Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

HEROPENING MUSEUM DE RIJF, BRIELSEDREEF 39A

9 december 2017 @ 15:30 - 17:00


Op zaterdag 9 december a.s. heropent de Bredase Loco-Burgemeester Alfred Arbouw Museum De Rijf in Prinsenbeek.

In het twaalfjarig bestaan van Heemkunde Museum “DE RIJF” van Heemkundekring “Op de Beek” is er al veel gebeurd. De te heropenen nieuwe huisvesting is alweer de 3e locatie. Van 8 oktober 2005 tot 1 mei 2010 was het museum gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Prinsenbeek aan de Markt, van 30 oktober 2010 tot 1 april 2017 in de voormalige kleuterschool De Speelwei/bibliotheek Elckerlyck aan de Vijverstraat 3 en nu dus vanaf  9 december 2017 aan de Brielsedreef 39A. Beide verhuizingen waren nodig i.v.m. resp. nieuwbouw van Verzorgingshuis Hagedonk en een appartementengebouw.

De heemkundekring heeft elke keer veel moeite moeten doen om een nieuw onderkomen te vinden en ook deze keer ging het niet gemakkelijk. Met een gemiddeld bezoekersaantal van 2000 per jaar was er overigens alle reden om met het museum door te gaan.

Gelukkig is er een plek gevonden op slechts korte afstand van de kom van Prinsenbeek bij een oude boerderij midden in het Prinsenbeeks groen. Kan het heemkundiger? Omdat de heemkundekring daar al de opslagplaats “De Wèruft” heeft, was die schuur de beste oplossing. Maar eerst moest er een oplossing voor de bestemmingsbepaling ter plaatse gevonden worden. De gemeente Breda heeft een 10-jarige vrijstelling gegeven en daarmee kon de heemkundekring aan de slag. Aan de slag wil wel zeggen dat er van een varkensstal zonder enige voorziening een museum gemaakt moest worden. En dat vroeg van het bestuur en de vele vrijwilligers naast veel optimisme de nodige inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook het financiële aspect speelt daarbij een grote rol.

Vorig jaar november werd gestart met de werkzaamheden en het resultaat is verbluffend. Tientallen uren is er geheel belangeloos en met veel enthousiasme aan gewerkt door metselaars, stukadoors, schilders, loodgieters, elektriciens enz.. Mede dankzij de opbrengst van de in het kader van de verhuizing gestarte actie “Rijven voor de Rijf”, de subsidie van het dorpsplatform/gemeente en de diverse sponsors is de financiële schade voor het budget van de heemkundekring ook beperkt gebleven.

Met vereende krachten werd er verhuisd en is er gewerkt aan de inrichting. Zo is er weer een mooie plek ingeruimd voor “Markt in miniatuur”, een maquette die de kom van de Beek in de eerste helft van de vorige eeuw weergeeft. Verder ziet u er natuurlijk veel over de geschiedenis van de Beek, een aantal historische taferelen en heel veel oude spulletjes van vroeger. Ook diverse oude handwerken zoals weven, spinnen enz. kunt u zien beoefenen. En wil je even uitrusten en bijpraten dan is er de huiskamer, waar je gezellig een kopje koffie/thee kunt drinken onder de schouw bij de plattebuiskachel. In de winkel zijn natuurlijk ook weer allerlei leuke Bikse cadeautjes te koop. Ter gelegenheid van de kerst is het museum tijdens de opening in kerstsfeer getooid en is er een kerstmarkt.

In ieder geval is er straks weer een museum waar Prinsenbeek kan laten zien dat het een mooi verleden heeft. En dat is allemaal te danken aan een heleboel fijne goedwillende fantastische vrijwilligers en sponsors. Bent u ook zo benieuwd hoe het geworden is ? Kom dan gauw kijken, de toegang is gratis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
9 december 2017
Tijd:
15:30 - 17:00

Locatie

Museum DE RIJF
Brielsedreef 39A
Prinsenbeek, 4841 KR Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator