Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie “LOUISE STRATENUS” (1856-1908), een schrijvende freule in Princenhaags Museum

11 maart 2018 @ 13:00 - 17:00

 


9 MAART 2018 VERSCHIJNT de door NANNIE VAN BERKUM geschreven BIOGRAFIE van

LOUISE STRATENUS (1856-1908), EEN SCHRIJVENDE FREULE

uitgave Heemkundekring Op de Beek

omslag Petra Cornelisse 

mogelijk gemaakt door dhr. A. Roobol

In samenwerking met het Princenhaags Museum is er ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek een aan Louise Stratenus gewijde

EXPOSITIE in het PRINCENHAAGS MUSEUM

Haagweg 334, Breda

op zondag 11 maart en zondag 8 april 2018 telkens van 13.00 – 17.00 uur

 

Louise Stratenus was een freule die (heel veel) schreef, en wel ‘om den brode’. Dat was in die tijd niet zo gebruikelijk in haar kringen. Haar familie nam haar dit dan ook niet in dank af. Een huwelijk zat er voor haar niet in, hoewel dat bijna plaatsvond. Rond Breda, waar ze vaak was, kwam ze Charles van der Borch van Verwolde tegen, van het landgoed Hondsdonk, in de buurt van Chaam, en op hem werd ze hopeloos verliefd. Toch ging het huwelijk op het laatste moment niet door.

Haar keuze viel – ondanks haar voorliefde voor huwelijk en een eigen gezin – uiteindelijk weer op de literatuur. Ze schreef haar hele leven lang, van jongs af aan trouwens. Duizenden pagina’s heeft ze volgeschreven, nagekeken, drukproeven bezien en laten drukken. Daarmee kon ze in haar bestaan voorzien, zonder dat ze haar moeder en (stief)vader ‘op kosten’ joeg. In haar tijd werd ze veel gelezen, tegenwoordig is ze zo goed als vergeten.

Goed met geld omgaan lag ook niet helemaal in haar aard – haar vader leek dat ook niet te kunnen – dus het gevaar van faillissement lag op de loer, waardoor ze vluchtte naar Engeland. Niet alleen, haar hartsvriendin Catharina Alberdingk Thijm ging met haar mee en samen probeerden ze de financiële perikelen op te lossen.

Zo zijn er allerlei bijzonderheden van dit (korte) leven van Louise Stratenus verzameld en in een boek verwerkt.

De presentatie van dat boek vindt plaats op 9 maart a.s., in het Princenhaags Museum. In Princenhage immers – om precies te zijn op Haagsche Markt 22 – woonde Louise uiteindelijk en daar stierf ze ook. Ze ligt begraven op het protestantse deel van de Princenhaagse begraafplaats Haagveld  waar je haar goed onderhouden graf nog steeds kunt bezoeken.

Het boek is na 9 maart a.s. te koop in de boekhandel, bij het Princenhaags museum en in onze winkel.

 

 

Louise Stratenus is de schrijfster van o.a. ‘Lindendaal’, een boeiende geschiedenis, die zich afspeelde rond het landgoed Boschdal in de 19eeeuw. De hertaalde versie van het boek “Lindendaal” zal in het kader van het driedelige Boschdalboekproject (de romans “Een Lady op Boschdal”, “Lindendaal” en als laatste de werkelijke familiegeschiedenis) in het najaar van 2018 door onze heemkundekring worden uitgegeven.

 

 

 

Gegevens

Datum:
11 maart 2018
Tijd:
13:00 - 17:00
Site:
hk-opdebeek.nl

Locatie

Princenhaags Museum
Haagweg 334
Breda, 4813XE Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisatoren

Heemkundekring OP DE BEEK
Princenhaags Museum