ACTUEEL


 

HEEMREIS “DAGJE VOLENDAM en MARKEN”

zaterdag 30 juni 2018

Palingrokerij – Volendams Museum – Volendamse Lunch – Rondleiding door Volendam

Boottocht naar Marken – Genieten van Marken

Een dagje nostalgie in ons eigen Volendam. Dit mag je niet missen! Een gevarieerd programma. Voor iedereen wat wils. We hebben de zon besteld dus aan alles is gedacht.

08.00 uur vertrek vanaf de Markt

10.00 uur ontvangst met koffie en appelgebak met slagroom

11.00 uur bezoek aan de Palingrokerij en Volendams Museum

12.30 uur Volendamse lunch

14.00 uur rondleiding met een gids in Volendammer kostuum

15.30 uur boottocht naar Marken

16.00 uur vrije tijd op Marken

± 16.30 uur vertrek naar Prinsenbeek

Aanmelden niet meer mogelijk!


 

 

EXPOSITIE   “SLAKKENFEEST, JE MOET ER ZIJN GEWEEST”

VERZAMELING VAN NANDI VOERMAN

zondagen 1 juli en 5 augustus 2018

van 13.30 tot 16.30 uur

Als kind werd Nandi al geboeid door de “ranke ogen op steeltjes”: de SLAK. Nu, na 40 jaar slakken sparen heeft zij er ongeveer 1000 in haar verzameling. Van groot naar piepklein, van glas, kristal, koper –de allereerste–, brons, hout en…… u zult het zelf zien.

Ze komen uit alle landen tot een barnstenen slak uit Litouwen aan toe. Iedere slak heeft zijn eigen verhaal en dat wil zij u graag vertellen als u komt. Een expositie waarbij je dus kunt kijken, luisteren en je verwonderen. Maar doe het als een slak: alles op je gemak.

-toegang gratis-


 

“BUURTEN”

Dit wordt al weer het 13e seizoen van het buurten en daarmee lijkt het dus al een echte Beekse traditie geworden.

Kom er ook eens gezellig bij zitten om gedachten uit te wisselen over de voorbije periode en verwachtingen voor de toekomst van ons dorp Beek. Mogelijk komen ook oude verhalen of belevenissen naar boven.

We hopen naast de “oude” bekenden ook weer nieuwe gezichten te verwelkomen om mee te buurten. Voor koffie en thee zorgt ook dit jaar weer Wout Timmers. We komen telkens omstreeks 14.00 uur bij elkaar.

DE BUURTMIDDAGEN van 14.00 tot 16.00 uur ZIJN DIT JAAR OP:

Donderdag 12 juli  Park Overbos (Vijverstraat) 

Donderdag 26 juli  De Hooiberg 

Donderdag 9 augustus  Nispenhoeve, Beeksestraat 76

Donderdag 23 augustus  Museum de Rijf, Brielsedreef 39a


 

NU TE KOOP: 

LOUISE STRATENUS (1856-1908), EEN SCHRIJVENDE FREULE

BIOGRAFIE geschreven door NANNIE VAN BERKUM

uitgave Heemkundekring Op de Beek – 9 maart 2018

omslag Petra Cornelisse 

mogelijk gemaakt door dhr. A. Roobol

Louise Stratenus was een freule die (heel veel) schreef, en wel ‘om den brode’. Dat was in die tijd niet zo gebruikelijk in haar kringen. Haar familie nam haar dit dan ook niet in dank af. Een huwelijk zat er voor haar niet in, hoewel dat bijna plaatsvond. Rond Breda, waar ze vaak was, kwam ze Charles van der Borch van Verwolde tegen, van het landgoed Hondsdonk, in de buurt van Chaam, en op hem werd ze hopeloos verliefd. Toch ging het huwelijk op het laatste moment niet door.

Haar keuze viel – ondanks haar voorliefde voor huwelijk en een eigen gezin – uiteindelijk weer op de literatuur. Ze schreef haar hele leven lang, van jongs af aan trouwens. Duizenden pagina’s heeft ze volgeschreven, nagekeken, drukproeven bezien en laten drukken. Daarmee kon ze in haar bestaan voorzien, zonder dat ze haar moeder en (stief)vader ‘op kosten’ joeg. In haar tijd werd ze veel gelezen, tegenwoordig is ze zo goed als vergeten.

Goed met geld omgaan lag ook niet helemaal in haar aard – haar vader leek dat ook niet te kunnen – dus het gevaar van faillissement lag op de loer, waardoor ze vluchtte naar Engeland. Niet alleen, haar hartsvriendin Catharina Alberdingk Thijm ging met haar mee en samen probeerden ze de financiële perikelen op te lossen.

Zo zijn er allerlei bijzonderheden van dit (korte) leven van Louise Stratenus verzameld en in een boek verwerkt.

De presentatie van de biografie vond plaats op 9 maart in het Princenhaags Museum. In Princenhage immers – om precies te zijn op Haagsche Markt 22 – woonde Louise uiteindelijk en daar stierf ze ook. Ze ligt begraven op het protestantse deel van de Princenhaagse begraafplaats Haagveld  waar je haar goed onderhouden graf nog steeds kunt bezoeken.

TE KOOP: Het boek is te koop in de reguliere boekhandel, in het Princenhaags Museum en in Museum de Rijf.

U kunt ook € 18,— overmaken op rek.nr. NL 84 RABO 0142583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek o.v.v. uw adres en biografie Louise Stratenus. U krijgt het boek dan toegezonden. 


 

LADY OP BOSCHDAL

lady-in-boschdal-omslag-2

Tekeningen: Jan Tankink 

UNIEK EN  WAAR GEBEURD VERHAAL OVER DE ERVARINGEN VAN EEN ENGELSE DAME BIJ HAAR BEZOEK AAN BEEK IN 1864

Over haar logeerpartij eind 19e eeuw op Landgoed Boschdal schreef de Engelse schrijfster Mrs. Harriet Margaret Anne Traherne het boek “A summer in a Dutch country house” dat later in het Nederlands werd vertaald onder de titel “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Onze plaatsgenoot Petra Cornelisse heeft het aangedurfd om dit boek naar leesbaar Nederlands en hedendaags taalgebruik om te zetten en met een mooi lezenswaardig resultaat.  Aan het boek werkten verder nog mee: Nannie van Berkum en Sjoerd Eeftens. Dankzij de voetnoten wordt ook achtergrondinformatie over de historische context van sommige zaken verschaft.

Het boek is gepresenteerd tijdens de jubileumviering van 20 jaar Heemkundekring “OP DE BEEK” op zondag 25 september 2016 en is te koop voor € 18,– in Museum DE RIJF tijdens openingsdagen en in de boekhandels Primera (Markt) en In the Mood (Groenstraat).


  

NIEUWSBRIEF en E-MAILADRES

Aan leden waarvan bij ons het emailadres bekend is, wordt digitaal een nieuwsbrief verzonden. Als u deze ook wilt ontvangen neem dan even contact op met onze ledenadministratie (tel. 5413672 of gtmartens@ziggo.nl).