Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

PRESENTATIE BOEK “LANDGOED BOSCHDAL – EEN VERBORGEN VERLEDEN” in de 3-Linden

26 november 2023 @ 14:00 - 16:30

zondag 26 november 2023 

LANDGOED BOSCHDAL
EEN VERBORGEN VERLEDEN
1649 – 1946 en daarna

WIJ NODIGEN U VAN HARTE UIT VOOR
DE PRESENTATIE VAN DIT NIEUWE BOEK

met mooie films en interessante verhalen
over de landgoederen Boschdal en Mastland
optreden gitaargroep Jan Naalden
optreden Toos Teerhuis (zang) en Jan Naalden (gitaar)

 

WAT ER AAN VOORAF GING
Ongeveer tien jaar geleden begon Petra Cornelisse aan een flinke klus: het hertalen van het boek “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Het boek verscheen onder de titel “Een Lady op Boschdal” bij de Heemkundekring Op de Beek in september 2016. 

De boekpresentatie ging vergezeld van een korte film over het bezoek van Harriet Traherne aan het landgoed Boschdal. Zij was een nicht van Anna Agnes gravin van Bylandt, die met haar man Lamoraal baron van Aylva Rengers en hun dochters het landhuis bewoonden.

Er bestond nog een boek over deze familie: “Lindendaal”, geschreven door de Princenhaagse schrijfster Louise Stratenus. Nannie van Berkum, die ook Louises biografie schreef, maakte een hertaling die in 2018 verscheen onder de titel: “Lindendaal of het Drama van Boschdal”. In de titel werd gedoeld op ingrijpende gebeurtenissen die plaatsvonden nadat de baron in 1866 was overleden. De boekpresentatie vond plaats in de vorm van een toneelstuk over de moeilijke tijd die Anna Agnes en haar zes dochters doormaakten. 

NU DE WARE GESCHIEDENIS

Onderzoek:
Vanaf het eerste begin was duidelijk dat de volledige, ware geschiedenis van het landgoed Boschdal een derde boek rechtvaardigde. Petra Cornelisse, Sjoerd Eeftens en Chris Peeters bezochten daartoe vele archieven. Al snel bleek dat de historie van Boschdal nauw verweven was met die van het nabije landgoed Mastland. Dat Mastland nog een voorloper heeft gehad met de naam Rapenburgh, was tot nu toe niet bekend. 

De schrijvers:
Sjoerd Eeftens en Chris Peeters schetsen in dit lijvige boek de volledige geschiedenis van de verdwenen landgoederen Boschdal en Mastland, toentertijd gelegen ten noordwesten van Prinsenbeek. De landgoederen ontstonden in de 16de eeuw en drukten tot het midden van de 20ste eeuw hun stempel op het gebied, globaal omsloten door de Weimersedreef, de Brielsedreef en de Postbaan. Restanten ervan zijn nog steeds zichtbaar in het wegenpatroon en in het landschap. 

De drie landhuizen en hun bewoners zijn uitgebreid in het boek beschreven. Helaas werden er vrijwel geen bouwtekeningen van de gebouwen gevonden. Toch konden we met vele andere gegevens komen tot getrouwe weergaven van elk der drie landhuizen. Het onderzoek wees uit, dat de heersende opvattingen over de maatschappelijke en financiële positie van de bewoners van de landgoederen nuancering behoefde. 

Ook de bijzondere gebeurtenissen na 1866 beschreven, toen een sekteleider Anna Agnes van Aylva Rengers – Van Bylandt en haar dochters in zijn ban kreeg, waarna zij naar Zuid-Afrika afreisden, krijgen ruime aandacht.

Bij de samenstelling hebben Sjoerd Eeftens en Chris Peeters gebruik gemaakt van de in de archieven gevonden documenten, nagelaten correspondentie, dagboeken en documenten uit Zuid-Afrika. Voorts konden we uit diverse archieven beschikken over vele afbeeldingen om de beschreven personen een gezicht te geven. 

In opdracht van de Gemeente Breda en de Werkgroep Boschdal is op drie locaties bodemonderzoek gedaan. De verslagen hiervan worden in dit boek besproken.

In een uitgebreide reeks bijlagen is de historie van de pachtboerderijen, van vele betrokken personen en van een groot aantal historische details beschreven. We vertrouwen er op dat de lezers in Prinsenbeek en daarbuiten ook dit derde boek zullen waarderen.

De werkgroep Boschdal hoopt hiermede een bijdrage te hebben geleverd aan de beschrijving van de dorpshistorie van Prinsenbeek en is zeer dankbaar voor de ondersteuning van de voorzitter Ad van Melis.

PODCAST

Petra Cornelisse heeft een podcast gemaakt onder de naam: “Verborgen landgoed”, waarin de ontstaansgeschiedenis van het boek aan bod komt.

Na het verschijnen van het boek zal Petra Cornelisse nog een meerdelige podcast publiceren waarin de inhoud van het boek nader de aandacht krijgt.

Het boek is ter plaatse en in Museum De Rijf te koop voor € 24,50.

Bestellen: stort op bankrek.nr. NL 84 RABO 014 2583 111 tnv. hkk op de Beek o.v.v. Boschdal en uw adres. 

Ophalen: na de presentatie op 26-11-2023 in De Drie Linden of tijdens de openingstijden van Museum de Rijf. 

Gegevens

Datum:
26 november 2023
Tijd:
14:00 - 16:30
Site:
hk

Locatie

De Drie Linden
Heisprong 15
Prinsenbeek, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator