NIEUWS

Heemreis zaterdag 29 juni 2024
De reis, die dit jaar naar Brielle ging vertrok om half tien vanaf de Markt. Het weer was prachtig, een zonnetje en niet te warm. Eenieder goed gehumeurd.
Na aankomst zaten we meteen al aan koffie met appelgebak in restaurant ‘Het Klokhuys’ van De Boomgaard. Vervolgens kregen we uitleg over al het fruit dat in de boomgaard groeit. Met een treintje werden we er doorheen gereden en zagen we de kersen, appels en peren rijpen. Een bezoekje aan de winkel was ook zeker de moeite waard. 
In het restaurant werden we getrakteerd op een heerlijke pannenkoek naar keuze met daarbij eigengemaakt perensap. Wat volgde was een bustour over het eiland Voorne-Putten. De gids vertelde over de ontwikkeling op het eiland. We maakten kennis met de land- en tuinbouw en de vele vogels die het eiland rijk is.
Tot slot reden we langs het strand en de zee en maakten we nog kennis met het havengebied en de Maasvlakte in ontwikkeling.   

Brielle
De dag eindigde in Brielle, een stad met 14.000 inwoners. Een gezellig vestingstadje dat ongeveer vierhonderd monumenten telt. Een paar daarvan die zeker bezocht moesten worden waren de Sint Catharijnekerk, het Historisch Museum, het Kruithuis, de Lange Poort en de Bedevaartskerk.
We hebben genoten van Brielle en bezochten tot slot een terrasje, waar het heerlijk toeven was onder het genot van een drankje. Aan het eind van de middag reden we naar huis en in de bus werd nog druk nagekaart over deze mooie dag. 
Om zes uur waren we weer terug op de Beek, een beetje moe maar voldaan. Op naar het volgende reisje, gepland in 2025.


28 juni 2024
Het weekend begon vrijdag met het bezoek van de deelnemers aan ‘Breda Wandelt’. Ongeveer 500 wandelaars deden Museum De Rijf aan tijdens hun route door het Prinsenbeekse buitengebied. Vanaf half zeven kwamen ze van verschillende afstanden hun stempel halen, en koppelden ze daar meteen een bezoek aan het Beekse museum aan. De meesten stonden versteld van al het tentoongestelde en verbaasden zich over de grote collectie. ‘Markt in Miniatuur’, bedstede, politiekot en biechtstoel waren objecten die bijzondere aandacht kregen. Na een bezoek aan de kruidentuin werd de te lopen afstand hervat. De wandelaars spraken zich vol lof uit over het museum en zouden zeker nog eens terugkomen
Bij de heemkundekring zijn we blij en verheugd over het bezoek van zo velen, en hopen we de wandelaars in de toekomst nog eens te mogen ontmoeten in het museum.


4 februari-3 maart-6/7 april 2024

Sinds september 2021 schildert deze club van Seniorenvereniging KBO Prinsenbeek onder leiding van Patricia van Nijnatten eenmaal per veertien dagen in het Ontmoetingscentrum De Zilverberk. Het is een enthousiaste groep met volop animo, waarvan sommigen tot dan toe nog nooit een penseel hadden vastgehouden. De intentie is dat men zelf met een idee komt en op zoek gaat naar een eigen visie en creativiteit. Dit levert vaak aangename verrassingen op. Daar waar nodig stimuleert Patricia en geeft tips.
Het is een hechte groep die niet alleen samen schildert, maar ook mooie gesprekken heeft, samen lacht, elkaar motiveert en ook een glaasje drinkt.
Ze zijn trots op hun werk en hoe ze de afgelopen jaren door leergierigheid zijn gegroeid. Maar vooral ook door er samen plezier in te hebben.
Het resultaat hebben zij laten zien door deze expositie in Museum De Rijf op de zondagen 4 februari en 3 maart, en door mee doen aan de Kunstroute Prinsenbeek op zaterdag 6 en zondag 7 april.

Door de Kunstroute Prinsenbeek was het de afgelopen dagen een hele drukte bij ons museum aan de Brielsedreef. De Rijf was een van de locaties waar werd geëxposeerd. In twee dagen tijd mochten we meer dan zeshonderd bezoekers ontvangen.


13 maart 2024
ZILVEREN DRAAGINSIGNE BRABANTS HEEM VOOR RIA DE BEER EN PIM MONNÉ.
Woensdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van Heemkundekring Op de Beek in Zaal Marktzicht werden Ria en Pim onderscheiden met het zilveren draaginsigne van Brabants Heem. Regiocoördinator Wim Konings van Brabants Heem, de overkoepelende organisatie van de Brabants heemkundekringen, speldde het insigne bij hen op en reikte de bijbehorende oorkonde uit.
Beiden namen na respectievelijk 19 en 28 jaar afscheid als bestuurslid. 

Ria de Beer was sinds 2005 secretaris en fungeerde al die jaren als de spreekwoordelijke spin in het web. Altijd aanwezig, actief, zorgend en accuraat. Als geboren en getogen Beekse met veel kennis over de Beek was zij een zeer waardevol bestuurslid.

Pim Monné was een van de oprichters van de kring in 1996 en jarenlang vicevoorzitter. Naast zijn werkzaamheden voor zijn museum “Weest op uw hoede” was hij de initiatiefnemer van het onderhoud door de basisscholen van de Vredeskapel. Hij geeft lezingen over de mobilisatie en de oorlog en had een groot aandeel in de herdenkingen van de bevrijding van Prinsenbeek in oktober 1944. Ook coördineerde hij het werk van de tuinploeg. 

Voorzitter Ad van Melis sprak in zijn dankwoord lovende woorden over de fijne samenwerking met Ria en Pim. Mede dankzij hun enthousiasme en geweldige inzet kon de heemkundekring uitgroeien tot de bloeiende vereniging die het nu is. 
Ria en Pim, van harte proficiat met deze zeer verdiende en mooie onderscheiding!

21 februari 2024
NIEUW BOEK OVER DE EERSTE PRINSENBEEKSE HUISARTS PIERRE VAN DE KAR (1899-1979)
DOOR ANTON JOOSEN
We kennen Anton van zijn boeken “Herinneringen aan de Zanddreef” en “Het leven en werk van Jan Strube” en lezingen. Vorig jaar kwam Anton op het idee om over deze Beekse huisarts een boek te maken.

Pierre van de Kar kwam als 24-jarige pas afgestudeerde huisarts in februari 1923 naar de Beek, waar hij zich vestigde in een huurkamer bij bakker Janus Mol op de Markt.
Voor alle informatie interviewde hij diens zoon Wim, die eind jaren zestig zijn vader opvolgde en aan wie het boek is opgedragen.

Het boek bevat veel foto’s en veel anekdotes en er wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle dertien kinderen die het echtpaar van de Kar-Mol zou krijgen. Het boek telt 118 pagina’s, heeft een beperkte oplage en wordt niet bijgedrukt.

BESTELLEN VIA: DEBIEB@ZIGGO.NL OF: 0165-752672 OF 06-13218863.

U ontvangt dan per e-mail een uitnodiging voor de presentatie op zondagmiddag 7 april 2024 in Museum De Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek.


18 december 2023
WANDEL MEE EN ONTDEK HET VERBORGEN LANDGOED BOSCHDAL!!

Ten noordwesten van Prinsenbeek ligt het Albatross-golfterrein. Hier lagen vroeger twee zeer belangrijke landgoederen met een rijke historie: Boschdal en Mastland. Eeuwenlang woonden daar baronnen, graven en jonkers en er speelde zich het een en ander af zoals het bijv. het “drama van Boschdal”.
Onlangs verscheen van heemkundekring Op de Beek hierover het interessante boek “Landgoed Boschdal, een verborgen verleden”. Hoe dit tot stand gekomen is, kunt u zien via de YouTube-film:

Nieuwsgierig geworden? Dan kunt u uitgebreid met deze landgoederen kennismaken door uiteraard het boek te lezen, maar het wordt allemaal nog veel duidelijker door met de YouTube-film mee te wandelen over het vroegere landgoed:

Deze prachtige film laat erg mooie beelden zien van de heden ten dage in het landschap nog herkenbare elementen van het eeuwenoude landgoed.
Het boek is te koop voor € 24,50 bij Bruna Prinsenbeek en tijdens openingstijden van Museum de Rijf.

Luister voor de geschiedenis van het Drama van Boschdal naar de 10-delige podcast:

PODCASTS


26 november 2023
PRESENTATIE NIEUW BOEK “LANDGOED BOSCHDAL, EEN VERBORGEN VERLEDEN” 
Gisteren was het dan zover in De Drie Linden. Na ruim 10 jaar onderzoek en veel schrijfwerk kon de Boschdalwerkgroep van de Heemkundekring met een derde boek in de Boschdalserie het Boschdalproject worden afgesloten.

Na een introductiefilm van de filmer Mennolt van Wasbeek over het project werden in drie interessante lezingen de vele aspecten van het landgoed uit de doeken gedaan door de drie onderzoekers/auteurs Sjoerd Eeftens, Chris Peeters en Petra Cornelisse. Deze lezingen werden afgewisseld door stemmige muziek van de Gitaargroep Jan Naalden. Bijzonder was het optreden van de zangeres Toos Teerhuis met gitarist Jan Naalden. Zij brachten drie ballades ten gehore, die zeer waarschijnlijk ook 200 jaar geleden in het kasteel gezongen zijn en geschreven door een van de afstammelingen van bewoners van het landgoed.

De presentatie werd afgesloten met een prachtige film van Han en Lia de Graaf met medewerking van Oliver Larue. Daarin geven Lieke de Beer en Han de Graaf aan de hand van een wandeling veel informatie over het landgoed.

Onder het oog van de vele aanwezigen werd door de heemkundekringvoorzitter Ad van Melis het eerste exemplaar overhandigd aan burgemeester Depla. Speciaal was ook de uitreiking van andere eerste exemplaren aan Wim v.d. Kar, bewoner van een van de vroeger tot het landgoed behorende boerderijen, alsmede aan Mevr. Voesenek, een van de laatste bewoners van het kasteel.

Aan het eind van de presentatie werd de heemkundekring door Wim v.d. Kieboom van de Stichting De Engelbewaarder (Boschdalbier) nog verrast met de schenking van een fantastisch mooi bedrag van € 600,–. Daar zal door de heemkundekring en Museum de Rijf dankbaar gebruik van worden gemaakt.

Afhalen bestelde en verkoop boeken:

Bestelde en nog niet afgehaalde boeken en het kopen van het nieuwe boek (€ 24,50) kan in Museum de Rijf (Brielsedreef 39a, Prinsenbeek) op 17 december en 7 januari tussen 13.30 en 16.30 uur. Tevens is er een voordeelpakket met de eerste 2 Boschdalboeken en de biografie van Louise Stratenus (schrijfster “Lindendaal”) voor € 25,00.