ACTUEEL


MUSEUM DE RIJF (Brielsedreef 39A) is OPEN

met EXPOSITIE

“VOLG HET SPOOR VAN 80 JAAR SCOUTING THOMAS MORE”

 zondag 6 mei 2018 van 13.30 tot 16.30 uur

Op 1 oktober 1938 werd de Scouting-groep Thomas-More opgericht door de toenmalige kapelaan Thomas. Dit is overigens niet de Thomas More waar de groep zijn naam aan te danken heeft, maar een Engelse heilige. Maar wellicht heeft de naam van de kapelaan wel een rol gespeeld in de keuze voor deze naam voor de groep.

De groep begon met de activiteiten op de Welpenweide aan de Postbaan. In 1949 kon het clubgebouw De Looi aan de Kapelstraat (hoek Kapelstraat/Kapittelhof) worden betrokken. In 1976 moest de Looi zijn deuren sluiten. Samen met de gemeente Prinsenbeek heeft de vereniging met de toenmalige bestuurders en door de inzet van vele vrijwilligers het huidige pand De Sjorring aan het Moleneind gerealiseerd. Het werd in 1981 in gebruik genomen. De Sjorring heeft in 2004/2005 een ingrijpende verbouwing ondergaan. Met een volledig nieuwe zaal werd het gebouw 50% vergroot.

De vereniging Scouting Thomas-More is met zijn 80 jarig bestaan één van de oudste verenigingen van Prinsenbeek en heeft al vele Bekenaren een fijne en memorabele tijd bezorgd. Het is een gezonde vereniging met ongeveer 215 jeugdleden en ongeveer 80 vrijwilligers. De vereniging viert dit jaar dus haar 80 jarig jubileum. 

De expositie is te zien op de zondagen 4 maart, 8 april en 6 mei, telkens van 13.30 tot 16.30 uur en bovendien op zaterdag 14 april tussen 13.00 en 16.00 uur.


 

“WIJ HOUDEN DE VREDESKAPEL IN ERE”

OVERDRACHT ONDERHOUDSTAAK VREDESKAPEL DOOR SCHOLEN

dinsdag 8 mei 2018 om 14.45 uur

Sinds een aantal jaren houden leerlingen van de 3 Prinsenbeekse basisscholen in samenwerking met onze heemkundekring bij toerbeurt de Vredeskapel schoon. Afgelopen schooljaar was dit basisschool De Griffioen.

Dinsdag 8 mei komt een aantal leerlingen van groep 8 van de basisschool Griffioen naar de Vredeskapel om dit voor het schooljaar 2017-2018 over te dragen aan een aantal leerlingen van groep 7 van de basisschool De Horizon.

In het Mobilisatiemuseum achter de Vredeskapel worden zij ontvangen door het bestuur van de heemkundekring. Voorzitter Ad van Melis houdt een welkomstwoord, waarbij het belang van vrijheid en veiligheid en het goed onderhouden van tastbare monumenten die ons hierover aan het denken zetten, wordt benadrukt. Pim Monné licht daarna de geschiedenis van de Vredeskapel toe en vraagt de jeugd om in de toekomst zorgvuldig met de kapel en omgeving om te gaan. Vervolgens wordt een korte film over de 2e wereldoorlog en het vieren van ruim 70 jaar vrijheid vertoond.

Om 14.45 uur gaan de kinderen in optocht met voorop de vlaggen van Prinsenbeek en de Heemkundekring naar de Vredeskapel. Daar wordt door middel van een ingelijste foto van de Vredeskapel met de tekst “WIJ HOUDEN DE VREDESKAPEL IN ERE” symbolisch de onderhoudstaak door de Griffioenschool overgedragen aan de Horizonschool. Het is de bedoeling dat ieder jaar in de maand mei eenzelfde overdracht plaatsvindt en dat de ontvangende school de foto ophangt op een goed zichtbare plaats in de school.

Samen met de kinderen zal het koor “Beekse Smart” tijdens de plechtigheid een Vredeslied en het Prinsenbeeks volkslied ten gehore brengen.

U bent hierbij van harte welkom!


 

NU TE KOOP: 

LOUISE STRATENUS (1856-1908), EEN SCHRIJVENDE FREULE

BIOGRAFIE geschreven door NANNIE VAN BERKUM

uitgave Heemkundekring Op de Beek – 9 maart 2018

omslag Petra Cornelisse 

mogelijk gemaakt door dhr. A. Roobol

Louise Stratenus was een freule die (heel veel) schreef, en wel ‘om den brode’. Dat was in die tijd niet zo gebruikelijk in haar kringen. Haar familie nam haar dit dan ook niet in dank af. Een huwelijk zat er voor haar niet in, hoewel dat bijna plaatsvond. Rond Breda, waar ze vaak was, kwam ze Charles van der Borch van Verwolde tegen, van het landgoed Hondsdonk, in de buurt van Chaam, en op hem werd ze hopeloos verliefd. Toch ging het huwelijk op het laatste moment niet door.

Haar keuze viel – ondanks haar voorliefde voor huwelijk en een eigen gezin – uiteindelijk weer op de literatuur. Ze schreef haar hele leven lang, van jongs af aan trouwens. Duizenden pagina’s heeft ze volgeschreven, nagekeken, drukproeven bezien en laten drukken. Daarmee kon ze in haar bestaan voorzien, zonder dat ze haar moeder en (stief)vader ‘op kosten’ joeg. In haar tijd werd ze veel gelezen, tegenwoordig is ze zo goed als vergeten.

Goed met geld omgaan lag ook niet helemaal in haar aard – haar vader leek dat ook niet te kunnen – dus het gevaar van faillissement lag op de loer, waardoor ze vluchtte naar Engeland. Niet alleen, haar hartsvriendin Catharina Alberdingk Thijm ging met haar mee en samen probeerden ze de financiële perikelen op te lossen.

Zo zijn er allerlei bijzonderheden van dit (korte) leven van Louise Stratenus verzameld en in een boek verwerkt.

De presentatie van de biografie vond plaats op 9 maart in het Princenhaags Museum. In Princenhage immers – om precies te zijn op Haagsche Markt 22 – woonde Louise uiteindelijk en daar stierf ze ook. Ze ligt begraven op het protestantse deel van de Princenhaagse begraafplaats Haagveld  waar je haar goed onderhouden graf nog steeds kunt bezoeken.

TE KOOP: Het boek is te koop in de reguliere boekhandel, in het Princenhaags Museum en in Museum de Rijf.

U kunt ook € 18,— overmaken op rek.nr. NL 84 RABO 0142583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek o.v.v. uw adres en biografie Louise Stratenus. U krijgt het boek dan toegezonden. 


 

LADY OP BOSCHDAL

lady-in-boschdal-omslag-2

Tekeningen: Jan Tankink 

UNIEK EN  WAAR GEBEURD VERHAAL OVER DE ERVARINGEN VAN EEN ENGELSE DAME BIJ HAAR BEZOEK AAN BEEK IN 1864

Over haar logeerpartij eind 19e eeuw op Landgoed Boschdal schreef de Engelse schrijfster Mrs. Harriet Margaret Anne Traherne het boek “A summer in a Dutch country house” dat later in het Nederlands werd vertaald onder de titel “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Onze plaatsgenoot Petra Cornelisse heeft het aangedurfd om dit boek naar leesbaar Nederlands en hedendaags taalgebruik om te zetten en met een mooi lezenswaardig resultaat.  Aan het boek werkten verder nog mee: Nannie van Berkum en Sjoerd Eeftens. Dankzij de voetnoten wordt ook achtergrondinformatie over de historische context van sommige zaken verschaft.

Het boek is gepresenteerd tijdens de jubileumviering van 20 jaar Heemkundekring “OP DE BEEK” op zondag 25 september 2016 en is te koop voor € 18,– in Museum DE RIJF tijdens openingsdagen en in de boekhandels Primera (Markt) en In the Mood (Groenstraat).


  

HEEMREIS DAGJE VOLENDAM en MARKEN

zaterdag 30 juni 2018

Palingrokerij – Volendams Museum – Volendamse Lunch – Rondleiding door Volendam

Boottocht naar Marken – Genieten van Marken

Een dagje nostalgie in ons eigen Volendam. Dit mag je niet missen! Een gevarieerd programma. Voor iedereen wat wils. We hebben de zon besteld dus aan alles is gedacht.

08.00 uur vertrek vanaf de Markt

10.00 uur ontvangst met koffie en appelgebak met slagroom

11.00 uur bezoek aan de Palingrokerij en Volendams Museum

12.30 uur Volendamse lunch

14.00 uur rondleiding met een gids in Volendammer kostuum

15.30 uur boottocht naar Marken

16.00 uur vrije tijd op Marken

± 16.30 uur vertrek naar Prinsenbeek

DEELNAME: Opgave (max. 2 personen per lidmaatschap) is alleen mogelijk door betaling van € 39,90 (incl. koffie/thee met traktatie en lunch) per persoon op rekeningnummer NL84 RABO 0142583111 t.n.v. Heemkundekring Op de Beek te Prinsenbeek onder vermelding ‘Heemreis’.

Betaling is aanmelding voor deelname!

 


NIEUWSBRIEF en E-MAILADRES

Aan leden waarvan bij ons het emailadres bekend is, wordt digitaal een nieuwsbrief verzonden. Als u deze ook wilt ontvangen neem dan even contact op met onze ledenadministratie (tel. 5413672 of gtmartens@ziggo.nl).