ACTUEEL


VIJVERSTRAAT 3

 wordt BRIELSEDREEF 39A

Jammer genoeg moeten wij ons museum De Rijf aan de Vijverstraat verlaten, omdat op de huidige locatie appartementen gebouwd gaan worden.

Maar we hebben een nieuw onderkomen gevonden aan de Brielsedreef 39A. Een oude varkensstal die omgebouwd moet worden tot museum en dat kost veel, heel veel geld. Maar wij vinden dat het Prinsenbeeks cultureel erfgoed bewaard moet blijven en gezien moet kunnen worden.

De zomer wordt gebruikt voor de aanpassingen aan de Brielsedreef en de verhuizing van het museum van de Vijverstraat naar de Brielsedreef. Men is druk bezig met de voorbereidingen en in het najaar hopen wij de nieuwe “De Rijf” te kunnen openen. 

ACTIE

“RIJVEN  VOOR DE RIJF”

 Prinsenbeeks cultureel erfgoed moet worden behouden en door iedereen gezien kunnen worden.

 UW DONATIE (bijv. € 10,– of € 25,– of meer) IS VAN HARTE WELKOM

 Graag overmaken op rekeningnummer NL84RABO0142583111 t.n.v. Heemkundekring op de Beek

o.v.v. “De Nieuwe Rijf” 

 

Er zijn al veel positieve reacties en donaties binnengekomen.

Maar we zijn er nog lang niet en uw medewerking en donatie is nog steeds van harte welkom.

Neem een kijkje op de pagina “VERHUIZING MUSEUM DE RIJF” om FOTO’S van de voortgang van de verbouwing te zien.

 

 

VOORTGANG NIEUW MUSEUM DE RIJF

oktober 2017

Het gaat goed met de voorbereidingen voor onze nieuwe Museum De Rijf-huisvesting aan de Brielsedreef 39a. Wat moe(s)t er allemaal gedaan worden alvorens er verhuisd kan worden, vraagt u zich misschien af. Nou dat willen we graag even opnoemen: naast het stucadoren van enkele honderden m2 muur, het timmer/metsel/schilder/tegelwerk, nog het aanleggen van riolering, elektriciteit en verwarming. Het aanbrengen van o.a. plafonds, lichtarmaturen, toiletten, deuren, keukenblok, vloerbedekking. Een van grootste karweien was het storten van ± 300 m2 vloer. En dan praten we nog niet over alle voorbereidende werkzaamheden zoals het plannen maken, slopen in het oude museum, regelen van vakmensen, zorgen dat de materialen gekocht worden en er op tijd zijn. Maar er moet ook nog veel gebeuren.

Er is door de coördinator (ons bestuurslid Wijnand Bouman) samen met een aantal vrijwilligers dus al een flinke tijd hard gewerkt en ontzettend veel werk verzet om er iets moois van te maken. En als we over iets moois praten, dan is dat zachtjes uitgedrukt, want het is een ware metamorfose. Onvoorstelbaar hoe deze mensen een uitgeleefde varkensstal in een fraai museum kunnen transformeren. Maar het enthousiasme straalt er van af en niet voor niets, want het resultaat mag er zijn. Onze actie “Rijven voor de Rijf” is blijkbaar ook niet aan dovemansoren gericht en dat maakt de financiële zorg een stuk minder.

We staan bijna op het punt om de diverse onderdelen van de Vijverstraat te verhuizen en de intentie is om het gebouw aan de Vijverstraat op 1 november 2017 definitief te verlaten. Het behoud van het Prinsenbeeks cultureel erfgoed en het kunnen zien daarvan is – mede dankzij de steun van velen – echter voor de komende tijd weer verzekerd. Een precieze datum van opening is nog niet bekend, maar u hoort daar zeker nog meer van.

IEDEREEN ALVAST GEWELDIG BEDANKT !

 


“BOERENSTAAMP MEEJ MEZIEK”

zondag 19 november om 15.30 uur

in Zaal Marktzicht, Markt, Prinsenbeek

 Een gezellige middag en avond met lekkere staamp en een goed stuk leutige, onderhoudende luistermeziek.

 

We starten om 15.30 uur met koffie met iets lekkers en het optreden van de echte Brabantse volkszanger Nico van de Wetering met zijn eigen Brabantse liedjes in het ons bekende dialect. Hij zingt graag over het dorp, de kerk, het boerenleven, het gezin en vele andere herkenbare en vooral Brabantse zaken.

 

Omstreeks 18.00 uur gaan we met z’n allen aan de echte ouderwetse Boerenstaamp met worst, spek en een overheerlijke jus in het bekende kuiltje, je weet wel!  En……., als de staamp in het maagje is nedergedaald, zorg dan dat er nog een plekske over is voor het verrassingstoetje.

 

 

Het is dan inmiddels 19.00 uur geworden en wordt het langzaam tijd voor een volgend optreden. De band “VandieKomsa” bestaat uit zes leden, met liedjes over kiepen, wijfjes en liefdesverdriet. In 2015  wordt de cd  “Vur mekar” gepresenteerd en wordt opgetreden in het televisieprogramma “Onder ons” van Omroep Brabant. De liedjes worden op een leuke en inspirerende wijze aan elkaar gepraat.

Een middag/avond voor eenieder wat wils.

Kom naar Marktzicht waar gezelligheid hoog in het Beekse vaandel staat, breng een goed humeur mee en geniet van een heerlijke Boerenstaamp met gezellige muziek.

Aanmelden (alleen voor leden) tot uiterlijk 10 november 2017 door overmaking van € 18,50 over op rekening NL84RABO0142583111 t.n.v. HKK “Op de Beek” onder vermelding van “Boerenstaamp”.

 


 

FOTO’S UIT DE OUDE DOOS

Op de pagina “OUDE FOTO’S” op deze website zijn nieuwe (oude) foto’s geplaatst.

Heeft u aanvullende informatie over deze foto’s, herkent u iemand of weet u de plaats waar, of het jaar waarin de foto is gemaakt? 

Uw reactie graag naar Jan Rabelink jrabelink@ziggo.nl of 076-5413743 b.g.g. 06-29364200

 


 

EEN LADY OP BOSCHDAL

lady-in-boschdal-omslag-2

Tekeningen: Jan Tankink 

UNIEK EN  WAAR GEBEURD VERHAAL OVER DE ERVARINGEN VAN EEN ENGELSE DAME BIJ HAAR BEZOEK AAN BEEK IN 1864

Zouden ze flegmatisch zijn? Zou er misschien een knappe ongetrouwde neef tussen zitten? Of zou het waar zijn wat Voltaire schreef, dat hij in Nederland niets anders zag dan canaux, canards en canaille (kanalen, eenden en tuig)? Dat vroeg Alma zich af toen ze zich gereedmaakte voor een logeerpartijtje bij haar Nederlandse familie op kasteel Boschdal in Beek.

Achter deze Alma verschuilt zich de Engelse schrijfster Mrs. Harriet Margaret Anne Traherne. Over haar logeerpartij schreef zij eind 19e eeuw het boek “A summer in a Dutch country house” dat later in het Nederlands werd vertaald onder de titel “Een zomer op een Nederlandsch buiten”. Dit boek is al een eeuw lang niet meer verkrijgbaar en wij hebben met moeite nog slechts een exemplaar weten te vinden. Het werd dus hoog tijd om met dit historisch en uniek pareltje Beeks verleden aan de slag te gaan, want het geeft een schat aan informatie over het wel en wee van Bekenaren uit die tijd.

Onze plaatsgenoot Petra Cornelisse heeft het aangedurfd om dit boek naar leesbaar Nederlands en hedendaags taalgebruik om te zetten en met een mooi lezenswaardig resultaat.  Aan het boek werkten verder nog mee: Nannie van Berkum en Sjoerd Eeftens. Dankzij de voetnoten wordt ook achtergrondinformatie over de historische context van sommige zaken verschaft.

Onze plaatsgenoot Jan Tankink geeft met een flink aantal prachtige tekeningen de sfeer van die tijd weer.

Mrs. Traherne’s beschrijving van de – voor die tijd enerverende – reis vanuit Engeland naar en de belevenissen op kasteel Boschdal brengt ons terug naar het leven en de gewoontes van de adellijke familie van Aylva-Rengers – van Bylandt in de 2e helft van de negentiende eeuw.  Het is bijzonder hoe scherp zij met veel Engelse vooroordelen haar omgeving observeert. Omdat alles ook nieuw voor haar is, schrijft ze in alle details de normaalste gebruiken op. Dit is wat het boek zo sterk maakt. Met verwondering zien we dus hoe beperkt dat leven was en maken we kennis met het dorp Beek en zijn bewoners van meer dan een eeuw geleden. Het geeft een kijkje in het verleden en een wereld die ons onwerkelijk voorkomt.

Het boek is gepresenteerd tijdens de jubileumviering van 20 jaar Heemkundekring “OP DE BEEK” op zondag 25 september 2016. 

Het is te koop voor € 18,– in Museum DE RIJF tijdens openingsdagen en in de boekhandels Primera (Markt) en In the Mood (Groenstraat).


 

SPONSORACTIE REISBUREAU DE PELIKAAN: AAN VAKANTIE TOE ????

BOEK EEN REIS BIJ REISBUREAU DE PELIKAAN IN DE GROENSTRAAT EN VERMELD DE NAAM VAN “HEEMKUNDEKRING OP DE BEEK”

Voor iedere tien boekingen voor een reis (hoe klein ook!!) waarbij onze naam vermeld wordt ontvangt onze heemkundekring een bedrag van € 500,00.
Deze actie loopt tot 31 december 2017.


BOSSERS TWEEWIELERS steunt lokale verenigingen met een bijzondere actie

en stort 5% van het totale aankoopbedrag, gedaan onze leden, terug op de bankrekening van onze vereniging!

Deze actie loopt van 1 maart 2017 t/m 28 februari 2018. Alle aankoopbewijzen van de producten die onze leden gedurende dit actiejaar aanschaffen bij Bossers Tweewielers, worden door de heemkundekring verzameld. Aan het einde van de looptijd van de actie tellen we alle aankoopbedragen op en wordt er 5% van het totaalbedrag teruggestort op de bankrekening van onze vereniging.