Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZING “DIEN……TIEN” door Anton Joosen

25 mei 2016 @ 19:30 - 22:00


Lezing over het dagelijks leven in de “vijftiger jaren” door Anton Joosen.

“Wie is er géén geboren en getogen Bekenaar?” Met deze vraag begint de lezing. “Want dan hebben we meteen al een probleem”, gaat Anton Joosen verder “ik gaoi naomelijk plat Biks praten”.

Er liggen geen “keien in de wei”, maar “kaaien in de waai”.

DIEN….TIEN! vertelt het verhaal van een groot gezin uit de Zanddreef. Herkenbaar voor iedereen die in de jaren vijftig op de Beek woonde. Pastoor Preijers komt voorbij, maar ook kapelaan Romme, Bouman en de Leeuw. De nonnen Sœur Jeanne-Antoine en Sœur Premier. We zitten weer even in de klas bij meneer van de Burg, van Haperen, Hendriks of van Hulten. We horen weer even de schoolbel die meneer Lotstra zo hard kon laten klinken.

Vol ontzag lopen we met een boog om de politieagenten Rasenberg, Aarts en Verhoeven heen, als die op de Beekse kermis een oogje in het zeil houden of ’s avonds op de donkere Meester Bierensweg een fietslampcontrole houden.

We gaan één keer per week op zaterdag in de teil en we zien met lede ogen aan hoe ’s morgens in alle vroegte Noud van de Wijngaart het varken aan huis komt slachten.

We springen snel van onze fiets als de pastoor met de H. Hostie naar een zieke of stervende onderweg is en we staan op 8 juli 1954 massaal in de berm van de “grote weg” als de Tour de France voorbij komt.

‘DIEN….TIEN!’ is ook het verhaal van een dorp dat zestig jaar geleden, 4 slagers had, 8 bakkers, 10 kruideniers en 17 cafés. Een dorp dat gezond werd gehouden door één huisarts.

toegang gratis voor leden; niet-leden betalen € 2,50

 

 

 

Gegevens

Datum:
25 mei 2016
Tijd:
19:30 - 22:00

Locatie

Museum DE RIJF
Vijverstraat 3
Prinsenbeek, 4841 AT Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator