Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZING door Toon van Miert “Genezing of hulp? Daar waren (zijn) heiligen voor”

31 januari 2018 @ 19:30 - 22:00


 

LEZING door TOON van MIERT

GENEZING OF HULP? DAAR WAREN (ZIJN) HEILIGEN VOOR”

(Bedevaart)heiligen in de omgeving van Breda)

 OP WOENSDAG 31 JANUARI 2018  19.30 uur

 in de AULA van BASISSCHOOL DE HORIZON, KAPELSTRAAT 44

Toon van Miert houdt zich al heel lang bezig met deze heiligen en laat u er vanavond kennis mee maken.

In de eerste helft van de vorige eeuw was Dorst de grootste bedevaartplaats van Brabant. Uit heel de provincie kwamen gelovigen om door de heilige Marcoen genezen te worden of gespaard te blijven van keelziekten of koningszeer. ‘Maaikes Dorst’ werd druk bezocht en was voor de jongens en meisjes van die tijd een mooie gelegenheid om elkaar te leren kennen. Bedevaarten en kermissen leenden zich daar uitstekend voor.

Jonge meisjes trokken naar Sint-Anneke in Molenschot voor een manneke en hun getrouwde zussen vroegen aan de moeder van Maria om een snelle zwangerschap en een gelukkig gezinsleven.

De bedevaart naar de heilige Antonius Abt in Chaam was vooral in de boerenkringen populair. De in ruige pij geklede en van een weelderige baard voorziene heilige zorgde ervoor dat het vee gespaard bleef van besmettelijke ziekten en de mensen van Antoniusvuur.

Jacobus de Meerdere in Galder zet pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Galder is niet zozeer een bedevaartsoord, als wel de plaats vanwaar pelgrims naar Santiago de Compostella vertrekken.

Wat is er overgebleven van die bedevaarten? Het leven van de heiligen is interessant, maar het is toch vooral boeiend om te zien hoe zij in de kunst zijn uitgebeeld. Aan welke attributen zijn zij te herkennen, welke levensfasen waren voor kunstenaars door de eeuwen heen zo inspirerend dat ze die vaak uitgebeeld hebben en hoe zijn ze aan hun vaak dramatisch einde gekomen. Nee, gemakkelijk hebben zij het in hun leven niet altijd gehad, maar zij waren sterk in hun geloof en zeker van een mooie beloning in de hemel.

Toegang voor leden gratis en voor niet-leden € 2,50.

 

 

 

Gegevens

Datum:
31 januari 2018
Tijd:
19:30 - 22:00
Site:
hk-opdebeek.nl

Locatie

Basisschool de Horizon
Kapelstraat 44
Prinsenbeek, 4841 GJ Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator