WISSELEXPO 2018


EXPOSITIE 50 JAAR NPB (NIEUWE PRINSENBEKERS)

op de zondagen 2 september, 7 oktober, 4 november van 13.30 tot 16.30 uur -toegang gratis-

Afgelopen mei bestond voetbalclub NPB officieel 50 jaar. Opgericht in de jaren dat Prinsenbeek van een tuindersdorp uitgroeide tot een forensendorp. Tussen 1960 en 1970 kwamen er ongeveer 3000 inwoners bij. Een memorabele periode in de Prinsenbeekse geschiedenis met veel veranderingen. 

Zo werd op 24 oktober 1967 door een aantal nieuwe inwoners die gingen wonen in de nieuwbouw wijk Haverdijk-Middenweg (plan zuid), het initiatief genomen om te gaan trimmen. Deze mannen Ton Sturkeboom, Wim de Gunst, Cees Bouwmeester, Henk Gijsbrechts, Theo van  Noort en Frits van de Ven waren de grondleggers. In mei 1968 werd het pas een club, toen er contributie werd geheven. Theo van Noort de eerste penningmeester heeft vervolgens de naam NPB (Nieuwe Prinsen Bekers) bedacht. Eerst gingen ze hardlopen, later werd het voetballen. Jaap Koemans keepte en was later heel wat jaartjes de vaste scheidsrechter. Gevoetbald werd er in de loop der jaren op de speelweide bij de Boswachter in het Liesbos, het veldje tegenover de oude manege aan het Liesbos, het veldje naast Firma Damen–Leathers aan de Gageldonkseweg, bij (vroeger) de  Texasbar, bij de Fam. Goos onderaan de Moerlakenbrug achter de Emerput en daarna bij de Fam. Matthijssen aan de Overveldsestraat. De huidige locatie is bij Stichting Lies, waar men gebruik maakt van de voetbalvelden, kleedkamers, en gemeenschapsruimte.

De expositie laat een mooi overzicht zien van 50 jaar NPB en voor velen zal hij zeker momenten van herinnering en herkenning opleveren.


Expositie “SLAKKENFEEST, je moet er zijn geweest” verzameling van NANDI VOERMAN

Als kind werd Nandi al geboeid door de “ranke ogen op steeltjes”:de SLAK. Nu, na 40 jaar slakken sparen heeft zij er ongeveer 1000 in haar verzameling. Van groot naar piepklein, van glas, kristal, koper –de allereerste–, brons, hout en…… u zult het zelf zien.

Ze komen uit alle landen tot een barnstenen slak uit Litouwen aan toe. Iedere slak heeft zijn eigen verhaal en dat wil zij u graag vertellen als u komt. Een expositie waarbij je dus kunt kijken, luisteren en je verwonderen. Maar doe het als een slak: alles op je gemak.

zondagen 3 juni, 1 juli, 5 augustus 2018 van 13.30 tot 16.30 uur -toegang gratis-


VOLG HET SPOOR VAN 80 JAAR SCOUTING THOMAS MORE”

Op 1 oktober 1938 werd de Scouting-groep Thomas-More opgericht door de toenmalige kapelaan Thomas. Dit is overigens niet de Thomas More waar de groep zijn naam aan te danken heeft, maar een Engelse heilige. Maar wellicht heeft de naam van de kapelaan wel een rol gespeeld in de keuze voor deze naam voor de groep.

De groep begon met de activiteiten op de Welpenweide aan de Postbaan. In 1949 kon het clubgebouw De Looi aan de Kapelstraat (hoek Kapelstraat/Kapittelhof) worden betrokken. In 1976 moest de Looi zijn deuren sluiten. Samen met de gemeente Prinsenbeek heeft de vereniging met de toenmalige bestuurders en door de inzet van vele vrijwilligers het huidige pand De Sjorring aan het Moleneind gerealiseerd. Het werd in 1981 in gebruik genomen. De Sjorring heeft in 2004/2005 een ingrijpende verbouwing ondergaan. Met een volledig nieuwe zaal werd het gebouw 50% vergroot.

De vereniging Scouting Thomas-More is met zijn 80 jarig bestaan één van de oudste verenigingen van Prinsenbeek en heeft al vele Bekenaren een fijne en memorabele tijd bezorgd. Het is een gezonde vereniging met ongeveer 215 jeugdleden en ongeveer 80 vrijwilligers. De vereniging viert dit jaar dus haar 80 jarig jubileum. 

zondagen 4 maart, 8 april en 6 mei van 13.30 tot 16.30 uur

zaterdag 14 april tussen 13.00 en 16.00 uur

– toegang gratis –


FOTO-EXPOSITIE  “VAN STAL NAAR MUSEUM”

Hoe een varkensstal door de inzet van vele vrijwilligers werd omgetoverd tot museum.

Denk hierbij aan sloopwerk, vloeren storten, de verlichting/elektriciteit, verwarming, een keuken met aanrechtblok, waterleiding, afvoer, toilet met riolering, stucadoren, verven, timmeren, deuren afhangen, elektriciteit, tegelen en vloerbedekking leggen, enz.. En dan komt nog de verhuizing.

De foto-expositie geeft u een goede inkijk in hoe genoemde werkzaamheden en de verhuizing zijn uitgevoerd en hoeveel werk er verzet moest worden.

zondag 7 januari en zondag 4 februari 2018 in Museum De Rijf van 13.30 tot 16.30 uur