Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZING “GEZINNEN XXL” door Ad Rooms

23 november 2022 @ 19:30 - 22:00

Ad Rooms geeft ons duidelijkheid over de geschiedenis van hele grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, wat zijn daarvoor de verklaringen, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol?

Aan de orde komt verder hoe grote gezinnen leefden. Wat speelde zich af, hoe beleefden moeder, vader en de kinderen zelf hun eigen  jeugd? Hoe ging dat aan tafel, welke afspraken waren er? Hoe reageerde de buitenwacht? Welke afspraken golden en hoe en waar sliepen ze allemaal? Wat kwam er op tafel. Hoe werd de zaak financieel gerund en wat ge beurde er met verjaardagen en op andere feestdagen?
Hoe verliep der dagelijkse gang van zaken en was er voldoende kleding? Droegen de gezinsleden elkaars schoenen? Hoe ging dat met baden en wassen? Hoe vermaakten ze zich en gingen ze wel eens op vakantie?

De lezing geeft op al deze vragen wel een antwoord, al was het wel zo dat er op grote gezinnen geen sjabloon is te leggen. Overal werd er wel anders met bijvoorbeeld veel mensen aan tafel om gegaan, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd om gesprongen.

Ten slotte geeft de lezing een beeld van grote gezinnen nu? Bestaan ze nog dan? En het antwoord is: ja!

En uiteraard komen ook het boek Gezin XXL en de geslaagde en drukbezochte tentoonstelling over het onderwerp in het Noordbrabants Museum in Den Bosch aan de orde.

Voor leden gratis. Niet leden betalen € 2,– incl. koffie.

Fam. Tinus en Naan Taks, Bredestraat 14 met hun 18 kinderen
Op de geboortedag, 25-5-1912, van vader Kees Machielsen (Overveldsestraat 34) exact 110 jaar later op 25-5-2022, waren de 12 kinderen samen precies 900 jaar oud

 

Gegevens

Datum:
23 november 2022
Tijd:
19:30 - 22:00
Site:
hk-opdebeek.nl

Locatie

Museum DE RIJF Brielsedreef
Brielsedreef 39a
Prinsenbeek, 4841 KR Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator