Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VIERING 20-JARIG BESTAAN Heemkundekring “OP DE BEEK” in de 3Linden

25 september 2016


JUBILEUMFEEST 20-JARIG BESTAAN HKK “OP DE BEEK”

op ZONDAG 25 SEPTEMBER 2016

in de Skoppzaal van de Welzijnsaccommodatie De Drie Linden aan de Heisprong in Prinsenbeek

Er zijn 2 voorstellingen:

1. de middagvoorstelling om 14.30 uur

2. de avondvoorstelling om 19.30 uur

Als u nog geen gratis entreekaart heeft dan kunt u deze reserveren

bel even naar 076-5212405 of mail hkopdebeek@ziggo.nl

onder vermelding van aantal kaarten en 14.30 uur of 19.30 uur

De kaarten krijgt u dan aan de zaal.

 

Een feestelijk en gevarieerd programma met optredens van de bekende

ZANGVERENIGING NOOTWAAR

Een gemengd koor dat zich wil onderscheiden door middel van zijn repertoirekeuze: originele arrangementen met als het even kan een vette creatieve knipoog. Dit wordt in de uitvoering versterkt door een afwijkende presentatie die eigenzinnig en soms gedurfd is. Als koor zijn ze net even anders, niet alleen heerlijk om naar te luisteren maar ook aantrekkelijk om naar te kijken. Al tien jaar zijn ze prominent aanwezig met allerlei optredens waar ze hun gevarieerde repertoire zowel a capella als met instrumentale ondersteuning ten gehore brengen.

 

Ter gelegenheid van dit jubileum vindt op die dag ook de filmische presentatie plaats met Beekse acteurs en locaties van ons

NIEUWE BOEK OVER KASTEEL BOSCHDAL:

“EEN LADY OP BOSCHDAL”

 EEN UNIEK EN  WAAR GEBEURD VERHAAL OVER DE ERVARINGEN VAN EEN ENGELSE DAME BIJ HAAR BEZOEK AAN BEEK IN 1864

Het boek heeft een beperkte oplage, verschijnt op zondag 25 september 2016 en is in de pauze van de voorstelling te koop voor € 18,–.

Wilt u nu al zeker zijn van een boek en een financieel voordeel, dan kunt u het reserveren door overmaking van € 15,– 

op bankrekeningnummer van Heemkundekring Op de Beek  NL84RABO 0142 583 111 onder vermelding van “Boek Boschdal”.

U kunt het dan ophalen in De Drie Linden op zondag 25 september 2016 tijdens de jubileumviering/presentaties.

Zouden ze flegmatisch zijn? Zou er misschien een knappe ongetrouwde neef tussen zitten? Of zou het waar zijn wat Voltaire schreef, dat hij in Nederland niets anders zag dan canaux, canards en canaille (kanalen, eenden en tuig)? Dat vroeg Alma zich af toen ze zich gereedmaakte voor een logeerpartijtje bij haar Nederlandse familie op kasteel Boschdal in Beek.

Achter deze Alma verschuilt zich de Engelse schrijfster Mrs. Harriet Margaret Anne Traherne. Over haar logeerpartij schreef zij eind 19e eeuw het boek “A summer in a Dutch country house” dat later in het Nederlands werd vertaald onder de titel “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Dit boek is al een eeuw lang niet meer verkrijgbaar en wij hebben met moeite nog slechts een exemplaar weten te vinden. Het werd dus hoog tijd om met dit historisch en uniek pareltje Beeks verleden aan de slag te gaan, want het geeft een schat aan informatie over het wel en wee van Bekenaren uit die tijd.

Onze plaatsgenoot Petra Cornelisse heeft het aangedurfd om dit boek naar leesbaar Nederlands en hedendaags taalgebruik om te zetten en met een mooi lezenswaardig resultaat.  Aan het boek werkten verder nog mee: Nannie van Berkum en Sjoerd Eeftens.

Dankzij de voetnoten wordt ook achtergrondinformatie over de historische context van sommige zaken verschaft.

Eveneens onze plaatsgenoot Jan Tankink geeft met een flink aantal prachtige tekeningen de sfeer van die tijd weer.

Mrs. Traherne’s beschrijving van de – voor die tijd enerverende – reis vanuit Engeland naar en de belevenissen op kasteel Boschdal brengt ons terug naar het leven en de gewoontes van de adellijke familie van Aylva-Rengers – van Bylandt in de 2e helft van de negentiende eeuw.  Het is bijzonder hoe scherp zij met veel Engelse vooroordelen haar omgeving observeert. Omdat alles ook nieuw voor haar is, schrijft ze in alle details de normaalste gebruiken op. Dit is wat het boek zo sterk maakt. Met verwondering zien we dus hoe beperkt dat leven was en maken we kennis met het dorp Beek en zijn bewoners van meer dan een eeuw geleden. Het geeft een kijkje in het verleden en een wereld die ons onwerkelijk voorkomt.

Na 25 september is het boek voor € 18,– te koop in Museum De Rijf tijdens openingsdagen en de boekhandels Primera (Markt) en de Read Shop (Groenstraat).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
25 september 2016

Locatie

De Drie Linden
Selecteer een land: + Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator