Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZING “Wezen en waarde van het dialect in de Baronie” door Prof. Dr. Jos Swanenberg en Introductie “BUURTBANK”

1 februari 2017 @ 19:30 - 22:30


LEZING: “WEZEN EN WAARDE VAN HET DIALECT IN DE BARONIE”  door PROF. DR. JOS SWANENBERG.

In deze presentatie gaan we in op de bijzondere eigenschappen van de Brabantse, en in het bijzonder de Baroniese, dialecten. Daarnaast wordt de waarde van dialecten in onze samenleving toegelicht en bekijken we de toekomst van het taalgebruik in Nederland. Dialect is niet alleen als taalvariëteit een interessant verschijnsel maar het maakt ook deel uit van het cultureel erfgoed van onze gemeenschap. Het verdient dan ook serieuze aandacht onder erfgoedwerkers. In deze presentatie worden ook praktische tips gegeven om het dialect op een interessante en inspirerende manier voor het voetlicht te kunnen brengen en voor het nageslacht te kunnen bewaren.

unknown-2

 

 

 

Jos Swanenberg is bijzonder hoogleraar ‘Diversiteit in taal en cultuur’ aan de Universiteit van Tilburg en adviseur bij de stichting Erfgoed Brabant in ‘s-Hertogenbosch. Hij is opgegroeid in Middelrode, studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht en promoveerde in de Letteren in Nijmegen.

Toegang voor leden gratis, niet leden betalen € 2,50.

 

INTRODUCTIE “BUURTBANK”
In samenwerking met het Stadsarchief Breda gaan we op zoek naar het culturele erfgoed in ons dorp. Onder cultureel erfgoed kan veel verstaan worden en daarom gaan wij zoveel mogelijk op zoek naar alle facetten hiervan om deze vast te leggen, te bewaren en te beheren. Ook het dialect, de taal die men meestal thuis spreekt en niet op het werk of de school, behoort tot het culturele erfgoed. Een taal die zeker gekoesterd moet worden en niet verloren mag gaan.

De Buurtbank, een houten bank, speciaal gemaakt om het “buurten”, zoals in de tijd zonder radio, tv en andere sociale media, vaak voor het huis gebeurde op een stoel of een bank in ere te houden. Op deze bank kunnen allerlei zaken besproken worden en 1 februari is dat o.a. het Prinsenbeeks dialect.

Na de lezing zal Jos Swanenberg vragen stellen aan een echte Prinsenbekenaar. Dit alles zal in het dialect gaan. Stadsarchief Breda legt dit interview op film vast.

Ook tijdens de buurtmiddagen in juli en augustus zal de “Buurtbank” soms aanwezig zijn want er moeten nog meer verhalen van en over Prinsenbeek vastgelegd worden. Heeft u dus een onderwerp, meld dit dan aan ons secretariaat.

 

 

Gegevens

Datum:
1 februari 2017
Tijd:
19:30 - 22:30

Locatie

Museum DE RIJF
Vijverstraat 3
Prinsenbeek, 4841 AT Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator