Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZING over het “RIJKE ROOMSE LEVEN” door RENÉ BASTIAANSEN

20 september 2017 @ 19:30 - 22:00


 

René Bastiaanse is directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en bij veel Brabanders bekend als presentator van het destijds zeer populaire programma “De Wandeling” van Omroep Brabant.

Bastiaanse brengt zijn toehoorders met een serie foto’s in de sfeer van het Roomse Leven in de periode van 1910 tot ongeveer 1965. De steden en dorpen in Brabant waren klein en ze lagen vaak geïsoleerd van elkaar door het ontbreken van verharde wegen. Afstanden werden veelal aangegeven in “uren gaans”. De meeste mensen woonden in buurtschappen met minder dan 500 inwoners. De sociale controle was er groot en de mobiliteit gering.

In de jaren zestig verdween de invloed van de Rooms-Katholieke Kerk razendsnel. Bastiaanse zal proberen de vraag te beantwoorden hoe dit kon gebeuren.

Over de inhoud van de lezing zegt Bastiaanse zelf: ”Een goede kans dat u de laatste restjes van het rijke Roomse Leven in Brabant nog heeft meegemaakt: catechismus, eerste communie, schoolbiecht, misdienaren en processies. De devotie was duidelijk zichtbaar in het openbare leven. Maar het katholieke geloof had ook invloed op het privéleven, tot in de slaapkamer toe. De roomse leer keerde zich immers tegen alles wat naar onkuisheid zweemde.

Een lezing over de katholieke seksuele moraal en de gevolgen daarvan voor de economische en sociale ontwikkeling van de Brabantse samenleving. En hij voegt daar met een knipoog nog aan toe: “Pittige stof, enkel voor volwassenen”.

In de pauze zijn interessante cultuurhistorische publicaties en dvd’s over de regio te koop.

 Leden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 2,50

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
20 september 2017
Tijd:
19:30 - 22:00

Locatie

Marktzicht
Markt 10
Prinsenbeek, 4841 AC Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator