pad langs de Mark na.

Dat betekent dat we een flink stuk van ons ‘buitenheem’  kwijtraken van waaruit Prinsenbekenaren konden genieten van natuur en landschap. De Hillen, Polderweg en het pad vanuit de Nieuwveerweg naar de Polderweg (-oost) raken verloren. De planning is dat over een paar maanden het vergraven begint en de afsluitingen beginnen.

Heemkundekring heeft grote twijfels of dat nu zó radicaal moet. Het zou fijn zijn als we van Weimeren kunnen blijven genieten zoals het nu is. Daarom heeft de Heemkundekring een zienswijze op het plan ingediend; niet tégen de natuurontwikkeling, maar om medegebruik te verkrijgen.

Betrokkenheid bij de natuur wordt vooral bevorderd door er onderdeel van te mogen zijn. Als het plan ongewijzigd doorgaat, is het een gemiste kans voor draagvlak en om de meest betrokkenen, namelijk de bevolking van Prinsenbeek, in een stuk van hun ‘buitenheem’ te laten genieten.

De Heemkundekring heeft dit recent ervaren met de openstelling van het Heidreefke in natuurgebied De Hooiberg. Die toegankelijkheid wordt door Prinsenbeek als zeer positief beleefd.

Voor de zienswijze van onze heemkundekring op het ontwerp-projectplan van Waterschap Brabantse Delta zoals verzonden op 25-01-2020, zie  Zienswijze HKK op Weimeren 25-1-20

Voor de reactie van Waterschap Brabantse Delta, zie Reactie Waterschap


woensdag 4 maart 2020
ALGEMENE LEDENVERGADERING

Het was weer een gezellige avond, maar de vele afmeldingen vanwege o.a. het corona-virus speelden ons parten. Slechts 61 leden waren aanwezig in zaal Marktzicht.
Aan de orde kwamen o.a. de financiële stukken van 2019 en de begrotingen 2020. Deze werden zonder problemen door de vergadering vastgesteld. Voor een grote vereniging is het nodig om voldoende financiële armslag te hebben. Er is met de verhuis- en bouwkosten van het museum de afgelopen jaren heel veel, maar goed besteed reservegeld opgegaan. Daarnaast zijn er 2 zaken die de komende jaren de aandacht vragen. Mogelijk dat het  museum in 2027 weer moet verhuizen, want dan loopt de vergunning tot huisvesting af. En we vieren volgend jaar (2021) ons 25-jarig bestaan. Hieraan zijn ook extra kosten verbonden. Dat houdt mogelijk in dat in 2021 een contributieverhoging van € 5,- aan de leden zal worden voorgesteld.

Het uitgebreide jaarverslag over 2019 toonde aan wat er allemaal heeft plaatsgevonden, zowel voor wat betreft de activiteiten van de kring als met het museum. Wijnand Bouman werd herkozen in het bestuur. Ook het activiteitenprogramma voor 2020 belooft weer veel en dat vindt u terug o.a. in deze Klepel en op onze website. De voorzitter dankte alle vrijwilligers en natuurlijk iedereen die onze kring en museum een goed hart toedraagt.

Na afloop van de vergadering werd er een heemkundequiz gehouden en zongen we samen bekende liedjes van vroeger bij de muziek van Rob&Greet&Wim.


vrijdag 14 februari 2020
KLEIN, HOOG BEZOEK VOOR MUSEUM DE RIJF 
Ruim 120 leerlingen en een groot aantal ouders van die leerlingen van de groepen 1 en 2 van basisschool De Horizon bezochten vrijdagmorgen in 5 groepen het museum. De groepen hebben afgelopen periode gewerkt aan het project “museum” en het bezoek aan De Rijf was de afsluiting hiervan.
In het museum kregen de kinderen van de museumgidsen veel te horen over wat je allemaal in dit museum kan zien en leren over het leven in vroegere tijden. Voor hen staat immers een oude telefoon, het fototoestel, een film/videoapparaat, een radiotoestel enz. heel ver weg van het – waar je dat allemaal mee kunt – mobieltje.
Natuurlijk was er ook veel aandacht voor de prachtige maquette van het oude (Prinsen)beek in de eerste helft van de vorige eeuw.
Na heel veel vragen van de zeer geïnteresseerde jonge bezoekers gingen ze voldaan terug naar school. Maar iedere leerling kreeg ook nog een mooie kleurplaat mee van “ t Biks Leesplangeske” met daarop tekeningen bij een aantal Bikse dialectwoorden. Hiermee kunnen zij een prijsje winnen en de mooiste kleurplaten worden straks in het museum opgehangen, zodat iedereen ervan kan genieten. 


zaterdag 7 februari 2020
NIEUWE BANK IN DE HOOIBERG

Vorig jaar herfst verdween ineens de picknicktafel in de Hooiberg t.h.v. Korenpad/Heidreefke. Uit informatie bleek dat de gemeente dit had gedaan vanwege de slechte toestand. Enigszins begrijpelijk, maar voor de heemkundekring en ook voor veel Bekenaren lag het voor de hand dat er door de gemeente een nieuwe bank geplaatst zou worden. Zeker gezien de geschiedenis van de bank:

Deze bank werd jaren geleden met subsidie van de gemeente Breda in het kader van de Actie “Hart voor je Buurt” door de buurtvereniging De Beekse Westhoek geplaatst om daar samen te komen en voor de wandelaars om even te rusten.

Maar er zijn meer redenen. 
De heemkundekring organiseert al een flink aantal jaren tijdens de vakantiemaanden buurtmiddagen. Deze buurtmiddagen – waaraan telkens 30 à 40 personen deelnemen – vinden steeds plaats op 4 verschillende plekken in het dorp en uiteraard zoveel mogelijk in de natuur. De bank in de Hooiberg speelt daarin al jarenlang een grote rol. 
Daarnaast heeft de heemkundekring de afgelopen maanden een nieuwe wandelroute ontwikkeld: het z.g. Biks Ommetje Hooiberg (zie op deze website “wandelroutes”). Van de wandelroute wordt druk gebruik gemaakt en dan is het natuurlijk heel fijn zijn als men dan even kan rusten om te genieten van de natuur. Alle reden voor de Heemkundekring om er bij de gemeente Breda op aan te dringen om een nieuwe bank te plaatsen.

En men heeft het helemaal begrepen en er staat nu een spiksplinternieuwe nieuwe picknicktafel. Bedankt namens alle wandelaars en natuurgenieters.