Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

MUSEUM DE RIJF OPEN met LENTEFEEST met SCHAPEN SCHEREN

7 mei 2023 @ 13:30 - 16:30

en EXPOSITIES/DEMONSTRATIES “PRINSENBEEKS RECORDBOEK”, “WERKEN MET WOL”, “RIETDEKKEN”

Op zondag 7 mei luidt het museum de komende zomer in met het “schaapscheerdersfeest”.  Een ieder jaar terugkerende activiteit, die haar “wollen” sporen al heeft verdiend.

Achter het museum op een weilandje wordt vanaf 14.00 uur ieder uur een schaap geschoren en wel onder toeziend oog van meerdere lammetjes.

Schapen dienen minimaal eenmaal per jaar te worden geschoren en wel in de maand mei of juni. In die maanden warmt het op en is het vet tussen de vacht wat vloeibaarder waardoor de scheerder het schaap makkelijker van zijn vacht kan ontdoen. Het wolvet is dan dunner.   
Het scheren is noodzakelijk om te voorkomen dat de schapen worminfectie krijgen. Tevens kunnen de schapen makkelijker schoon worden gehouden. Tot slot kunnen de lammetjes makkelijker bij de moeder drinken.

Natuurlijk is het mooi weer en kunnen de belangstellenden heerlijk genieten in het zonnetje van het scheren van de schapen. Adam Sneep, inmiddels onze vaste schapenscheerder vertelt uitgebreid wat en hoe hij het doet. Deskundigheid is troef. U mag dit niet missen en zeker ouders met kinderen niet.   

Ria Frijters laat in haar kraam zien wat er allemaal met wol mogelijk is.

Naast het schapenscheren kunt u natuurlijk het museum bezoeken met de vaste projecten zoals de huiskamer met bedstee, het schooltje, politiebureau en natuurlijk “Markt in miniatuur”.

Ook kunt u de expositie over het Prinsenbeeks Recordboek bezoeken. Het Prinsenbeeks recordboek was afgeleid van het Guinness World Recordboek. Er staan 107 records in, allemaal gevestigd door Prinsenbekenaren. Op de oorkondes is te zien wat Prinsenbekers en misschien wel familie van u destijds als bijzondere prestatie heeft neergezet. U over moet dat hebben gezien. 

Voorts wordt er een weergave van het “Rietdekken”gepresenteerd. Jan van Genesen, inwoner van Prinsenbeek, heeft in zijn werkbare leven het vak van Rietdekker uitgevoerd. Hij heeft al zijn gereedschap aan de Heemkundekring geschonken. Wij willen u dat niet onthouden en u kunt dit alles omlijst met foto’s in het museum zien.

Als u dit alles hebt gezien bent u van harte welkom in één van de ruimtes van het museum om met ons een kopje koffie / thee te drinken. Voor de kleintjes onder ons is er natuurlijk een heerlijk glas limonade. Al deze drankjes tegen een kleine vergoeding!prestaties, kom dan kijken. 

Gegevens

Datum:
7 mei 2023
Tijd:
13:30 - 16:30
Site:
hk-opdebeek.nl

Locatie

Museum DE RIJF Brielsedreef
Brielsedreef 39a
Prinsenbeek, 4841 KR Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator