Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEZING over CARNAVAL door Dhr. Drs. Theo Fransen

20 januari 2016 @ 19:30 - 22:00


Theo FransenDe heer drs. Theo Fransen is Nederlands bekendste carnavaloog. Hij werd op 24 september 1933 geboren in Vortum-Mullem. Tijdens zijn studie Sociologie-/Etnologie hield hij zich al bezig met het onderwerp carnaval. Hij verrichtte zelfs baanbrekend werk en schreef drie publicaties over dit onderwerp. Na zijn studie bleef het fenomeen carnaval zijn aandacht trekken. Naast zijn werk als hoofd van de afdeling ‘Onderzoek en beleidsplanning’ bij de gemeente Venlo bleef hij zich interesseren en inzetten voor het volksfeest.

Dhr. Fransen heeft voor zijn inzet diverse onderscheidingen mogen ontvangen in binnen- en buitenland. Zo is hij vanaf 1965 Doctor Humoris Causa in Brugge en vanaf 1985 in Dülken. In 2003 kreeg hij de titel Grootkanselier der Kanselarij Nederland Gulden Vlies. Hij schreef de afgelopen decennia mee aan verschillende binnen- en buitenlandse boeken en tijdschriften.

Ook was hij recensent van carnavalsboeken en schreef hij de boeken ‘Carnaval ontmaskerd’ (1981), ‘Alaaf carnaval in Nederland en België’ (i.s.m Gerrit Gommans, 1984) en ‘Gekke Maondaag Binnenste boete’ (2008).

Tevens is hij een veel gevraagd spreker en heeft hij vaak gesproken bij internationale symposia, op universiteiten, bij heemkundekringen en bij jubilea van carnavalsverenigingen. Hij heeft verschillende studiereizen gemaakt naar bijvoorbeeld Mardi Gras in New Orleans en Carnaval in Recife en Rio. Daarnaast is hij van 2001-2012 hoofdbestuurslid geweest van de NEG (Närrische Europäische Gemeinschaft).

In deze lezing bespreekt Theo Fransen Carnaval van ruim 2000 jaar voor Chr. tot ruim 2000 jaar na Chr. Naast een schets van carnaval in West-Brabant geeft hij tevens een blik op de toekomst gebaseerd op een enquête onder alle carnavalsverenigingen in Nederland en Vlaanderen.

toegang gratis voor leden; niet-leden betalen € 2,50

 

 

 

Gegevens

Datum:
20 januari 2016
Tijd:
19:30 - 22:00

Locatie

Museum DE RIJF
Vijverstraat 3
Prinsenbeek, 4841 AT Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring OP DE BEEK
E-mail:
hkopdebeek@ziggo.nl
Bekijk de site van Organisator