Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wandelexcursie en Lezing “LANDGOED BOSCHDAL OP DE (PRINSEN)BEEK BINNENSTE BUITEN”

6 juli 2014 @ 14:00 - 16:30

$5,00

WANDELEXCURSIE EN LEZING (Rinie Maas):  “LANDGOED BOSCHDAL OP DE (PRINSEN)BEEK BINNENSTE BUITEN” (vanaf de oude tijd kasteelgeheimen, verraad, intriges, geruïneerd en Beeks verzet)

Let op!!!!   Verzamelen aan de Bosdaldreef bij vlag HKK Op de Beek

Aanmelden onder vermelding van naam, wel/niet lid en aantal personen bij Secretariaat Heemkundekring Op de Beek (mailadres hkopdebeek@ziggo.nl of tel.nr. 076-5212405). Deelname voor leden gratis. Niet-leden betalen ter plaatse € 5,–. (deelname is gemaximaliseerd op 30 personen).

Een kasteel, zo’n 25 hectare eigen grond, 10 pachtboerderijen, een leven dat haar bewoners niets te wensen kan overlaten en toch bungelen de eigenaren steeds boven de rand van de afgrond. De kasteelgeheimen, de intriges en het verraad blijven binnen de muren van dit buitenhuis. Naar buiten staan vanaf 1772 de eigenaren, de generaties Van Bylandt, hun mannetje in het leger zoals tijdens de slag van Waterloo aan de zijde van Napoleon. Met de buitenkant is niet veel mis. Binnen de gewelven tiert het drama van de adel en sneuvelt de ene liefde na de andere. Waarom? Het grootste stempel op het domein drukt vanaf 1857 de familie Aylva van Bylandt.

 De doopvijver en de Jordaan.

Wat maakt de familie zo dweepziek met ene Anthony van Groenewoudt, dat van de ene dag op de andere het landgoed een ‘Heilige Landstichting’ wordt voor de Wederdopers, die eerder, uit protest tegen de repressie van de staat vanwege hun uitoefening van godsdienst, naakt het gemeentehuis van Amsterdam hebben bestormd? Op Boschdal staan zij in wit gewaad in de rij, de vrouwen aan de mannen gelijk, om voor de wederdoop kopje onder te gaan in de Jordaan; een fascinerende benaming voor een vanaf het kasteel door het bos meanderende waterloop en doopvijver die nog steeds in tact is. Hoe kan het bestaan dat de Aylva van Bylandts aan de duivel zijn overgeleverd en geheel worden geruïneerd?  Inmiddels zijn er drie boeken aan Boschdal gewijd, door de Engelse schrijfster Traherne, haar tijdgenote Louise Stratenus (Meta von Zweimarck) en de chroniqueur Rinie Maas, die zowel de oude tijd als het Beeks verzet in 1944 op Boschdal heeft beschreven met een gevangenenkamp voor Duitse soldaten, uniek in Nederland, als resultaat. Alleen de bouwval heeft geresulteerd in een grootse onderneming tegen de bezetter. Het kasteel is symbool geweest van uiterlijke pracht maar vanaf 1866 is het morele verval onstuitbaar.

Door al deze aandacht is de Prinsenbeekse Heemkundekring Op de Beek zich bewust van het feit dat op de grens van zand en klei ten noorden van Prinsenbeek zich “vergeten erfgoed” van jewelste bevindt. In samenwerking met de Golfvereniging Albatross werkt men er aan dit erfgoed voor het collectief bewustzijn terug te geven aan de Bekenaren. Tipjes van de sluier van het op aspecten ondoorgrondelijke Boschdal worden onthuld tijdens een korte lezing van Rinie Maas en de aansluitende wandelexcursie over het landgoed. In één beweging wordt een cirkel door het geheimzinnige landgoed gemaakt en op bepaalde plekken toegelicht.

De Bredase stadsdichter (2008-2011) Cees van Meel zal op de plek waar kasteel Boschdal heeft gestaan, dus op de plek waar zovelen hun leven in de waagschaal hebben gesteld, een gedicht uitspreken.

Het boek van Rinie Maas over het verzet op Boschdal is te koop voor € 27,50 tijdens de excursie, bij Museum De Rijf tijdens openingstijden en bij en de Prinsenbeekse boekwinkels: PRIMERA (Markt) en IN THE MOOD (Groenstraat).

 

 

 

Gegevens

Datum:
6 juli 2014
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
$5,00

Locatie

Landgoed Boschdal
Bosdaldreef
Prinsenbeek, Netherlands
+ Google Maps

Organisator

HKK “Op de Beek”
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator