Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Overzichtstentoonstelling en veiling werken van JAN STRUBE: “ZICHT OP ZIJN WERELD”

30 april 2012 @ 13:00 - 17:00

Gratis

Overzichtstentoonstelling werken van Jan Strube(1892-1985) : “ZICHT OP ZIJN WERELD”

Geboren in Amsterdam en al op 19-jarige leeftijd in contact gekomen met het Brabantse platteland, waar hij zijn hart verloor aan Dina Bogers de timmermansdochter uit Leur. In 1915 trouwden zij in Amsterdam en vestigden zich daar, maar na enkele heen en weer verhuizingen kozen ze voorgoed voor Brabant en voor Breda. Het paar vestigde zich in de dertiger jaren aan de Zanddreef tussen de spoorlijn en het Liesbos. Een plek die Jan nooit meer zou verlaten. Hier schilderde, tekende en lithografeerde hij van ‘s-morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Hij was een vreemde eend in de Brabantse bijt, maar werd al heel gauw een graag geziene gast in de meest uiteenlopende kringen.

Op zijn initiatief kwam er de Bredase Kunstkring en mede door zijn inspanningen leefde het wat ingedommelde culturele Breda weer helemaal op. Kunstenaars als Jan Strube, Dio Rovers, Paul Windhausen, Gerrit de Moree bepaalden het artistieke beeld in het Breda van het midden van de vorige eeuw. Voor die verdiensten ontving Jan Strube bijvoorbeeld ook de erepenning van de stad.

Behalve als kunstenaar was Jan Strube ook als mens een aangename persoonlijkheid. Iedereen had graag met de ‘Brabantse Amsterdammer’ te doen. Jan Strube was een werkpaard. Zijn oeuvre moet duizenden werken bevatten. In het vrijwel meteen al uitverkochte boek dat in 2007 over hem verscheen staan vijfhonderd werken afgebeeld en beschreven. Dit is misschien een kwart van zijn gehele oeuvre. Niet zo verwonderlijk dus dat er een stichting in het leven is geroepen die deze artistieke nalatenschap in de toekomst gaat behartigen.

De “Vrienden van Jan Strube” organiseren op 29 en 30 april 2012 een expositie “120 jaar JAN STRUBE: zicht op zijn wereld”.

Er zullen ruim veertig werken worden tentoongesteld, waaronder enkele niet eerder tentoongestelde werken. Op 30 april is er een kunstveiling, die u de mogelijkheid biedt om een bijzonder werk van Strube te pakken te krijgen.

De EXPOSITIE is op beide dagen geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opening geschiedt door de Bredaase wethouder Arbouw en Sonja Strube de dochter van de kunstenaar.

De KUNSTVEILING op Koninginnedag begint ’s-middags om 14.30 uur.

Toegang tot expositie en veiling is gratis.

Inlichtingen expositie en veiling bij Anton Joosen secretaris/penningmeester van de “Vrienden van Jan Strube”: www.janstrube.weebly.com of 0165-752672 of debieb@zonnet.nl of bij Ad van Melis, voorzitter, advanmelis@ziggo.nl of 076-5416947

Gegevens

Datum:
30 april 2012
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Museum DE RIJF
Vijverstraat 3
Prinsenbeek, 4841 AT Netherlands
+ Google Maps

Organisator

HKK Op de Beek/Stichting Vrienden van Jan Strube
Bekijk de site van Organisator