MUSEUM DE RIJF


MUSEUM DE RIJF

Vijverstraat 3,  Prinsenbeek

 

 

 


MUSEUM DE RIJF IN DE VIJVERSTRAAT GESLOTEN

Op donderdag (koningsdag) 27 april was het de laatste keer dat Museum de Rijf in de Vijverstraat geopend was. Het werd een met 252 bezoekers zeer succesvolle dag.

Sinds 2010 was dit de 2e locatie van het museum na vijf jaar gehuisvest te zijn geweest in het oude gemeentehuis. De gemeente heeft de huur opgezegd. Het gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor de bouw van appartementen. Even heeft de heemkundekring vanwege het ontbreken van een geschikt nieuw onderkomen na moeten denken of men wel door moest gaan met het museum. Maar met meer dan 2000 bezoekers per jaar is er alle reden om een doorstart te maken.

Het heeft echter veel moeite gekost om een alternatieve locatie te vinden, maar uiteindelijk is het gelukt om aan de Brielsedreef  39 een nieuw museum De Rijf te laten ontstaan. In die sfeervolle landelijke boerderijomgeving past immers een heemkundig museum als De Rijf. Er worden al grote plannen gesmeed en het belooft heel mooi en interessant te worden.

De komende tijd wordt gebruikt voor de verhuis van het museum naar deze dus al 3e locatie in Prinsenbeek.  Men is al druk bezig met de voorbereidingen en hoopt in het najaar de nieuwe “De Rijf” te kunnen openen. 

 


MUSEUM DE RIJF HEEFT EEN NIEUW NAAMBORD

114 Rijf naambord 03-04-2016 - versie 3

Veel belangstelling was er zondag 3 april 2016 voor de onthulling van het nieuwe prachtige naambord op de voorpui van het museum.

Ruim tien jaar hebben we het moeten doen met een simpel bord, maar nu is er een bord van grote kwaliteit in een meer dan fantastische uitvoering. Het mag gezien worden. Jack de Greeuw heeft het vervaardigd en heeft daarmee zijn vakmanschap volop bewezen.

Het luide applaus van de aanwezigen onderstreepte de waarderende woorden van museumvoorzitter Ad van Melis, toen door het doorknippen van een touw het nieuwe naambord zichtbaar werd.

 


 

 

Klik op link voor video over de heropening op 30 oktober 2010:      Verhuizing/heropening Museum DE RIJF

 


“VERLEDEN HERLEEFT DOOR HERKENNING EN HERINNERING”


 

Heemkundig Museum DE RIJF was van 8 oktober 2005 tot 1 mei 2010 gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Prinsenbeek.

Op 30 oktober 2010 vond in bovenstaand pand (voormalige kleuterschool De Speelwei en bibliotheek Elckerlyck) de heropening plaats.

Voor de oudere bezoeker vaak een herkenning van zijn verleden en voor de jeugd om op een attractieve wijze kennis omtrent ons heem (Prinsenbeek) opdoen.

Zie de pagina INFO voor de openingstijden. Daarnaast is er ook gelegenheid voor het bezoek met een groep buiten de openingstijden om op afspraak.

De vaste collectie bestaat uit van en door Prinsenbekenaren ingezamelde voorwerpen,  foto’s en documenten.

De 4 apart gesitueerde ruimten:  ’t Kabinet,  Op de Markt,  Op de Beek en Van Vruger herbergen respectievelijk de overheidsgeschiedenis,  Markt in miniatuur (een maquette van Prinsenbeek rond 1950),  het dorp (kapel,  school,  werkplaats en de boerderij) en het huis (goeie kamer,  keuken,  washok,  slaapkamer,  poepdoos en bedstee).

In de centrale hal zijn de museumwinkel (Sparwinkeltje) en het politiebureau gevestigd,  ook worden hier regelmatig wisselende tijdelijke exposities met een bepaald thema of onderwerp dat met Prinsenbeek te maken heeft gehouden.