WISSELEXPO 2011-2017


 EXPOSITIE “PASSIE EN GEVOEL” 

SCHILDERIJEN TON VAN DE LAAR

In deze expositie ziet u een selectie uit de eigentijds impressionistische werken geschilderd in de laatste 25 jaar. Ton werd geboren in Eindhoven en woont sinds 2014 in Prinsenbeek samen met zijn Hanneke. Zijn voorliefde voor de schilderkunst kwam voort uit een tekenaanleg die hij al jong tentoon spreidde, zijn oorspronkelijke hobby fotografie en uit zijn loopbaan in de behang. Door de nauwe samenwerking met de artistieke mensen werd de drang te gaan schilderen aangewakkerd.

Omstreeks 1990 begon hij na jaren van lessen met veel passie en gevoel vrij te schilderen. Hij wilde op een spontane wijze de essentie van het onderwerp weergeven. Vooral organische vormen, figuur en kop trokken hem aan.

Ton reisde veel, waardoor vele schilderijen ontstonden in acryl en olieverf over o.a. natuur (landschap, bloemen, koraal), maatschappij (freedom), muziek, culturen, dans en sport. En niet te vergeten zijn geliefde Bali waar hij vaak verbleef samen met zijn vrouw, maar ook na haar plotseling overlijden in 1998. Zijn gevoel in de daarop volgende periode gaf hij weer in de serie ‘De dood voorbij’. Recent schilderde hij nog een serie over de onder water wereld, met name het koraal dat hij in de omgeving van Bali zelf mocht aanschouwen.

Momenteel werkt hij aan een nieuwe serie ‘soft impressions’ een techniek waarmee hij zijn gevoel nog beter tot uitdrukking kan brengen. (www.tonvandelaar.nl)

TEXTIELKUNST RIA BRASPENNING

Ria Braspenning is geboren en getogen als oudste van 6 kinderen op “de Peperhoeve” in de Beeksestraat in Prinsenbeek. Opgegroeid op de boerderij, waar hergebruik (nu vintage genoemd) de normaalste zaak van de wereld was.  Dat stimuleert het creatief denken en handelen. Weggooien kon altijd nog.

Als kind kwam zij in aanraking met haar buurmeisjes de naaisters Marie en To de Nijs. Zij stonden aan de wieg van haar passie voor textiel. Al ruim 15 jaar werkt zij met textiel als kunstvorm, waarvan de laatste jaren als fulltime kunstenaar. Textiel is haar gereedschap om gevoelens en ervaringen vorm te geven. Daarmee kan zij zich het beste uitdrukken.

Zoals gras of water niet gaat over mooi of lelijk en muziek over gevoel en klankgaat, gaat het haar om het beeld dat zij wil oproepen en doorgeven. Haar werk gaat over herinneren (memento) en hergebruik. Zij interpreteert sporen en fragmenten in haar werk. Dicht bij haarzelf en universeel herkenbaar.

Zij maakt actief deel uit van TeXperanto en StALcollectief en is lid van SteekPlus en ViltKontaktGroep. Ze exposeert regelmatig in binnen en buitenland. (www.Texperia.nl)

 

zondag 2 april en donderdag Koningsdag 27 april 2017 in Museum De Rijf van 13.30 tot 16.30 uur – toegang gratis


FOTO-EXPOSITIE “WINKELS OP DE BEEK ± 1950”

Deze expositie is gebaseerd op het in 2002 bij onze heemkundekring verschenen en door Kees Nagelkerke samengestelde boek “Beekse Negotie” over de geschiedenis in woord en beeld van het winkelbestand van Beek in de periode 1945-1950.

De expositie laat een serie prachtige foto’s zien over de 51 winkels die er halverwege de vorige eeuw in Prinsenbeek waren. Velen daarvan zijn de in loop der jaren verdwenen.

Een stuk Beekse nostalgie voor iedereen die wel eens met weemoed terugdenkt aan die tijd of zich ook die tijd herinnert. Maar ook voor de nieuwe of jongere Bekenaren die wel eens willen zien hoe het ging bij lokale middenstand.

zondagen 5 februari en 5 maart 2017 in Museum De Rijf van 13.30 tot 16.30 uur – toegang gratis


affiche-kerst-2016

Op Basisschool De Griffioen is er veel ruimte voor creativiteit. Creativiteit is vooral nauw verbonden met kunst. Kustenaars kijken op een andere manier naar de wereld om hen heen en geven daar uiting aan op een oorspronkelijke manier. Kunstenaars maken iets nieuws. Soms begint dat met een idee. Maar soms begint dat ook gewoon met het materiaal.

Op Basisschool De Griffioen is ruimte voor creativiteit. Niet alleen maar tijdens de vakken handvaardigheid en tekenen. In al het werk op school komt het terug. Ook in alle leervakken als taal, rekenen, techniek en wereldverkenning wordt er een beroep gedaan op de creativiteit van de leerlingen. Bij creativiteit op onze school draait het juist om de combinatie van drie activiteiten: Waarnemen, denken én doen. Creativiteit heeft op Basisschool De Griffioen te maken met originaliteit maar ook met inventiviteit en daadkracht. Een idee alleen is niets. Je moet er ook wat van maken.

Op Basisschool De Griffioen is ruimte voor creativiteit. De school mag een tentoonstelling inrichten in Museum De Rijf. Met hulp van papa’s, mama’s, opa’s en oma’s worden er regelmatig creatieve middagen op Basisschool De Griffioen georganiseerd. Op deze middagen wordt er gebruik gemaakt van de kennis en kunde van iedereen, binnen en buiten de school! Juist op deze middagen maken de leerlingen kennis met vele variaties in creatieve werkvormen. Iedere leerkracht heeft de vrijheid om ook zijn eigen talent voor bepaalde werkvorm in te zetten. Muziek, drama, dans, beeldende vorming, textiele werkvormen, alle kunsten komen ruim aan bod. Basisschool De Griffioen werkt al meer dan vijf jaar op deze manier. Kinderen maken kennis met verschillende vormen van expressiviteit en creativiteit. Soms worden verborgen talenten ontdekt.

Op Basisschool De Griffioen is ruimte voor creativiteit: U bent van harte welkom in Museum De Rijf!!


bak-50-jaar-2


moeke m‘De verbeelding is misschien wel de grootste macht’

EXPOSITIE werken van JOOST VAN DEN HOVEN

Op zaterdag 3 en zondag 4 september 2016 wordt in museum De Rijf in Prinsenbeek het werk geëxposeerd van de Prinsenbeekse/Etten-Leurse kunstenaar/graficus/muzikant Joost van den Hoven (1960-2015). Voor het eerst zal het werk van Joost in zijn samenhang te zien zijn: tekeningen, schilderijen, beelden, etsen, zeefdrukken en stripverhalen. Het boek over zijn werk, getiteld Joost Johannes Julius, tekenaar schilder beeldhouwer muzikant, zal bij die gelegenheid verkrijgbaar zijn.

Tentoonstelling en boek geven een compleet beeld van zijn werk, dat gekenmerkt wordt door thema’s als muziek, carnaval en natuur. Ook zijn stripverhalen zijn te zien, evenals de geïllustreerde liedteksten die hij maakte naar aanleiding van het werk van Raymond van het Groenewoud, Guido Belcanto en Urbanus. De officiële opening wordt muzikaal omlijst door een optreden van het Etten-Leurse straatorkest Kliemaks.

Joost van den Hoven werd geboren in Breda, groeide vanaf zijn achtste op in Prinsenbeek, bezocht de KSE in Etten-Leur en deed zijn opleiding tot docent tekenen in Tilburg. Hij was trompettist in vele gezelschappen. Het langst speelde hij in het straatorkest Kliemaks en de Prinsenbeekse harmonie Amor Musae, maar ook in meer jazzgerichte muziekgezelschappen als de Double Dutch Jazzband en Petit Pleur, Straatterreur kwam zijn muzikale talent tot uiting. Naast zijn werk als onderwijsassistent op het Scala College, maakte hij veel kunstwerken: van schilderijen, etsen, zeefdrukken en grafiek tot houten beelden en diverse andere objecten. Dit totaaloverzicht van zijn werk zal eenmalig te zien zijn.

Meer informatie: Peer van den Hoven, peer@kleincanada.org, tel 06-15405659.


Oude Molenweg 9 en 11 en 13FOTO-EXPOSITIE HUIZEN PRINSENBEEK-ZUID + 1960

Koningsdag 27 april kroonen zondagen 5 en 12 juni 2016 van 13.30 tot 16.30 uur

Boterbloemstraat, Egelpad, Groenstraat, Heibloempad, Heidreef, Korenpad, Krekelweg, Leursebaan, Oude Molenweg, Patrijspad, Prinsendreef, Vianendreef, Zanddreef

Deze bijzondere expositie is door onze heemkundekring samengesteld in samenwerking met Kees van Endschot en Anton Joosen.


logo Kunstroute5e KUNSTROUTE PRINSENBEEK

zondag 24 april van 11.00 tot 17.00 uur

Startpunt in Museum De Rijf voor het ophalen van de routebeschrijving. In het museum wordt van iedere deelnemer aan de Kunstroute één werk geëxposeerd.

Verspreid over 15 adressen kunt u genieten van het werk van 20 kunstenaars. Dit werk varieert van schilderijen, beelden, gedichten, keramiek tot hoeden en textielkunst.


 

Jan MachielsenSCHILDERIJ “OUD PRINSENBEEK” VAN JAN MACHIELSEN 

zondag 3 april van 13.30 tot 16.30 uur

Dit nieuwe prachtige schilderij gaat over Prinsenbeek in de jaren vijftig gezien vanaf de wei van Bart van de Veeken. Het schilderij meet 130 x 100 cm en is gemaakt met kleurpotlood, plakkaatverf en inkt.

Jan heeft zich laten inspireren door Jan Strube, die het dorpsgezicht ook maakte, en door Marjolein Bastin.


Kuatsu

EXPOSITIE “50 JAAR JUDOVERENIGING KUATSU”  1965-2015

zondag 4 oktober en zondag 1 november van 13.30 tot 16.30 uur

Deze expositie geeft een overzicht van 50 jaar judo-geschiedenis “Kuatsu” en de ontwikkelingen die in die jaren hebben plaatsgevonden. Een –zeker wat het aantal huisvestingslocaties betreft– bewogen periode.


 

Hagedonk oudEXPOSITIE “HAGEDONK: OUD EN NIEUW”

zondag 7 juni 2015 van 13.30 tot 16.30 uur

Deze 48 foto’s tellende expositie laat zien hoe zich in de loop der jaren de ontwikkelingen met betrekking tot de verhuizing van Hagedonk zijn geweest.
Zowel het oude Hagedonk als het nieuwe komen in beeld.
Ook kunt u zien hoe de omgeving Markt/Schoolstraat is veranderd.
 
 

Toon VerwijmerenKUNST-EXPOSITIE TOON VERWIJMEREN (1895-1980)

zondag 12 april en Konings(maan)dag 27 april 2015

In 1888 werd het schildersbedrijf Verwijmeren opgericht en Toon was dus een schilderszoon. Op latere leeftijd nam hij samen met zijn broer Jan het bedrijf van zijn vader over. Het schildersbloed heeft er al van kindsbeen af in gezeten en hij was dan ook een vakman.

Naast het schildersbedrijf had hij ook nog een winkel met kerkboeken, rozenkransen, beeldjes, kralenbanden en met Sinterklaas volop speelgoed.

Toon was ook een zeer actief lid van de Beekse gemeenschap.Toon Verwijmeren In 1913 richtte hij mede de voetbalvereniging Beek Vooruit op, was lid van het kerkelijk zangkoor, actief lid van harmonie Amor Musae, de brandweer, de R.K. Middenstandsvereniging en de bejaardenbond. Voor al dat werk werd hij op zijn 80ste verjaardag onderscheiden met de oorkonde Pro Ecclesia Et Pontifice, een pauselijke onderscheiding.

Zijn hobby was echter het kunstschilderen. Tekenen deed hij als klein kind al en op oefening in militaire dienst had hij altijd zijn schetsboekje bij zich. (Dat boekje is ook te zien in de expositie). Vooral na zijn pensioen heeft hij heel wat schilderijen gemaakt.

Voor meer informatie zie artikel op Prinsenbeek Nieuws of klik hier:  Mooie nalatenschap van een actieve Bekenaar

Museum De Rijf is open van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis.


AFFICHE EXPO DE JONGKUNST EXPOSITIE “AD.MA.FRA.JA” -Familie de Jong- 

zondag 1 februari en zondag 1 maart 2015                  

Vier leden van de Familie de Jong, geboren en getogen in dit dorp, maken ieder op hun persoonlijke wijze kunstwerken in uiteenlopende materialen.

Adje Langen- de Jong1944, zus van Jan en Frans: Haar werk wordt gevoed door een bron van diep gevoelde ervaringen. Haar tekeningen zijn een intuïtief lijnenspel, de behandeling van textiel is onorthodox.
Maureen de Jong 1971
, dochter van Jan: Haar schilderijen zijn tot de essentie terug gebrachte vormen in verf op doek of paneel. In haar digitale grafiek onderzoekt zij haar zijn (bestaan) door ontleding en herschikking van de ruimte in de breedste zin.

Jan de Jong 1941, broer van Adje en Frans: Zijn beelden in hout munten uit in hoogwaardig ambacht met liefde gekoppeld aan eigen interpretaties van zowel stereometrische als (geabstraheerde) figuratieve vormen.
Frans de Jong 1947, broer van Adje en Jan: De schilderijen in acryl op paneel zijn expressies van persoonlijke waarnemingen voor en “voorbij” de horizon van wat mogelijk zou kunnen zijn op weg naar het wezen der dingen.

Met deze tentoonstelling komt een lang gekoesterde wens van dit Kunstviertal tot vervulling.

Frank de Jong, zoon van Jan en tevens oudste neef van deze kunstzinnige familie zal op zondag 1 februari om 13.00 uur voor genodigden de Kunst Expositie openen.

Museum De Rijf is open van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis.


kerststalEXPOSITIE   “KERST OP DE BEEK” 

met de KERSTSTALLENVERZAMELING VAN JOS DAMEN

zondag 14 december 2014 en zondag 4 januari 2015

Van kinds af aan is Jos gefascineerd geweest door het kerstfeest. Voor hem is dat het complete feest met al wat daarbij hoort, zoals het bijwonen van de nachtmis vroeger, de kerststal in de kerk, maar vooral ook thuis, de kerststal met de versieringen.

Op latere leeftijd ontstond het idee om bij zijn boerderij in Alphen een kerststal te bouwen, die buiten kon worden opgesteld. Het begon met een eenvoudige stal, met daarin een zelfgemaakt Mariabeeld en de kribbe met het kindje Jezus. Maar al snel kwam er een grotere kerststal met daarin een kerstgroep bestaande uit acht delen. Elk jaar weer wordt deze kerststal opgebouwd met telkens weer nieuwe ideeën wat betreft uitvoering en samenstelling.

Daarnaast begon hij met het verzamelen van kerststallen en kerstgroepen groot en klein, van hout, papier, glas, gips, plastic of steen, alsmede kerstkaarten met daarop een afbeelding van een kerststal of kerstgroep. Dit alles heeft geresulteerd in een grote verzameling die tijdens de kerstperiode in Museum de Rijf te zien is.


VRIJ-BLIJVEND? kaart   VRIJ-BLIJVEND?


Beekse schildersEXPOSITIE    “GETUIGEN UIT HET BEEKSE SCHILDERSVERLEDEN”

op zondag 19 oktober 2014

Kees de Gouw, Anton Aarts, en Adri Verwijmeren, drie Beekse schilders, zullen oude tijden doen herleven.

Tijdens deze speciale opening waant men zich weer terug in de tijd van de jaren 50/60. Er zullen diverse demonstraties worden gegeven. Het schilderen zoals dat vroeger ging zal weer tot leven komen. Wat te denken van het handmatig mengen van verf op kleur, het plamuren van het hout, het zetten van glas met stopverf, het snijden van het glas en het aanbrengen van structuur op muren met de hypermoderne structuurroller uit de “oude doos”.

Zij zullen marmerimitatie tonen en laten zien hoe dat gaat. Het werken met fijne penselen zoals het aanbrengen van namen op adresplaatjes. Het werken met sjablonen en nog veel meer! Het gereedschap, dat vroeger werd gebruikt, mag natuurlijk niet ontbreken. Het wordt getoond maar er zal ook mee worden gewerkt. Naast al deze demonstraties kunt u op foto’s zien hoe e.e.a. vroeger allemaal werd gedaan. Ook zal er veel naslagwerk in de vorm van boeken worden getoond van vroeger.


KBO expositieLUSTRUM-EXPOSITIE   “60 JAAR KBO PRINSENBEEK” 

header_logo_rood_groterop de zondagen 7 september en 5 oktober 2014

Te zien zullen zijn heel veel foto’s, documenten, films en andere materialen uit 60 jaar geschiedenis KBO.

Op 28 juni 1954, nu 60 jaar geleden, werd in Prinsenbeek de “Katholieke Bond van Bejaarden en Gepensioneerden” opgericht. De huidige officiële naam is “Katholieke Bond van Ouderen (KBO) afdeling Prinsenbeek”.

KBO Prinsenbeek is een ideële vrijwilligersorganisatie van en voor senioren, die tal van activiteiten ontplooit. Die activiteiten zijn met name gericht op het bevorderen van sociale contacten en het behartigen van belangen, waarmee de bond het welzijn van senioren en hun participatie in de samenleving wil bevorderen.


logo Kunstroute

KUNSTROUTE PRINSENBEEK 2014 op zondag 13 APRIL 2014   van 11.00 tot 17.00 uur 

Museum de Rijf is  STARTPUNT  VOOR HET OPHALEN VAN EEN ROUTEBESCHRIJVING.  Ook wordt in het museum van iedere deelnemer één werk geëxposeerd. Dit is de 4e maal dat deze tweejaarlijkse kunstroute wordt gehouden en verspreid over 17 adressen kunt u genieten van het werk van 20 kunstenaars. Dit werk varieert van schilderijen, beelden, keramiek tot hoeden en textielkunst.

Voor een korte filmimpressie over de kunstenaars en adressen klik op: KUNSTROUTE PRINSENBEEK zondag 13 april 2014


 zondag 9 MAART – zondagen 6 en 13 APRIL – zondag 1 juni 2014    EXPOSITIE “BEEKSE BODEMSCHATTEN” 

-een onverwachte archeologische vondst in Staart 2-

Afbeelding 1In 1981 is bij de bouw van een huis aan de Beeksestraat een kuil gevuld met scherven en voorwerpen gevonden. Deze voorwerpen zijn jarenlang in huis bewaard.

In mei 2012 zijn de vondsten overgedragen aan Cultureel Erfgoed van de Gemeente Breda, waar de archeologen en vrijwilligers het aardewerk in elkaar hebben gezet en het verhaal van de boerderij hebben uitgezocht. Op deze plaats heeft vanaf de 15e eeuw tot de sloop in 1877 de boerderij “de Staart” of “de Vergodelde Hof” gestaan.

De kuil is waarschijnlijk een drenkplaats voor vee geweest, die is opgevuld met afval, waar honderden voorwerpen in zaten: aardewerken potten, leren schoenen, glazen flessen, pijpenkoppen. Het resultaat van het puzzelwerk is in deze tentoonstelling te zien.


zondag 5  JANUARI  – zondag 2 FEBRUARI    EXPOSITIE  “BLAASKAPEL  TTT” (T’oog, Te laog, T’art).

expositie TTTVorig jaar (2012) bestond Blaaskapel TTT 33 jaar. Voor een karnavalskapel natuurlijk een bijzonder jubileum. Ze hebben dat gevierd door in Friesland een muzikale elfstedentocht te houden. Tijdens deze tocht werden heel wat herinneringen aan 33 jaar TTT opgehaald en daar ontstond het idee om een expositie van de historie van de kapel te houden.

TTT 33 jaar

Om dan ook wat te kunnen laten horen werd tevens het plan opgevat om, nà zoveel jaar, eens een eigen CD uit te brengen. Een CD met liedjes die TTT door de jaren heen op haar repertoire heeft staan en dus kenmerkend zijn voor dit blaasorkest.

Prins Jochem XLVIII  zal op zondag 5 januari aan het begin van de traditionele nieuwjaarsvoettocht van de BAK de expositie openen en het eerste exemplaar van de door TTT geheel in eigen beheer vervaardigde CD in ontvangst nemen.

U bent van harte uitgenodigd te komen kijken en luisteren.


zondag 6 OKTOBER – zondag 3 NOVEMBER – zondag 1 DECEMBER   EXPOSITIE  “125 JAAR HARMONIE AMOR MUSAE”

Amor MusaeIn het oudste kasboek van Harmonie “AMOR MUSAE” staat te lezen dat in het jaar van oprichting, 1888, de eerste aankoop bestond uit koperen blaasinstrumenten en slagwerk. Uit deze samenstelling blijkt dat “AMOR MUSAE” toen alleen nog maar over ‘koper’ beschikte en dus is begonnen als fanfare. Eerst in 1923 werd besloten de fanfare om te zetten in een harmonie en werden om te beginnen twee klarinetten aangeschaft. In de jaren tot aan de tweede wereldoorlog groeide “AMOR MUSAE” vervolgens uit tot een volwaardige harmonie.

Het harmonieorkest is voortgekomen uit de militaire orkesten. Deze professionele orkesten hadden een grote, stimulerende invloed op de amateurharmonieorkesten. Tot aan de jaren 50 van de vorige eeuw bestond het gebruikelijke repertoire vooral uit bewerkingen van klassieke (opera)ouvertures en marsen. Sindsdien heeft het harmonieorkest zich allengs ontwikkeld tot een symfonisch blaasorkest dat nauwelijks meer door de straten marcheert, maar nog voornamelijk podiumconcerten geeft. Het moderne harmonieorkest speelt in hoofdzaak bewerkingen van symfonische muziek, waaronder ook filmmuziek en musicalrepertoire. Ook Harmonie “AMOR MUSAE” is in de loop der tijd van dorpsfanfare naar symfonisch blaasorkest geëvolueerd.

Hoe het Harmonie “AMOR MUSAE” sinds haar oprichting 125 jaar geleden is vergaan, is nu te zien in museum De Rijf. Naast een indruk van de verwevenheid van “AMOR MUSAE” met de Beekse gemeenschap, geeft de expositie ook een beeld van de nationale en internationale muzikale successen en daarmee van de ambassadeurs-functie van “AMOR MUSAE” voor Prinsenbeek.

Ga voor meer informatie naar:    website AMOR MUSAE


zondag 1 SEPTEMBER 2013  EXPOSITIE CURSISTEN ATELIER TANKINK

Presentatie van het werk van cursisten van de teken- en schildergroepen van Jan Tankink uit het afgelopen jaar.

U ziet werk van zowel beginners als gevorderden in diverse technieken en uit al het werk spreekt het plezier dat de cursisten beleven aan het bezig zijn met potlood, pen en penseel.


zondag 2 JUNI 2013  EXPOSITIE TEKEN- EN SCHILDERGROEP “ANGELO CUSTODE”

Al ruim twintig jaar werkt de teken- en schildergroep “Angelo Custode”  op verschillende lokaties in Prinsenbeek onder leiding van Ina Nieuwenhuis.

Deze tentoonstelling laat een keuze zien uit recent werk in aquarel, pastel, acryl en olieverf. Het wordt een kleurrijk overzicht, dat een inkijk biedt in de thematiek en de werkwijze van de individuele deelnemers en dat zeker ook een beeld geeft van het genoegen dat de groep beleeft aan het samen scheppend bezig zijn.

De naam Angelo Custode betekent “Engelbewaarder” en verwijst dus niet naar een Italiaanse schilder, maar naar het oude schoolgebouw “De Engelbewaarder”, waar de groep heel wat jaren een oud klaslokaal als atelier heeft gebruikt. Het glas-in-lood raam  “De Engelbewaarder” van de Bredase glazenier Louis de Swart, heeft na de afbraak van het schoolgebouw een ereplaats heeft gekregen in de parochiekerk van Prinsenbeek.

In 1996 hield de teken- en schildergroep in de Engelbewaarder een grote tentoonstelling. De videofilm, die toen is gemaakt, zal tijdens deze expositie vertoond worden.

De exposanten zijn Marie-Louise van Aalst, José Broekhoff, Roseriet Caron, Luus van Essen, Anneke Gerritsma, Monique Hitzbleck-de Kuyper, Ine van den Hoven, Ankie Lier-Janssens en Rieky Schermer.


zondag 7 APRIL  en  zondag  28 APRIL  2013     EXPOSITIE  “1913-2013”

100 JAAR R.K. JONGE BOERENSTAND en KATH. PLATTELANDS JONGEREN PRINSENBEEK

Op zondag 7 april vindt in Museum De Rijf de opening plaats van de tentoonstelling van foto’s, documenten, en voorwerpen uit die 100 jaar. Over deze periode zullen te zien zijn foto’s, overzichten van bestuursleden en adviseurs, het ledental en de activiteiten.

In elke Noord-Brabantse plaats, waar een Boerenbondsafdeling bestond, was een vereniging voor jonge boeren. In 1966 is de RKJB omgezet in de nieuwe organisatie van de Katholieke Plattelands Jongeren, de KPJ. De RKJB, de boerenjeugdvereniging, stond voor vernieuwing, modernisering en vorming op sociaal, cultureel, godsdienstig, technisch en sportief gebied. Dit gebeurde middels cursussen, lezingen, excursies, retraites, bedevaarten enzovoorts. Ook gingen de afdelingen met elkaar in competitie op regionaal, kring- en interkringniveau op terreinen van sport, cultuur en agrarische techniek in een bredere waaier van activiteiten, waarbij men moet denken aan toneel, spreken in het openbaar, zang, paardrijden, ploegwedstrijden, graslandverbetering, proefvelden e.d.


 

zondag 3 FEBRUARI en zondag 3 MAART 2013          EXPOSITIE CV de BATABIEREN

Carnavalsvereniging CV de Batabieren uit Prinsenbeek viert dit jaar haar 33 jarig bestaan. Om dit karnavaleske jubileum kracht bij te zetten is in samenwerking met de BAK van Boemeldonck en Heemkundekring Op de Beek een wisselexpositie ingericht.

De Batabieren is een van de vele karnavalsclubs die Prinsenbeek rijk is. De club heeft vele jaren aan de grote optocht deelgenomen en is ondermeer twee keer winnaar geweest van deze landelijk bekende optocht. In 33 jaar maak je als vereniging heel wat mee, er worden acties gehouden, er worden foto’s gemaakt, er worden speciale voorwerpen gemaakt en nog veel meer. Om dit alles met de Prinsenbeekse bevolking te delen heeft de club de BAK van Boemeldonck gevraagd om als onderdeel van de permanente BAK expositie als tweede in de historie in het museum de Rijf een wisselexpositie in te mogen richten.

Voor genodigden zal op zondag 3 februari 2013 rond de klok van 12.45 uur deze wisselexpositie door Prins Jacobus XLVII op ludieke wijze geopend worden.


  zondag 25 NOVEMBER en zondag 16 DECEMBER 2012 en  zondag 6 JANUARI 2013 (DRIEKONINGEN)

KERST IN MUSEUM DE RIJF     –     “KERSTSTALLEN VAN EN OP PAPIER”

Sinds zijn kinderjaren is Toon Timmermans uit Alphen altijd al geboeid geweest door kerststallen. Al jaren verzamelt hij diverse soorten. Naast de traditionele stallen is hij zich de laatste tijd meer bezig gaan houden met het verzamelen van kleine stalletjes en papieren kerststallen.

Met veel succes exposeerde hij al diverse malen overal in het land en nu is zijn unieke verzameling te zien in ons museum. Hier ziet u pop-upboeken, adventskalenders, pop-up kerstkaarten, opvouwbare groepen, kerstvoorstellingen op papier gedrukt, groepen die je zelf moet uitknippen e.d.  Vroeger was de papieren kerstgroep bedoeld voor de armere mensen die zich geen chique stal konden veroorloven. Bovendien is de opbergruimte minimaal. Later gingen “kunstenaars” (vooral uit Midden- en Oost-Europa) zich bezig houden met de papieren groepen en kreeg je prachtige, grote kersttaferelen.

Museum De Rijf zal gedurende de openingszondagen van deze expositie geheel in kerstsfeer gehuld zijn en opgeluisterd worden met sfeervolle kerstmuziek:

-op zondag 25 november bespeelt Jan van den Hoven zijn draaiorgel.

-op zondag 16 december om 13.30 uur en om 14.30 uur optreden door Seniorenorkest Amor Musae.


  zondag 30 SEPTEMBER en zondag 28 OKTOBER 2012  “TER BLIJVENDE NAGEDACHTENIS: HET BIDPRENTJE” 

De expositie -samengesteld uit de verzamelingen van TOON MOELANDS en HENK VAN OPSTAL- bevat veel bijzondere bidprentjes van zowel lokaal, nationaal als internationaal bekende personen.

Een bidprentje (gedachtenisprentje) – doorgaans in A7-formaat – is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk als herinnering aan bepaalde gebeurtenissen zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, priesterschap en in het bijzonder bij een overlijden wordt uitgegeven. Behalve de religieuze afbeelding, staat op voor- of achterzijde meestal ook een  gebed. Indien het wordt uitgegeven naar aanleiding van een overlijden worden de naam, titel, geboorte- en sterfdag van de overledene vermeld. Het gebruik van een bidprentje komt bijna uitsluitend voor onder katholieken.

Het duurde nog circa 150 jaar voordat in onze streken het bidprentje zijn intrede deed. De eerste bidprentjes rond 1800 in Brabant uitgegeven waren bestemd voor geestelijken of welgestelde burgers. Het merendeel van de arme bevolking kon zich die luxe niet veroorloven. Tot 1910 hadden alleen de meer gegoede boeren en burgers deze prentjes en waren ze ook veel mooier dan tegenwoordig. Soms met verzilverde of gouden randen en opdrukken. De oudste exemplaren waren met de hand beschreven en soms ook ingekleurd. Meestal waren deze prentjes van perkament vervaardigd.

De bidprentjes worden tijdens de uitvaart aan de aanwezigen uitgedeeld. Daar waar vroeger op dit soort bidprentjes meestal een heilige werd afgebeeld in zwart-wit maar vaak ook in kleur, wordt nu ook vaak een kruis of de overledene zelf afgebeeld. Deze bidprentjes worden vaak in een missaal gestoken, zodat men tijdens een Mis al eens kan bladeren en zo deze personen in herinnering roepen.


zaterdag 2 en zondag 3 JUNI 2012     EXPOSITIE RICHARD LEMAIRE    “HET VERHAAL HEEFT GEEN EINDE”

Richard Lemaire (Semarang 1934 – Prinsenbeek 2011) is in Prinsenbeek en daarbuiten bekend als een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte schilderijen, grafiek, tekeningen, collages en kleine sculpturen. Mythologische verhalen waren hoofdthema in zijn werk. We zien ook elementen uit het dagelijks leven, herinneringen aan zijn geboorteland Indonesië, westerse en niet-westerse symboliek en populaire cultuur en media in zijn werk terug.Lemaire kwam begin jaren 50 naar Nederland vanuit zijn geboorteland Indonesië en startte in 1954 zijn opleiding aan de Academie Sint Joost in Breda. Hij woonde en werkte gedurende zijn gehele carrière in Prinsenbeek. Hij gaf er onder meer les, had een eigen drukkerij en stelde regelmatig ten toon. Samen met zijn vrouw Ida maakte hij vele verre reizen, die tevens inspiratie boden voor zijn werk.
De nabestaanden van Richard hebben een tentoonstelling samengesteld die met trots in museum de Rijf te Prinsenbeek zal worden tentoongesteld.
Opening voor genodigden op zaterdag 2 juni 2012  om 13.00 uur (tijdens de opening worden toepasselijke 78-toeren platen gedraaid).

Het werk is te koop; de opbrengst gaat naar het Nederlands Kanker Fonds en het Katholiek Jongensweeshuis Kedangan te Semarang.


 
zondag 29 en maandag 30 APRIL 2012:   120 JAAR JAN STRUBE (1892-1985)  “ZICHT OP ZIJN WERELD”
door de Stichting VRIENDEN VAN JAN STRUBE (op maandag 30 april veiling)

Het blijft maar bewegen rondom de artistieke nalatenschap van de tijdens zijn leven al legendarische kunstschilder Jan Strube. Geboren in Amsterdam en al op 19-jarige leeftijd in contact gekomen met het Brabantse platteland, waar hij zijn hart verloor aan Dina Bogers de timmermansdochter uit Leur. In 1915 trouwden zij in Amsterdam en vestigden zich daar, maar na enkele heen en weer verhuizingen kozen ze voorgoed voor Brabant en voor Breda. Het paar vestigde zich in de dertiger jaren aan de Zanddreef tussen de spoorlijn en het Liesbos. Een plek die Jan nooit meer zou verlaten. Hier schilderde, tekende en lithografeerde hij van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat. Hij was een vreemde eend in de Brabantse bijt, maar werd al heel gauw een graag geziene gast in de meest uiteenlopende kringen. Op zijn initiatief kwam er de Bredase Kunstkring en mede door zijn inspanningen leefde het wat ingedommelde culturele Breda weer helemaal op. Kunstenaars als Jan Strube, Dio Rovers, Paul Windhausen, Gerrit de Moree bepaalden het artistieke beeld in het Breda van het midden van de vorige eeuw. Voor die verdiensten ontving Jan Strube bijvoorbeeld ook de erepenning van de stad. Behalve als kunstenaar was Jan Strube ook als mens een aangename persoonlijkheid. Iedereen had graag met de ‘Brabantse Amsterdammer’ te doen. Jan Strube was een werkpaard. Zijn oeuvre moet duizenden werken bevatten. In het vrijwel meteen al uitverkochte boek dat in 2007 over hem verscheen staan vijfhonderd werken afgebeeld en beschreven. Dit is misschien een kwart van zijn gehele oeuvre.

Niet zo verwonderlijk dus dat er een stichting in het leven is geroepen die deze artistieke nalatenschap in de toekomst gaat behartigen. De “Vrienden van Jan Strube” organiseren a.s. 29 en 30 april een expositie “120 Jaar Jan Strube, Zicht op zijn Wereld”  in museum De Rijf aan de Vijverstraat3 inPrinsenbeek. Er zullen ruim veertig werken worden tentoongesteld, waaronder enkele niet eerder tentoongestelde werken. Op 30 april is er zelfs een kunstveiling, die u de mogelijkheid biedt om een bijzonder werk van Strube te pakken te krijgen.

De EXPOSITIE is op beide dagen geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opening geschiedt door de Bredaase wethouder Arbouw en Sonja Strube de dochter van de kunstenaar.

De KUNSTVEILING op Koninginnedag begint ’s-middags om 14.30 uur.

Toegang tot expositie en veiling is gratis.

Inlichtingen expositie en veiling bij Anton Joosen secretaris/penningmeester van de “Vrienden van Jan Strube” 0165-752672 of www.janstrube.weebly.com of  debieb@zonnet.nl of Ad van Melis, voorzitter, advanmelis@ziggo.nl of 076-5416947.


 

zondag 22 APRIL Museum DE RIJF open en is STARTPUNT voor de 2-jaarlijkse KUNSTROUTE PRINSENBEEK
 
Let op!   Gewijzigde openingstijden:  11.00 uur tot 17.00 uur
In het Museum zijn gratis verkrijgbaar de adressen van en routebeschrijvingen naar de deelnemende kunstenaars.

In Museum DE RIJF exposeren 2 deelnemers: Ine van den Hoven (schilderijen) en Frank van Erp (Fotografie(k)).


 
zondag 25 MAART 2012 Museum DE RIJF open met DEMONSTRATIES SPINNEN EN WEVEN
 

zondag 29 JANUARI  2012  OPENING EXPOSITIE:  “KÈK NOU TOCH:  BOEMELDONCK!”
 
Carnaval in Boemeldonck:   een begrip in ons dorp.
Alle reden om dit festijn een vast plekje in ons Museum DE RIJF te geven.
 
Samen met de B.A.K. wordt aan dit idee in 2012 gestalte gegeven midddels een permanente “BAK-wand”,   aangevuld met wisselexposities van Boemeldonckse Carnavalsclubs.
Carnavalsclub D’ OREN TOE (1975-1989) zal het spits afbijten en laten zien hoe een kleine club vijftien jaar actief was in het Beekse Carnaval.
Op de zondagen 29 januari,  26 februari en 25 maart presenteert D’ OREN TOE zich met een collectie carnavals-herinneringen (voorwerpen, kunstwerken en documenten) uit het verenigingsarchief en privé-bezit van haar leden.
 

 
zondag 11 SEPTEMBER 2011 EXPOSITIE SCHILDERIJEN VAN AD MACHIELSEN